Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tavaravienti notkahti toukokuussa

Neste Oilin seisokki rumensi vientitilastoa

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Neste Oilin Porvoon-jalostamon kahdeksan viikkoa kestänyt huoltoseisokki huhti–toukokuussa työllisti tuhansia ihmisiä.
Neste Oilin Porvoon-jalostamon kahdeksan viikkoa kestänyt huoltoseisokki huhti–toukokuussa työllisti tuhansia ihmisiä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomen tavaraviennin arvo pieneni toukokuussa huomattavasti. Jos tavaraviennin arvoa verrataan viime vuoden toukokuuhun, se oli tänä vuonna peräti 12 prosenttia pienempi.

Asia kävi ilmi Tullin perjantaina julkistamasta ulkomaankaupan vientitilastosta. Tullin mukaan luvun romahdus johtui pitkälti öljytuotteiden viennin vähentymisestä.

Vaikka Tulli ei saa kertoa yrityskohtaisia tietoja, syytä viennin notkahtamiseen ei tarvitse etsiä kaukaa, sillä Neste Oilin suurseisokki oli huhti–toukokuussa.

Yhtiö kertoi, että seisokki tekee pääosin toisella vuosineljänneksellä noin 130 miljoonan euron loven yhtiön vertailukelpoiseen liikevoittoon. Liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin yritys heilauttaa myös vientitilastoa.

"Ilman öljytuotteita laskettuna kokonaisvienti oli vain 4,6 prosenttia miinuksella", toteaa tulliylitarkastaja Christina Telasuo.

Myös Venäjän talouden vaikeudet näkyvät luvuissa. Vienti Venäjälle väheni toukokuussa 42 prosenttia. Tammi–toukokuussa sen arvo oli 35 prosenttia pienempi kuin vuoden 2014 vastaavalla ajanjaksolla. Tuoreet luvut kertovat Telasuon mukaan "tasaisesta" alavireisyydestä.

"Ilman öljyvientiä ja Venäjän-vientiä luku ei ole mitenkään katastrofaalinen."

Tammi–toukokuun yhteenlaskettu vienti väheni 3 prosenttia verrattuna vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon, mitä voi pitää olosuhteisiin nähden kohtalaisena suorituksena.

Viennin arvoa pienensi alkuvuonna myös öljyn hinnan halpeneminen. Tuonti väheni tammi–toukokuussa 9 prosenttia, mikä johtui niin ikään öljystä. Kauppatase olikin alkuvuonna 373 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Edellisvuoden vertailujaksolla se jäi 994 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Suomen vientitilasto on kokonaisuutena synkkää luettavaa.

Suomen tärkeimmistä vientimaista vain Saksa tarjosi toukokuussa viennille vetoapua. Vienti EU-maihin pieneni toukokuussa 8 prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle 17 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat