Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Puolet suomalaisista vastustaa Fennovoiman ydinvoimalaa

Suomalaisista kolmannes on rakentamisen kannalla, selviää HS:n gallupista

Talous
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Työmies töissään ydinvoima-alueella Pyhäjoella 26. kesäkuuta.
Työmies töissään ydinvoima-alueella Pyhäjoella 26. kesäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Lähes puolet suomalaisista vastustaa Fennovoiman ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoelle. HS:n TNS Gallupilla heinäkuun puolivälissä teettämän tutkimuksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista vastustaa voimalahanketta. Kolmannes suomalaisista eli 34 prosenttia on rakentamisen kannalla. Lopuilla ei ole kantaa asiaan.

Miehet suhtautuvat rakentamiseen huomattavasti naisia myönteisemmin. Naisista vain joka viides kannattaa voimalan rakentamista, miehistä melkein puolet.

Voimalan kannatus on suurinta Pohjois-Suomessa, missä mahdollinen voimalatyömaa piristäisi taloutta.

Kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr) pitää tutkimuksen tulosta odotettuna.

"Jo vuosi sitten elokuussa tehdyssä tutkimuksessa luvut olivat samankaltaisia. En siis ole yllättänyt siitä, että aika moni vastustaa hanketta nyt, kun sen omistuksessakin näyttää olevan epäselvyyttä", hän sanoo.

Halmeenpää on voimalaa vastustavan Pro Hanhikivi -yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Onko yllättävää, että kolmasosa suomalaisista kuitenkin yhä kannattaa hanketta?

"Luulen, että tälle joukolle kysymys on siitä, että he jostain ideologisesta syystä kannattavat ydinvoimaa niin vakaasti, että olipa hanke kuinka kummallinen tahansa, he ovat yhä sen puolella", Halmeenpää sanoo.

TNS Gallup teki tutkimuksen puhelinhaastattelut heinäkuun puolivälissä. Samoihin aikoihin käytiin vilkasta julkista keskustelua Fennovoiman omistuspohjasta.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti 16. heinäkuuta, ettei se hyväksy Fennovoiman uudeksi omistajaksi pyrkinyttä kroatialaista Migrit Solarna Energija -yhtiötä niin sanotun kotimaisuusvaatimuksen täyttäväksi omistajaksi.

Eduskunta on edellyttänyt, että vähintään 60 prosentin tosiasiallinen omistajuus ydinvoimalan rakentavasta yhtiöstä on toimijoilla, joiden asuin- tai kotipaikka on EU- tai Efta-valtiossa.

Heinäkuussa tehdyn gallupin tulos oli samansuuntainen kuin runsas vuosi sitten, jolloin HS kysyi asiaa hieman eri tavoin. Maaliskuussa 2014 suomalaisista 33 prosenttia oli sitä mieltä, että eduskunnan pitäisi hyväksyä Fennovoiman hakemus. Tuolloin kysyttiin myös kansalaisten suhtautumista ydinvoiman lisärakentamiseen yleisemmin. Yli puolet eli 52 prosenttia kannatti ydinvoiman lisärakentamista ylipäätään.

Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki ei ole HS-gallupin tuloksista yllättynyt.

"Emme ole yllättyneitä, että yleinen kannatus on tällä tasolla viime viikkoina käydyn keskustelun valossa", Hemminki sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeintä, että paikallisesti Pyhäjoella voimalan kannatus on tukeva. Fennovoiman viime lokakuussa teettämän kyselyn mukaan 66 prosenttia pyhäjokisista kannattaa voimalan rakentamista.

"Totta kai on tärkeää, että yhteiskunnallisesti näin merkittävällä hankkeella on yleisön tuki. Uskon, että kannatus taas paranee, kun omistusasia saadaan eteenpäin ja töitä päästään jatkamaan syksyllä", Hemminki sanoo.

Hallitus käsittelee Fennovoiman omistusta ja rakennuslupaa seuraavan kerran torstaina 6. elokuuta.

Hemminki on hankkeen toteutumisen suhteen luottavainen.

"Suomen sähkön tarve ei ole muuttunut mihinkään. Seuraavien viidentoista vuoden aikana täältä on poistumassa noin 5 000 megawatin verran kapasiteettia. Sen vuoksi hankkeen kokonaistarve ja perustelu ovat ihan samat kuin aikaisemminkin", hän sanoo.

Hanna Halmeenpää pitää hallituksen menettelyä lupakäsittelyssä huonona.

"Kaikilla toimijoilla on ollut viisi vuotta tiedossa, milloin rakentamisluvan jättämisen määräaika on. Nyt sitten halutaan antaa ennalta määräämättömän pituisia lisäodotteluaikoja", Halmeenpää sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat