Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n talousväittely pureutui Suomen heikkouksiin

Työaikalaki on startup-yrityksille vitsi, sanoi Tiedon Taneli Tikka

Talous
 
Pantzar ja Eloranta: Suomesta puuttuu jalostamisosaamista
Pantzar ja Eloranta: Suomesta puuttuu jalostamisosaamista
Mika Pantzarin ja Jorma Elorannan mukaan Suomi ei osaa hyödyntää resurssejaan riittävän hyvin. Esimerkiksi mustikoita ja puolukoita kuskataan pulveroitavaksi Italiaan ja Japaniin, jolloin niiden arvo satakertaistuu.

Vuorineuvos Jorma Elorannan mielestä työajan pidentäminen viidellä prosentilla on kaikkein pehmein tapa parantaa Suomen kustannuskilpailukykyä, vaikka se tarkoittaisikin käytännössä palkkojen pienennystä. Hän osallistui perjantaina HS:n suureen kilpailukykykeskusteluun.

"Joskus saavutetun edun puolustaminen johtaa menetettyyn työpaikkaan tulevaisuudessa", Eloranta sanoi.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen huomautti, että työvoimakustannusten lisäksi Suomen talouden rakenteiden pitää uudistua.

"Kustannustason lasku on nopea aspiriini talousongelmiin, mutta se ei yksin riitä. Tarvitsemme myös rakenteellisia muutoksia."

Eloranta vaati uudistusmieltä myös julkiselle sektorille. "Työehtosopimusjärjestelmä toimi erittäin hyvin suljetussa taloudessa, mutta ei enää nykypäivänä."

Tiedon teollinen internet -liiketoimintaa johtava Taneli Tikka haluaisi ravistella suomalaista työelämää. Työaikalaki on hänen mielestään startup-yrityksille vitsi.

"Työntekijöiden kannalta sellaisilla asioilla kuin johtajilla, kulttuurilla, kollegoilla ja mahdollisuuksilla oppia on suurempi merkitys kuin palkalla."

Entisenä yrittäjänä Tikka tuntee aloittelevien yritysten tarpeet ja ongelmat.

"Suomi on betonoitujen siilojen maa."

Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar moitti leikkauksia, kohdistuvat ne sitten palkkoihin tai vaikkapa Tekesin tuotekehitysrahoihin.

"Hallituksen uhkaamat leikkaukset tappaisivat lukuisia yrityksiä ja tekisivät tuhoa kotimarkkinoilla. Emme voi vain toimia vientisektorin ehdoilla. Pitää ajatella myös palveluita ja kotimarkkinasektorin kuntoa."

Pantzar peräsi Suomeen jalostuksen taitoa.

"On ihmeellistä, että Suomesta viedään Italiaan ja Japaniin mustikkaa tai puolukkaa, jossa ne jalostetaan arvoltaan satakertaiseksi pulveriksi."

Eloranta arvioi myös eläkkeelle siirtyneiden yritysjohtajien muuttamista Portugaliin nauttimaan verottomista eläkkeistä.

"Rationaalisesti ajatteleva ihminen voi hyvin lähteä Portugaliin, kun se kerran on taloudellisesti edullista. Mitään laitontahan siinä ei ole."

Elorantaakin on houkuteltu Portugaliin, mutta hän pysyy mieluummin Suomessa.

Jorma Eloranta: ”Rationaalinen ihminen voisi muuttaa Portugaliin”
Jorma Eloranta: ”Rationaalinen ihminen voisi muuttaa Portugaliin”
Vuorineuvos Jorma Eloranta ei ryhdy tuomitsemaan Portugalin verottomille rannoille eläkkeelle vetäytyneitä kollegoitaan. Häntäkin on houkuteltu Portugalin aurinkoon, mutta Eloranta pysyy mieluummin Suomessa.
Mika Pantzar: ”Hallituksen uhkaamat leikkaukset tappaisivat yrityksiä”
Mika Pantzar: ”Hallituksen uhkaamat leikkaukset tappaisivat yrityksiä”
HS:n suureen kilpailukykykeskusteluun osallistunut Mika Pantzar kritisoi hallituksen leikkauslinjaa, joka ajaa kotimarkkinat ahtaalle. Jorma Eloranta puolestaan pitää työehtosopimusjärjestelmää suljetun talouden muinaismuistona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat