Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF torjuu Kreikan hätärahoituksen

Kriisimaan kolmas lainaohjelma saattaa viivästyä merkittävästi, kertoo Financial Times

Talous
 
François Lenoir Reuters
Kreikan valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos (edessä) ja Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde (keskellä) osallistuivat Kreikan tilannetta käsitelleeseen euroalueen valtiovarainministerien tapaamiseen 12. heinäkuuta Brysselissä.
Kreikan valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos (edessä) ja Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde (keskellä) osallistuivat Kreikan tilannetta käsitelleeseen euroalueen valtiovarainministerien tapaamiseen 12. heinäkuuta Brysselissä. Kuva: François Lenoir Reuters

Kreikan kolmas hätärahoitusohjelma voi lykkääntyä useita kuukausia ja siirtyä jopa ensi vuoden puolelle, kertoi sanomalehti Financial Times (FT) torstaina.

Lehden mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ei aio osallistua Kreikan lainoitukseen. IMF vahvisti asian torstai-iltana.

FT sai nähtäväkseen IMF:n ehdottoman luottamuksellisen kokousasiakirjan keskiviikolta. Sen mukaan Kreikan suuri velkataakka ja kyvyttömyys tarvittaviin uudistuksiin tarkoittavat, ettei IMF voi myöntää maalle uutta lainaa.

Rahaston johtokunta päätti asiasta keskiviikkona kaksi tuntia kestäneessä kokouksessa. IMF osallistuu silti neuvotteluihin, joissa pohditaan Kreikalta vaadittavia toimia julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamiseksi.

Muun muassa Saksa ja Suomi ovat pitäneet ehdottoman tärkeänä, että IMF on mukana mahdollisessa kolmannessa lainaohjelmassa.

Valuuttarahaston päätös kasvattaa eurovaltioiden painetta myöntää Kreikan lainoihin merkittäviä huojennuksia. IMF vaatii Kreikalle noin 30 vuoden lykkäystä lainojen lyhennyksiin.

Muutama viikko sitten virkamiehet arvioivat, että IMF:lle riittää eurovaltioiden lupaus Kreikan velkataakan tarkastelusta tulevaisuudessa. FT:n näkemän asiakirjan mukaan IMF voi harkita Kreikan lainoitusta vasta kun eurovaltiot ovat myöntäneet maalle velkahuojennuksia.

Kreikan on myös tehtävä suuria talouden rakenneuudistuksia.

"Kreikka haluaa päättää tärkeistä uudistuksista vasta syksyllä. Eurovaltiot haluavat rakentaa ensin luottamusta ja tarkastella velkakysymystä vasta lainaohjelman ensimmäisen väliarvion jälkeen. IMF:n ja eurovaltioiden ajattelussa Kreikan velkataakasta vallitsee parhaillaan todella suuri ero", asiakirjassa kerrotaan FT:n mukaan.

Kreikan lainaehtojen merkittävä huojennus voi pitkällä aikavälillä kasvattaa Suomen vastuita yli miljardi euroa.

IMF:n johtokunnan päätös on odotuksenmukainen siinä mielessä, että Kreikan lainoitus on aiheuttanut IMF:n pääjohtajalle Christine Lagardelle pitkään kovia paineita.

Kehittyvät taloudet ovat arvostelleet päätöstä rahoittaa maata, jonka velkataakka on useiden arvioiden mukaan kestämätön.

Keskiviikkona sekä IMF:n virkamieskunta että useat Euroopan ulkopuoliset valtiot vaativat Lagardea "suojelemaan rahaston mainetta", FT kertoo.

IMF:n kanta vaikeuttaa entisestään neuvotteluja Kreikan lainaohjelmasta. Maan pääministerin Alexis Tsiprasin pitää neuvotella uudesta hätärahoituksesta samalla kun päähallituspuolue Syrizan rivit rakoilevat.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Tsipras sanoi torstaina puolueensa keskuskomitealle, ettei hän voi jatkaa tehtävässään opposition tuella. Neljännes Syrizan kansanedustajista on kieltäytynyt tukemasta parlamentissa eurovaltioiden vaatimia lainmuutoksia.

Tsipras ehdottaa, että koko puolueen kesken järjestetään tulevana sunnuntaina äänestys. Keskuskomitean oli määrä päättää ehdotuksista torstaina.

Eurovaltioiden rahoituslaitos Euroopan vakausmekanismi on alustavasti hyväksynyt Kreikalle 86 miljardin euron hätärahoituksen.

Jos lainaohjelman hyväksyminen viivästyy IMF:n päätöksen seurauksena, sillä voi olla vakavia seurauksia. Kreikan valtion varat ovat lopussa. Euroopan rahoituksenvakautusmekanismi on myöntänyt valtiolle kolmen kuukauden tilapäisen 7,16 miljardin euron hätälainan, jolla se selviää maksuvelvoitteistaan.

Talouskomissaari Pierre Moscovici on aiemmin sanonut, että toinen lyhytaikainen hätärahoitus on tarvittaessa mahdollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat