Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakotteet jäädyttävät varat ja maksuliikenteen

Listalle joutunut Roman Rotenberg kritisoi Suomen ulkoministeriötä

Talous
 
Markus Jokela HS
Jääkiekkojoukkue Jokerien osakas ja Hartwall-areenan pääomistaja Roman Rotenberg järkyttyi joutumisestaan Yhdysvaltain pakotelistalle.
Jääkiekkojoukkue Jokerien osakas ja Hartwall-areenan pääomistaja Roman Rotenberg järkyttyi joutumisestaan Yhdysvaltain pakotelistalle. Kuva: Markus Jokela HS

Yhdysvaltain määräämät uudet pakotteet voivat aiheuttaa suuria vaikeuksia Suomessa toimiville yrityksille ja liikemiehille, koska suurimmat suomalaiset pankit noudattavat Yhdysvaltain määräyksiä.

"Emme voi ottaa kantaa yksittäisiin henkilöihin, mutta yleisesti voi sanoa, että pakotelistalla olevien henkilöiden tai yritysten dollarimääräisiä maksuja ei voi välittää. Myös dollarimääräinen omaisuus tai varat pitää jäädyttää", kertoo Nordean riskienhallintajohtaja Ari Kaperi.

Danske Bankista sanotaan, että pakotelistalla olevien yritysten tai henkilöiden tapauksessa ei tehdä kansainvälisiä rahansiirtoja, vaikka Yhdysvaltain pakotteet eivät pankkia juridisesti sidokaan. Pakotteita noudatetaan myös OP-ryhmässä.

Jääkiekkojoukkue Jokerien osakas ja Hartwall-areenan pääomistaja Roman Rotenberg kertoo olevansa järkyttynyt Yhdysvaltojen päätöksestä määrätä pakotteita häntä vastaan.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti torstai-iltana, että Rotenberg ja hänen sijoitusyhtiönsä Långvik Capital on lisätty pakotelistalle.

"Pakotteet tulivat suurena yllätyksenä. Olen šokissa. Olemme olleet koko ajan yhteydessä ulkoministeriöön ja noudattaneet kaikkia ohjeita. Tulee mieleen, missä määrin ministeriö on huolehtinut Suomen kansalaisten ja yritysten eduista."

Yhdysvallat määräsi pakotteet myös liikemies Kai Paanaselle sekä hänen yhtiöilleen SET Petrochemicalsille ja Southeast Tradingille.

Nordean Kaperi arvioi, että pakotelistalla olevien ihmisten maksujen välittäminen kansainvälisessä maksuliikenteessä voi olla hankalaa missä tahansa valuutassa, koska maksut liikkuvat usein monen pankin kautta. Ketjussa ei saisi olla ainuttakaan yhdysvaltalaista pankkia.

"Monet pankit eivät ole halunneet tehdä minkäänlaista liiketoimintaa listalla olevien yritysten tai ihmisten kanssa. Me harkitsemme tilanteita tapauskohtaisesti riskienhallinnan periaatteidemme mukaan, mutta sallittua liiketoimintaa voidaan lähtökohtaisesti jatkaa", Kaperi sanoo.

Vuosi sitten Nordea kuitenkin lopetti Helsingissä toimivan Arctech Helsinki -telakan asiakassuhteen tiettävästi kokonaan, koska sen omistaja United Shipbuilding Corporation on Yhdysvaltain pakotelistalla.

Kaperin mukaan pakotteita on noudatettava pilkuntarkasti jo sen vuoksi, että Yhdysvaltain viranomaisten rangaistukset rikkomuksista voivat kasvaa hyvin suuriksi.

Nordealla on konttoreita Yhdysvalloissa, joten Yhdysvaltain lain koura ulottuisi pankkiin helposti.

"Rangaistus voi olla jopa välitettyjen maksujen pääoman suuruinen", Kaperi sanoo.

Hänen mukaansa pankkien pitää rakentaa sellaiset järjestelmät, että ne pystyvät estämään pakotelistalla olevien maksuliikenteen.

Nordea on joutunut miettimään erikseen myös suhdettaan Hartwall-areenaan, jonka kaikki omistajat ovat pakotelistalla. Nordealla on hallissa kaksi aitiota, jotka se osti, kun hallia rakennettiin.

"Niiden käyttö on ollut hyvin vähäistä pakotteiden jälkeen", Kaperi sanoo.

Hartwall-areenassa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Marraskuussa on luvassa Mötley Crüe -yhtyeen konsertti, jonka järjestää yhdysvaltalainen Live Nation.

Yrityksestä ei vielä perjantaina osattu sanoa, miten pakotteet vaikuttavat konsertteihin. Kahden viikon päästä hallissa pidettävään Tubecon-tapahtumaan pakotteet eivät vaikuta, vaikka koko tapahtuman teema pyörii yhdysvaltalaisen ohjelmistoyhtiön Googlen omistaman Youtuben ympärillä.

"Google ei ole tässä rahallisesti mitenkään mukana. Tapahtuman järjestää täysin suomalainen Tubecon-yhtiö", sanoo vastaava tuottaja Eevamaria Vassinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat