Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikemies Kai Paananen on idänkaupan konkari

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Kai Paananen aloitti idänkaupan 1980-luvun puolivälissä.
Kai Paananen aloitti idänkaupan 1980-luvun puolivälissä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Lappeenrantalainen liikemies Kai Paananen on joutunut Yhdysvaltain pakotelistoille luultavasti siksi, että hän on venäläisen liikemiehen Gennadi Timtšenkon pitkäaikainen liikekumppani.

Timtšenko taas joutui pakotelistoille ensimmäisten joukossa, koska hänen katsotaan kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähimpiin liikemieskumppaneihin.

Öljynvälityksellä miljardiomaisuuden tehnyt Timtšenko on sekä Venäjän että Suomen kansalainen.

Kai Paananen ryhtyi idänkauppaan jo vuonna 1985, kun hänestä tuli varatoimitusjohtaja isänsä Yrjö Paanasen johtamaan Karelia Trade -kauppahuoneeseen.

Samoihin aikoihin Timtšenko sai töitä Neuvostoliiton ulkomaankauppaministeriön Leningradin-konttorista ja tapasi siellä tulevat liikekumppaninsa Andrei Katkovin ja Jevgeni Malovin.

Myöhemmin joukkoon liittyi myös diplomaatti Andrei Pannikov, joka oli karkotettu Neuvostoliiton Tukholman-lähetystöstä vakoiluepäilyn vuoksi.

Neuvostoliiton öljynvientimonopoli Sojuznefteeksport pilkottiin vuonna 1987, ja Leningradin alueella sijaitseva Kirišin öljynjalostamo perusti oman vientiyhtiönsä. Sen tärkeäksi asiakkaaksi tuli välitysyhtiö Urals Finland.

1990-luvun alussa tämän roolin otti espoolainen välitysyhtiö IPP, jonka hallitukseen Timtšenko nimitettiin vuonna 1994.

Öljykauppaa harjoittaneiden Paanasten ja Timtšenkon yhteistyö oli tiivistä alusta lähtien. Esimerkiksi vuonna 1998 Karelia Trade myi Gennadi ja Jelena Timtšenkolle huvilan Taipalsaarelta. Timtšenkot asuivat Helsingissä Kulosaaressa.

Viime vuosikymmenellä Timtšenko perusti öljynvälitysyhtiö Gunvorin ja muutti Sveitsiin, joten Suomen-yhteydet jäivät vähemmälle. Joka tapauksessa yhteydet ovat riittäneet Yhdysvaltain pakotelistojen laatijoille – tai sitten heillä on parempaa tietoa. Mitään suoraa tekemistä Ukrainan kriisin kanssa Paanasella ei tiedetä olevan.

Sama pätee Roman Rotenbergiin: isä ja setä ovat pakotelistoilla ilmeisesti Putin-yhteyden takia, ja liiketoimia on siirretty nuoren Romanin nimiin.

Suomalaisten pääsy pakotelistalle herätti perjantaina laajahkoa huomiota myös Venäjän tiedotusväineissä. Useat viestimet siteerasivat Kai Paanasen Helsingin Sanomille antamia kommentteja.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat