Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konecranesin uusi johtaja löytyi läheltä

Panu Routilan tehtävänä on kasvattaa nosturiyhtiötä yritysostoin

Talous
 
Juha Metso
Internet of things eli esineiden internet tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nosturit ovat verkkoyhteydessä ohjauskeskuksiin ja huoltoon. Panu Routila nimitettiin keskiviikkona nosturiyhtiö Konecranesin johtoon.
Internet of things eli esineiden internet tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nosturit ovat verkkoyhteydessä ohjauskeskuksiin ja huoltoon. Panu Routila nimitettiin keskiviikkona nosturiyhtiö Konecranesin johtoon. Kuva: Juha Metso

Onpa Suomi pieni maa.

Energiayhtiö Fortum tiedotti viime keväänä, että Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark on valittu Fortumin toimitusjohtajaksi. Sijoitusyhtiö Ahlström Capitalin toimitusjohtaja Panu Routila innostui heti ja otti yhteyttä Konecranesin hallituksen puheenjohtajaan ja suuromistajaan Stig Gustavsoniin.

Kuka

Panu Routila

 Syntynyt vuonna 1964.

 Kauppatieteen maisteri Turun kauppakorkeakoulusta.

 Vuodesta 2008 Ahlström Capitalin toimitusjohtaja.

 Pörssiyhtiö Ahlstromin hallituksen puheenjohtaja.

 Ranskassa asuessaan opetteli puhumaan ranskaa neljässä kuukaudessa.

 Oppi sujuvan ruotsin asuessaan lapsena Åbo Akademin talossa Turussa.

"Tarvitset sitten uuden toimitusjohtajan. Minä olen kiinnostunut", Routila ilmoitti.

Keskiviikkona Konecranes kertoi, että Routila on valittu.

Näppärää, varsinkin kun Gustavson on myös sijoitusyhtiö Ahlström Capitalin hallituksen varapuheenjohtaja eli Routilan esimies.

Valinta ei kuitenkaan ollut ihan näin yksinkertainen.

"Sanoin Panulle heti, että minä en voi sanoa tähän juuta enkä jaata – sinun täytyy olla yhteydessä muihin ihmisiin. Kun toimitusjohtajavalintaa käsiteltiin Konecranesin hallituksessa, minä istuin käytävällä", vuorineuvos Gustavson sanoo.

Eikö ole vähän hassua, että ihminen, joka tuntee kandidaatin parhaiten, vetäytyy prosessista? Kaikkihan tämän maan eliitissä ovat jollain tavalla kytköksissä toisiinsa.

"Ei. Näissä asioissa pitää olla hyvin tarkka. Mielikuvahan on jo nyt se, että johtajat valitsevat kavereitaan johtopaikoille", Gustavson arvioi.

Nostureita tekevä Konecranes on selvinnyt maailmantalouden töyssyisistä viime vuosista kohtalaisesti. Tulos on pysynyt plussalla, ja velkaa on vähän, mutta kannattavuus ei ole kovin hyvä. Tämän vuoden huhti–kesäkuussa yli puolen miljardin liikevaihdosta syntyi ennen veroja tulosta vain 16,7 miljoonaa euroa.

Yli kolmea prosenttia yrityksestä hallitseva Gustavson on silti ihan tyytyväinen. Tilauskirjat pullistelevat. Nyt olisi taas aika kasvaa.

Routilalla on kokemusta teollisuudesta ja kansainvälisestä liiketoiminnasta. Hän johti 1990-luvun lopulla Outokummun "vedetyn kuparin" eli eripaksuisten kuparilankojen liiketoimintaa. Sen jälkeen hän vastasi kierrätysyhtiö Kuusakosken valimotoiminnasta.

Ahlström Capitalilla Routila on keskittynyt vuodesta 2008 yrityskauppoihin ja yritysten kehittämiseen.

"Kahdeksan vuotta sitten yrityksen arvo oli jonkin verran yli 200 miljoonaa euroa ja kassassa oli viisi miljoonaa euroa yritysostoja varten. Nyt nettoarvo on noin 700 miljoonaa euroa", Routila laskee. Hän siis tuotti työnantajalleen puoli miljardia euroa lisäarvoa.

Gustavsonin mielestä Routila on Konecranesille hyvä valinta juuri yritysostokokemuksensa vuoksi. "Tavoitteena on noin kaksinkertaistaa markkinaosuutemme maailmassa 15:stä 30 prosenttiin."

Routila itse ei halua vielä sanoa Konecranesin asioista juuri mitään. Hän aloittaa tehtävässä mahdollisesti vasta syksyn lopulla.

"Ajankohta riippuu siitä, miten edellinen työnantaja saa asiat järjestymään", hän sanoo. Väliajan sijaisena toimii finanssijohtaja Teo Ottola.

Kansainvälisen pörssiyhtiön toimitusjohtajan työ vaatii alituista matkustamista ja pitkiä päiviä. Routila aikoo silti pitää huolta, että aikaa jää rakkaille harrastuksille golfille ja kilpatanssille.

Kyllä, järeän kaliiperin yritysjohtaja rentoutuu vaimonsa kanssa vakiotanssien pyörteissä, välillä jopa kilpa-areenoilla.

"On tosi kovaa urheilua saada tämän kokoinen ihminen pysymään rytmissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat