Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio haluaa veropakolaiset kuriin – Portugalin-eläkkeiden verottamisesta neuvotellaan jo

Suomen eduskunta voi myös yksipuolisesti irtisanoa Portugalin verosopimuksen

Talous
 
Google Maps
Rakennusyhtiö Skanskan tytäryhtiön entinen toimitusjohtaja Eero Makkonen muutti viime vuonna Portimãoon. Vuonna 2009 hänen kotinsa paikalla oli vielä tyhjä tontti.
Rakennusyhtiö Skanskan tytäryhtiön entinen toimitusjohtaja Eero Makkonen muutti viime vuonna Portimãoon. Vuonna 2009 hänen kotinsa paikalla oli vielä tyhjä tontti. Kuva: Google Maps

Portugaliin muuttaneet ja verottomia eläkkeitä saavat suomalaiset joutuvat maksamaan lähdeveroa vuoden 2017 alusta, jos valtiovarainministeriön suunnitelmat toteutuvat. Valtiovarainministeriö suunnittelee lähdeveron kasvattamista niin suureksi, että se vastaa Suomessa asuvien verotusta.

Jos Suomi alkaa verottaa Suomesta lähteviä eläkkeitä, niitä ei saa verottomiksi Portugalin kansallisella lainsäädännöllä kuten nyt. Koska Portugaliin muuttaneiden kotipaikka ei ole Suomessa, heille määrätään myös virtuaalinen kunnallisvero, luultavimmin Helsingin veroäyrin mukaan, valtiovarainministeriö suunnittelee.

Artikkeliin liittyvät

HS kertoi keskiviikkona, että kolme suuryhtiöiden entistä toimitusjohtajaa on siirtänyt tänä vuonna kotipaikkansa Portugaliin. Näillä vuorineuvoksilla on 400 000–600 000 euron vuosittaiset eläkkeet, jotka he saavat halutessaan verottomina.

Hallitusneuvos Antero Toivainen valtiovarainministeriöstä kertoo, että neuvotteluissa Portugalin kanssa Suomen tavoitteena on lähdevaltion eli Suomen verotusoikeus. Se on tarkoitus saada voimaan vuoden 2017 alusta.

"Vaikka Portugali on myöntänyt kymmenen vuoden verovapauden Portugalissa, se ei vaikuttaisi enää Suomen oikeuteen verottaa täältä lähteviä eläkkeitä", Toivainen sanoo.

Tässä tapauksessa kaikki Portugalissa asuvat joutuisivat verolle vuoden 2017 alussa riippumatta Portugaliin muuton ajankohdasta.

Portugali on tarjonnut verovapauden niille eläkeläisille, jotka ovat muuttaneet Portugaliin vuoden 2013 alun jälkeen eivätkä ole asuneet Portugalissa kuluneina viitenä vuotena.

Suomen ja Portugalin välisestä uudesta verosopimuksesta eivät ole vielä yksimielisiä edes virkamiehet, vaikka Toivaisen mukaan neuvottelut ovat loppusuoralla. Uuden verosopimuksen hyväksyvät lopullisesti Suomen eduskunta ja Portugalin parlamentti.

"Uskoisin, että virkamiestasolla ratkaisu saadaan tämän vuoden loppuun mennessä ja poliittinen käsittely tapahtuu sen jälkeen", Toivainen sanoo.

Jos Portugali alkaa jarruttaa sopimuksen uusimista, Suomella on mahdollisuus tehdä ongelmista poliittisia.

"Jos tyydyttävää lopputulosta ei synny, sitten asia ratkeaa poliittisella tasolla. Suomen eduskunta voi yksipuolisesti sanoa irti vanhan 1970-luvun puolivälin verosopimuksen", Toivainen arvioi.

Neuvottelutilanteeseen saattaa vaikuttaa sekin, että Portugalissa on tulevana syksynä parlamenttivaalit.

"Portugalin päätös verovapaudesta oli nykyisen hallituksen tekemä, ja pian hallitus voi vaihtua", Toivainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat