Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletus kehittyvien talouksien nopeasta kasvusta osoittaa murentumisen merkkejä

Talous
 

Shanghain pörssissä Kiinassa 8,5 prosentin päiväpudotus, Brasiliassa vahvistuvia huhuja presidentti Dilma Rousseffin joutumisesta syytteeseen Petrobas-korruptioskandaalissa.

Turkki taas pyysi tiistaiksi koolle Naton hätäkokouksen, koska se on huolissaan Syyrian-vastaisen rajansa turvallisuudesta ja terroristijärjestöksi luokittelemansa PKK:n toimista.

Venäjän talous kärsii länsimaiden sille asettamien pakotteiden ja öljyn halpenemisen vuoksi. Malesian ringgit ja Indonesian rupia ovat halvimpia suhteessa dollariin sitten vuoden 1998.

Kaikki nämä ovat kuluneen viikon uutisia kehittyvistä talouksista. Niitä voi pitää hetkellisinä ja satunnaisina poliittisina ja suhdanteista kertovina uutisina, mutta ne voi tulkita myös osaksi isompaa trendiä.

Kesän aikana markkina-analyyseissa on alettu pohtia yhä enemmän, onko nyt meneillään isompi käänne kuin vain Kiinan ja kehittyvien markkinoiden kasvun suhdanneluonteinen hidastuminen ja samalla raaka-aineiden halpeneminen.

Jos näin on, se tarkoittaisi rahoitusmarkkinoiden 2000-luvun yhden perusoletuksen merkittävää heikentymistä.

Kehittyvien talouksien nopea kasvu ja vaurastuminen on ollut maailmantaloudessa hallitseva tekijä samaan tapaan kuin esimerkiksi rikkaiden maiden hidas kasvu, velkojen sulattelu tai sitten matalat korot.

Kun tällainen perustava opinkappale alkaa murtua, rahoitusmarkkinoilla tapahtuu muutakin kuin varojen siirtoa kehittyneistä maista muualle: niin sijoittajat kuin muutkin talouden toimijat alkavat sopeuttaa toimintaansa olettamaansa uudenlaiseen ympäristöön.

Esimerkiksi yritykset alkavat miettiä strategioitaan ja toimintaansa uusiksi, koska kasvua ja uusia markkinoita ei voisikaan enää automaattisesti kuitata panostuksella kehittyviin markkinoihin.

On myös kolmas vaihtoehto: se, että kyseessä on markkinoille tyypillinen kesätempoilu hiljaisena loma-aikana.

Sitä ruokkivat tänä kesänä Kiinan osakemarkkinoiden rytinän lisäksi niin Kreikan kriisi kuin spekulaatiot siitä, tuleeko Yhdysvaltojen keskuspankin koronnosto jo syyskuussa vai vasta myöhemmin loppuvuonna.

Vielä ei tiedetä, mistä vaihtoehdosta on kyse. Loppukesää kohti mentäessä näyttää kuitenkin yhä enemmän siltä, ettei kyse ole ihan pelkästä kesälevottomuudesta.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat