Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimainen ihminen viettää 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa – huonosta ilmasta valittajia ei vieläkään oteta tosissaan

Haltonin toimitusjohtajan mukaan länsimainen ihminen viettää 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa

Talous
 
Katarina Sällylä HS
Suomalaiset ovat tarkkoja sisäilmasta, mutta silti ilmanlaadusta huolestuneet otetaan vain harvoin tosissaan, sanoo Haltonin toimitusjohtaja Tarja Takki.
Suomalaiset ovat tarkkoja sisäilmasta, mutta silti ilmanlaadusta huolestuneet otetaan vain harvoin tosissaan, sanoo Haltonin toimitusjohtaja Tarja Takki. Kuva: Katarina Sällylä HS

Tuoksuu raikkaalta, mutta täsmällistä arviota perheyhtiö Haltonin toimiston sisäilmasta ei ehdi tehdä.

"Heti ensimmäisellä sekunnilla ihminen pystyy arvioimaan, millä tasolla sisäilman laatu on, mutta sitten siihen jo tottuu", sanoo Haltonin toimitusjohtaja Tarja Takki Helsingin Pasilassa.

Kuka

Tarja Takki

 Syntyi vuonna 1962 Raumalla.

 Lvi-tekniikan diplomi-insinööri.

 Työskenteli vuosina 1988–1991 Halton USA:ssa, jonka jälkeen Haltonin Euroopan-liiketoiminnoissa kehitys- ja johtamistehtävissä vuoteen 1999.

 Perusti sisäilmayritys Indoorium Oy:n vuonna 2000.

 Palasi Haltonille vuonna 2007. Aloitti Halton Oy:n toimitusjohtajana vuonna 2012.

 Harrastaa huilun ja saksofonin soittoa sekä golfia.

 Kertoo parhaan ilmanlaadun olevan mökillä Lohjanjärven rannalla.

Hän aloitti sisäilmaratkaisuihin erikoistuneen Haltonin toimitusjohtajana kolme vuotta sitten. Takin mukaan länsimainen ihminen viettää 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa.

"Sen takia sisäilma on huomattavasti tärkeämpää kuin ulkoilma."

Toimiston katossa näkyy rakenteisiin sulautuvia Haltonin laitteita, jotka huolehtivat sisäilman puhtaudesta, vaikka tila olisi täynnä ihmisiä.

Eikö luonnollinen ilmanvaihto olisi paras vaihtoehto?

"Luonnollinen ilmanvaihto on vaikea saada toimimaan, kun ulkona on lämmintä."

Koneellinen ilmanvaihto on paremmin hallittavissa kuin luonnollinen.

Hän puhuu sisäilmasta asiantuntevasti, mutta ei julistaen. Takin mukaan yksi ihminen ei pysty ratkaisemaan, onko rakennuksessa hyvä vai huono sisäilma. Sitä paitsi ihminen kokee sisäympäristön kokonaisuutena, johon vaikuttavat akustinen ympäristö, valaistus ja tilan toimivuus.

"Materiaalipäästöjä voi tulla seinäpinnoista, kalusteista ja matoista. Nykyisin kokolattiamatot alkavat olla niin hyviä, etten ole niitä vastaan. Ne ovat myös akustisesti hyviä."

Sairaaloiden puhtaat leikkaussalit ovat Tarja Takille tuttuja paikkoja. 25-vuotiaana hän seurasi leikkauksia – tai oikeastaan leikkaussalien ilmanvaihtoa – tehdessään diplomityötään Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen. Leikkaussaleihin tuotiin ilmaa joko sekoittavasti tai hallitusti leikkauspöydän päälle. Hän havaitsi, ettei ilmanlaadussa ollut suuria eroja, mutta sekoittava ilmanvaihto vaatii vähemmän energiaa kuin suurien ilmavirtojen liikuttaminen.

Takki oli ilmanvaihdon huippuasiantuntijan, professori Olli Seppäsen ensimmäisellä kurssilla Otaniemessä sisäilmatutkimuksen lisääntyessä 1980-luvulla. Takki uskoo, että yksi syy tutkimuksen kasvuun oli edellisen vuosikymmenen energiakriisi.

"Rakennuksista tehtiin niin tiiviitä, että ne eivät hengittäneet. Ihmiset alkoivat oireilla kosteusvaurioiden takia."

Otaniemessä hän tapasi myös tulevan miehensä, Haltonin perustajan Seppo Halttusen pojan, Mika Halttusen. Halton oli perustettu vuonna 1969, ja yritys etsi ahnaasti kasvua ulkomailta. Seppo Halttunen kysyi vuonna 1988, lähtisivätkö nuoret kasvattamaan yrityksen Yhdysvaltain-toimintoja. Valinta ei ollut vaikea sisäilmanuorille.

Yhdysvalloissa vuosia työskennellyt Takki kertoo, että Pohjoismaissa sisäilmaan kiinnitetään enemmän huomiota kuin muualla.

"Olemme herkkiä esimerkiksi kosteusvaurioille. Kun mennään etelämmäksi, ne eivät ole niin isoja asioita."

Haltonin vahvimmat maat Euroopassa ovat Suomi ja Ranska. Eniten kysyntää puhtaalle ilmalle on Kiinassa.

"Emme pysty auttamaan ihmisiä rakennusten ulkopuolella, mutta voimme auttaa sisäpuolella."

Aina sekään ei onnistu.

"Kiinassa osa rakennuksista on tehty niin huonosti, ettei edes huippujärjestelmä auta."

Halton on keskittynyt "vaativien tilojen" sisäilmaratkaisuihin. Näitä ovat esimerkiksi ympäristösertifioidut toimistorakennukset ja leikkaussalit, joiden vaatimukset ovat samat eri puolilla maailmaa.

"Siellä on vähemmän kilpailua, ja meidän osaaminen pääsee paremmin esiin vaativissa tiloissa."

Halton Groupin liikevaihto oli viime vuonna 189 miljoonaa euroa. Yritys työllistää lähes 1 400 ihmistä noin 30 maassa. Tarja Takin vetämä Halton Oy on yksi yhtiön kolmesta liiketoiminta-alueesta. Kasvunvaraa yhtiöllä riittää energiatehokkaan rakentamisen lisääntyessä.

Työasentoihin on kiinnitetty huomiota jo pitkään, mutta sisäilmasta ei edelleenkään välitetä, Takki väittää. Homeongelmat ovat poikkeus. Huono sisäilma uuvuttaa, vähentää työtehoa ja pahimmillaan sairastuttaa työntekijät loppuiäksi.

"Meidän kokemuksemme mukaan vähintään kolmasosan valittaessa sisäilmasta rakennuksen jossakin osassa, siellä on aina tekninen ongelma, joka on korjattavissa."

Jos huonosta sisäilmasta valittajia on vain muutamia, he saattavat olla tavallista herkempiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat