Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalin nollavero voi poistua 2017

Ministeriö ei kerro sopimuksen sisältöä. Portugali houkutteli viime vuonna paljon hyvätuloisia suomalaisia eläkeläisiä.

Talous
 
GOOGLE MAPS
Portugali ei verota työeläkkeitä eikä niiden päälle maksettavia johtajaeläkkeitä, joten sinne muuttavat suomalaiset saavat eläkkeensä halutessaan puhtaana käteen. Kuva Algarven Lagosista vuodelta 2009.
Portugali ei verota työeläkkeitä eikä niiden päälle maksettavia johtajaeläkkeitä, joten sinne muuttavat suomalaiset saavat eläkkeensä halutessaan puhtaana käteen. Kuva Algarven Lagosista vuodelta 2009. Kuva: GOOGLE MAPS

Suomen ja Portugalin väliset neuvottelut Portugalissa asuvien suomalaisten eläkkeiden verotusoikeudesta ovat loppusuoralla. Suomen tavoitteena on päästä verottamaan eläkeläisiä, vaikka he asuisivatkin Portugalissa.

HS kertoi keskiviikkona, että kolme suuryhtiöiden entistä toimitusjohtajaa on siirtänyt tänä vuonna kotipaikkansa Portugaliin. Vuorineuvoksilla on 400 000–600 000 euron vuosittaiset eläkkeet, jotka he saavat halutessaan verottomina.

Tästä on kyse

 HS kertoi keskiviikkona (29. 7.), että Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen ja Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran siirsivät keväällä 2015 kotipaikkansa Portugaliin.  

 Nykyisin Suomen ei ole mahdollista verottaa Portugaliin maksettavia suomalaisten eläkkeitä eikä myöskään Portugali kerää niistä veroja.

 Portugaliin kotipaikkansa siirtäneet suomalaiset pystyvät hakemaan verovapautta kaikista eläketuloistaan.

Suomalaisten eläkeläisten määrä Portugalissa on kasvanut tuntuvasti sen jälkeen kun Portugali lupasi heille verovapauden vuoden 2013 alusta. Samalla Portugaliin maksettava keskimääräinen kuukausieläke kasvoi Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan selvästi.

Parissa vuodessa muuttajien määrä kaksinkertaistui ja heille maksettavien eläkkeiden keskimääräinen euromäärä kasvoi 73 prosenttia. Kun vuonna 2012 Portugalissa olleet 120 eläkeläistä nostivat keskimäärin 2 019 euron kuukausieläkkeen, vuoden 2014 lopussa 247 eläkeläistä nosti keskimäärin 3 484 euron kuukausieläkkeen.

Määrä on yli kaksinkertainen Suomessa maksettavaan 1 588 euron kuukausieläkkeeseen verrattuna.

Suomella ei ole nykyisin verotusoikeutta, koska 1970-luvulla tehty valtioiden välinen verosopimus antaa verotusoikeuden vain asuinmaalle eli Portugalille. Sopimus koskee Portugalissa vakituisesti asuvien eläkkeitä, jotka ovat karttuneet työsuhteesta yksityiseen yritykseen. Sen sijaan Suomi voi verottaa kuntien ja valtion töistä kertyneitä eläkkeitä.

Vuonna 2013 Portugali myönsi eläkkeille verovapauden houkutellakseen maahan uutta väkeä. Suomessa valtiovarainministeriö ei ole katsonut verovapautta hyvällä, koska suomalaiset eläkeläiset ovat eriarvoisessa asemassa asuinpaikkansa mukaan.

Kysymys on lähinnä periaatteellinen, sillä taloudelliset menetykset eläketulojen verosuunnittelusta ovat yhteensä joitain miljoonia euroja.

Hallitusneuvos Antero Toivainen valtiovarainministeriöstä kertoo, että neuvottelut vanhan verosopimuksen muuttamiseksi alkoivat vuonna 2013.

"Jos neuvottelutulos on lopullisesti hyväksytty tämän vuoden aikana, uudet säännöt ovat sovellettavissa aikaisintaan vuoden 2017 alusta."

Saavutettu kompromissi kertoo, että Suomi on päässyt tavoitteissaan eteenpäin. On kuitenkin yhä epäselvää, millaisia siirtymäsäännöksiä mahdollisessa uudessa sopimuksessa sovelletaan.

Verosopimuksen uudistamisesta käytiin Portugalin kanssa toinen neuvottelukierros toukokuussa. Neuvottelutulos on enää pientä viilausta vaille valmis, mutta Toivainen pysyy vielä vaiti sisällöstä.

"Kun kyse on valtioiden välisistä neuvotteluista, sisällöstä ei voi kertoa neuvottelujen ollessa kesken."

Toivaisen mukaan ratkaisu tulee syksyllä.

"Sen verran voidaan yleisellä tasolla sanoa, että Suomi pyrkii tekemään eläkkeistä sellaisen verosopimuksen, jossa nollavero poistuu."

Neuvottelut keskeytyivät toviksi, koska Portugali halusi katsoa, minkälaiseen sopimukseen Suomi pääsee vastaavissa neuvotteluissa Espanjan kanssa.

Suomella on ollut Espanjassa samanlainen tilanne kuin Portugalissa: maassa asuvien yksityissektorilla kertyneitä eläkkeitä ei ole päästy verottamaan.

Tämän vuoden maaliskuussa Suomen ja Espanjan virkamiehet valmistelivat uuden verosopimuksen.

"Se on allekirjoitusta vaille", Toivainen sanoo. Sitten sopimus menee Espanjan parlamentin hyväksyttäväksi.

Suomi teki 1960–1970-luvuilla samantapaiset verosopimukset Espanjan ja Portugalin lisäksi Ranskan kanssa. Sopimukset perustuivat silloin voimassa olleisiin teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n suosituksiin, että yksityissektorin eläkkeet verotetaan vain asuinmaassa.

Tuolloin oletettiin, että asuinvaltio myös verottaa eläkkeitä. Portugalin verovapaus yllätti Suomen.

Toivainen korostaa, että yhdenmukainen verokohtelu on etenkin periaatteellinen kysymys: näyttää pahalta, kun maa antaa valtiosopimuksillaan mahdollisuuden vapautua verotuksesta asuinmaan valitsemalla.

Yrityksen maksamat ylimääräiset eläkkeet ovat Suomessa verovähennyskelpoisia. Toivaisen mukaan onkin kestämätöntä, että eläkettä ei voi verottaa, kun se tulee maksettavaksi.

"Jos sopimusta ei olisi, Suomi verottaisi normaalisti. On saatava jonkinlainen kohtuullinen neuvottelutulos."

Michael Howard 4 Corners / SIME
Praia da Rochan ranta Portugalin Algarvessa.
Praia da Rochan ranta Portugalin Algarvessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat