Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian huipputulos jäänee tilapäiseksi

Liikevoitto ylitti roimasti sijoittajien ennusteet, ja kannattavuus oli erittäin hyvä. Osake vahvistui lähes kahdeksan prosenttia.

Talous
 
Liisa Takala
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on tyytyväinen yhtiön tuloskehitykseen heikon alkuvuoden jälkeen.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on tyytyväinen yhtiön tuloskehitykseen heikon alkuvuoden jälkeen. Kuva: Liisa Takala

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus tuskin pysyy kuluvalla vuosineljänneksellä yhtä hyvänä kuin huhti–kesäkuussa.

Nokian liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 521 miljoonaa euroa eli 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden samalla ajanjaksolla. Voimakkaasti kasvaneesta liikevoitosta huolimatta Nokia ei muuttanut arviotaan koko vuoden tuloskehityksestä, vaikka huhti–kesäkuussa kannattavuus ylitti tulosohjauksen.

Se merkitsee, että kuluvalla vuosineljänneksellä liikevoitto todennäköisesti supistuu.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri on tyytyväinen huhti–kesäkuun tuloskehitykseen heikon alkuvuoden jälkeen. Verkkolaitteiden ja -palveluiden liikevaihto kasvoi kaikilla markkina-alueilla lukuun ottamatta Aasian ja Tyynenmeren aluetta. Lisäksi ohjelmistomyynti kasvoi. Ohjelmistoissa katteet ovat yleensä paremmat kuin verkkolaitteissa.

"Tulos oli kaikissa liiketoiminnoissamme vahva. Erityisen tyytyväinen olen osakekohtaisen tuloksen 50 prosentin kasvuun ja verkkoliiketoiminnan erittäin vahvaan 40 prosentin bruttokateprosenttiin."

Bruttokate lasketaan vähentämällä liikevaihdosta hankinnan ja valmistuksen kulut. Kun bruttokate suhteutetaan liikevaihtoon, tuloksena on bruttokateprosentti.

"Pidimme näkymät ennallaan pääasiassa normaalin kausivaihtelun takia. Ensimmäinen vuosineljännes on alalla yleensä heikko, toinen vahva, kolmas heikko ja viimeinen paras", Suri sanoo.

Nokian huhti–kesäkuun kannattavuutta voi pitää vaikeassa kilpailuasetelmassa erittäin hyvänä.

Verkkolaitemarkkinat eivät juuri kasva, ja kilpailu on erittäin ankaraa. Nokian kilpailijat ovat pyrkineet aggressiivisella hinnoittelulla pitämään kiinni markkinaosuuksistaan.

Toimitusjohtaja Surin mukaan Nokia jatkaa liiketoimintansa tehostamista vahtimalla tarkasti kustannuksia.

"Markkinat eivät juuri kasva. Siksi meidän täytyy koko ajan huolehtia tehokkuudesta parantamalla sitä. Se on täysin normaalia jatkuvaa toimintaa. Meillä on käynnissä ohjelma, jolla pyrimme tehostamaan toimintaamme kaikkialta ollaksemme ketterä ja salskea."

Yhtiön osake vahvistui Helsingin pörssissä yhdeksän prosenttia, koska kannattavuus oli selvästi sijoittajien odotuksia parempaa. Yksi Nokian valopilkku olivat tärkeät Kiinan markkinat, joilla liikevaihto kasvoi neljänneksen 378 miljoonaan euroon.

"Neljännen sukupolven matkapuhelintekniikan käyttöönotto Kiinassa jatkuu, mikä hyödyttää meitä."

Keväästä lähtien Nokia on neuvotellut sijaintipalveluiden yksikkönsä Heren myymisestä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kauppahinta olisi 2,5–3 miljardia euroa ja ostajina saksalaiset autojen valmistajat Audi, BMW ja Daimler. Reutersin mukaan kaupan loppuun saattamista on hidastanut kiista patenttien käyttöoikeuksista.

Toimitusjohtaja Suri ei ota kantaa mahdollisiin ostajiin eikä kauppahintaan.

"Neuvottelut ovat edenneet kohtalaisen pitkälle. Uskoisin, että ne saadaan päätettyä pian. Kaikissa sopimuksissa on aina erilaisia yksityiskohtia, joita pohditaan viimeiseen saakka. Se on täysin normaalia, mutta en voi puhua yksityiskohdista."

Huhtikuussa Nokia ilmoitti ostavansa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Viime viikolla Euroopan komissio hyväksyi suunnitellun kaupan. Sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research arvioi, että hyvin sujunut vuosineljännes enteilee sujuvaa yritysjärjestelyä.

"Ostotarjous Alcatel-Lucentista etenee suunnitellusti, mutta sen loppuun saattaminen vaatii vielä Nokian ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksynnän. Alkuperäinen aikataulu pätee, eli kauppa pitäisi toteuttaa ensi vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla."

Jos yritysjärjestely toteutuu, se on Suomen historian suurin.

Pääkilpailijaansa Ericssoniin verrattuna Nokian onnistui pitämään etumatkan kannattavuudessa.

Ericsson on liikevaihdolla mitattuna kaksi kertaa niin suuri kuin Nokia, mutta liikevoitossa ero on huomattavasti pienempi. Tämä kertoo siitä, että Nokia on Ericssonia kannattavampi yritys.

Ericssonilla on ollut vaikeuksia etenkin Pohjois-Amerikassa, jossa Nokian asema vahvistuu merkittävästi Alcatel-Lucentin oston seurauksena.

Molemmat yhtiö lisäsivät huhti–kesäkuussa merkittävästi palveluliiketoimintaansa, koska teleoperaattorit pyrkivät karsimaan kulujaan ulkoistuksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat