Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy-yhtiöt vähentävät tuhansia työntekijöitä

Öljy on halventunut niin paljon, että monet yhtiöt ovat ajautuneet vaikeuksiin

Talous
 

Öljyn halpeneminen kurittaa öljy-yhtiöitä. Shell kertoi torstaina, että se aikoo vähentää tämän vuoden aikana 6 500 työpaikkaa.

Myös monet muut alan yritykset ovat kertoneet suurista irtisanomisista. Brittiläinen Centrica ilmoitti niin ikään torstaina vähentävänsä 6 000 työpaikkaa. Yhdysvaltalainen Chevron taas kertoi keskiviikkona 1 500 työpaikan vähentämisestä.

Öljyalan palveluyrityksissä työpaikkoja vähennetään vielä kovemmalla kädellä, kertoi yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal. Lehti arvioi, että yhtiöiden aiemmat säästötoimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi.

"Meidän täytyy pystyä toimimaan maailmassa, jossa öljyn hinnat pysyvät matalalla jonkin aikaa. Samalla tarkkailemme, milloin elpyminen alkaa", totesi Shellin toimitusjohtaja Ben van Beurden.

Öljyn hinta oli huhti–kesäkuussa keskimäärin 60 dollaria eli noin 55 euroa barrelilta. Hinta on noussut alkuvuodesta viisi dollaria eli noin 4,6 euroa, mutta halpeneminen vuoden 2014 toisesta vuosineljänneksestä on silti huomattava. Silloin öljyn hinta oli 110 dollaria barrelilta eli noin 100 euroa.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Shell aikoo leikata kustannuksiaan yhteensä 20 prosenttia, kertoi uutistoimisto Reuters. Yhtiön tulos pieneni huhti–kesäkuussa 37 prosenttia, noin 3,5 miljardiin euroon. Shell työllistää maailmanlaajuisesti lähes 100 000 työntekijää.

Henkilöstökulujen lisäksi Shell aikoo säästää muun muassa öljynetsintähankkeista. Vaikka öljy on halventunut, Shell on jatkanut öljy- ja kaasuvarantojen etsintää arktisella alueella.

Koeporaukset Alaskan rannikolla ovat kalliita ja kiistanalaisia. Talouslehti Financial Times kertoi heinäkuun alussa, että Shell aikoo käyttää arktisen alueen öljy- ja kaasuvarantojen selvittämiseen kahden seuraavan vuoden aikana noin 2,7 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat