Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekkokorttien huuma hiipui

Jääkiekkokorttien buumi sai koululaisetkin keinottelemaan 1990-luvulla. Keräilyä ja sijoittamista ei pidä sekoittaa.

Talous
 
Sami Kilpiö
Keräilykortteja pitkään ostanut ja myynyt Aki Saros kauppaa keräilytavaraa verkossa. Saros pitää Fun Stuff Store -liikettä Forssassa.
Keräilykortteja pitkään ostanut ja myynyt Aki Saros kauppaa keräilytavaraa verkossa. Saros pitää Fun Stuff Store -liikettä Forssassa. Kuva: Sami Kilpiö

Kiiltävästä pakkauksesta löytyi aarre.

Elettiin 1990-luvun puoltaväliä, ja intoilimme pikkuveljeni kanssa keräilykorteista. Niitä myytiin muutaman kortin pakkauksissa, joiden sisällä oli kiekkopelaajien värikkäitä kuvia pahville painettuna.

Pikkuveljelläni kävi tuuri: hän löysi pakkauksesta NHL-kiekkoilija Eric Lindrosia esittävän harvinaisen kortin.

Kortteja myyvän kioskin asiakkaat ällistyivät. Juuri kukaan ei ollut nähnyt niin kallista jääkiekkokorttia aiemmin. Keräilykorttien arvoja listaava lehti kertoi kortin hinnaksi 300 dollaria.

Aikana ennen internetiä modernein sähköinen ilmoituskanava oli MTV3:n teksti-tv. Ilmoituksemme nähnyt soittaja tarjosi kortista 800 markkaa.

Koululainen saattoi saada kahden viikon kesätöistä palkaksi tuhat markkaa, mutta Lindros-kortti jäi silti myymättä.

Korttien arvo oli aina noussut – odottaminen kannattaisi.

Sami Kilpiö
Keräilijät havittelivat esimerkiksi Jari Kurrin tulokaskorttia (vas.), Jeremy Roenickin erikoiskorttia, Saku Koivun nimikirjoituksella varustettua Sisu-sarjan korttia ja Aleksander Barkovin korttia, jota on valmistettu vain 35 kappaletta.
Keräilijät havittelivat esimerkiksi Jari Kurrin tulokaskorttia (vas.), Jeremy Roenickin erikoiskorttia, Saku Koivun nimikirjoituksella varustettua Sisu-sarjan korttia ja Aleksander Barkovin korttia, jota on valmistettu vain 35 kappaletta.

Kiekkokorttien keräily oli tuolloin hurjassa nosteessa.

Buumia seurasi forssalainen Aki Saros, jolle keräily on tuttua puuhaa. Hän haali kiekkoilijoita esitteleviä tarroja jo 70-luvulla ja toi Floridan-matkaltaan 90-luvun taitteessa kokoelman jääkiekkokortteja.

Saros oli edelläkävijä Floridan-tuliaisineen ja ryhtyi tuomaan kortteja Suomeen. Kiekkokaudella 1993–1994 kauppoihin ilmestyi ensimmäinen SM-liigapelaajien korttisarja, ja seuraavana vuonna Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden.

"Lätkäkorttien kysyntä räjähti", Saros muistelee. "Se oli ihan älytöntä."

Keräilykorttien historia ulottuu Yhdysvalloissa 1800-luvulle asti. Ne eivät alun perin olleet keräilyesineitä vaan muiden tuotteiden ohessa olleita kuvia, joiden avulla yritettiin kasvattaa erityisesti tupakan menekkiä.

Suosituimmaksi kuva-aiheeksi nousi jenkkien rakastama baseball. Vuosikymmenet korttien keräily oli pikkupoikien puuhaa, kunnes 1970-luvulla keräilijät alkoivat havahtua siihen, että vanhoilla korteilla saattaisi olla rahallista arvoa.

Hintojen nousu houkutteli mukaan muitakin kuin koulupoikia. Vuonna 1991 pidetty huutokauppa osoitti, että korteilla saattoi tehdä omaisuuksia. Jääkiekkoilija Wayne Gretzky maksoi huutokaupassa liki puoli miljoonaa dollaria baseball-pelaaja Honus Wagneria esittävästä harvinaisesta kortista vuodelta 1909.

Kortit muuttuivat värikkäistä pahvinpalasista arvopapereiksi, joiden hinta voisi nousta kuin pörssiosakkeiden.

Sami Kilpiö
Keräilijät ovat kiinnostuneita korttien lisäksi esimerkiksi pelaajien figuureista.
Keräilijät ovat kiinnostuneita korttien lisäksi esimerkiksi pelaajien figuureista.

Keinottelu ei ole vierasta keräilijöille. Useimmat keräävät postimerkkejä, kirjoja, postikortteja tai muita esineitä keräilyn ilosta, mutta joillekin tärkeää on myös mahdollinen arvonnousu.

"Se on taka-alalla monellakin mielessä", sanoo helsinkiläisen Käpylän Merkki -liikkeen kauppias Jyrki Ervasti, joka on seurannut keräilyä neljä vuosikymmentä.

Perinteisten esineiden hinnat ovat pysyneet Ervastin mukaan vakaana, mutta muotiin tulleiden keräilykohteiden hinnat nousevat. Hinnat kääntyvät taas laskuun, kun trendi vaihtuu. Näin on käynyt esimerkiksi Arabian vuosilautasille ja puhelinkorteille.

Tällä haavaa muodissa on Muumi-mukien keräily. Mukeista on maksettu nelinumeroisia summia.

"Kuka tietää, mikä hinta on viiden vuoden päästä? Se voi olla vähemmän tai vielä enemmän", Ervasti sanoo.

Kun pikkupojat innostuivat lätkäkorteista 1990-luvulla, tuskin kukaan ajatteli tienaavansa niillä. Kotikaupungissani kortteja myynyt kioski täyttyi välituntisin koululaisista, jotka vaihtelivat kortteja ja yrittivät kerätä täyteen koko parin- tai kolmensadan kortin sarjan.

Pian poikien käsissä alkoi liikkua Beckett-lehti, johon oli koottu kaikkien jääkiekkokorttien hinnat 1950-luvulta alkaen. Koululaisille valkeni, että paketeissa saattoi olla kortteja, joista maksettaisiin kymmeniä tai jopa satoja markkoja.

"Mukulat osasivat Beckettin ulkoa kannesta kanteen", Saros kertoo.

Beckettin hintojen vieressä oli pieni nuoli, joka kertoi arvon muutoksen edellisestä numerosta. Yleensä nuoli osoitti ylöspäin.

Korttiteollisuus ruokki buumia lisäämällä pakkauksiin erikoiskortteja, joita sai vain esimerkiksi joka sadannesta pakkauksesta. Ne olivat harvinaisuuksia – mutta kukaan ei tiennyt, kuinka paljon kortteja oli ylipäänsä tehty.

Nettikauppoja ei vielä 1990-luvulla ollut, ja hinnat heittelivät.

Tämä näytti tarjoavan mahdollisuuden helppoihin tienesteihin. Jos suomalaispelaajien korteista maksettiin Suomessa enemmän kuin muualla, niin eikö niitä kannattanut tuoda muualta ja myydä täällä? Markkinapaikkojen hintaerojen hyödyntämistä kutsutaan talouskielessä arbitraasiksi, mutta sitä ei teini tietenkään tiennyt.

Päätin hankkia itselleni mahdollisimman monta Saku Koivun tulokaskorttia. Tulokaskortti on ensimmäinen pelaajasta tehty kortti, ja ne ovat suositumpia keräilykohteita kuin tavalliset kortit.

Lähin ulkomainen kauppa löytyi Oslosta. Norjalaiskauppias ei nähtävästi pitänyt keinottelustani ja kieltäytyi myymästä kortteja. Lopulta tilasin tukun tulokaskortteja Yhdysvalloista, mutta myymisen sijaan ne jäivät lojumaan laatikkoon.

Tätä nykyä Koivun kortin saa verkkohuutokauppa Ebaystä noin eurolla.

En ollut ainoa keinottelusta innostunut. Korttimarkkinoille oli 90-luvun edetessä syntynyt klassinen kupla, jossa hinnat nousivat ja aiheuttivat itseään ruokkivan kierteen.

Sekä valmistajille lisenssejä myöntäneet urheiluliigat että korttien valmistajat kävivät ahneiksi, ja kortteja tulvi markkinoille. Kirjassaan Mint Condition toimittaja Dave Jamieson arvioi, että pahvisia baseball-kortteja painettiin 90-luvun alkupuolella käsittämättömät 81 miljardia kappaletta – joka vuosi.

Keräilijät eivät heti tajunneet, että kortteja oli todellisuudessa liikkeellä valtavat määrät. Saros muistelee, että buumin alkuvaiheessa kaikki myyntiin saadut Teemu Selänteen tulokaskortit menivät kaupaksi, vaikka hinta oli 450 markkaa. Sittemmin Saros on myynyt korttia viidellä eurolla.

Yhdysvalloissa korttibuumi alkoi taittua, kun lakko keskeytti baseball-kauden vuonna 1994. Keräilijöiden mielenkiinto hiipui, ostajat kaikkosivat, ja kupla puhkesi. Puhkeaminen heijastui vähitellen myös Suomeen.

Korttien hinnat ovat tänä päivänä sellaisia, että lapsuuden harrastuksen pariin palaavien on ollut vaikea uskoa korttien nykyarvoa.

"Jotkut kuvittelevat, että myyn feikkikortteja, kun hinnat ovat niin halpoja", Saros kertoo.

Keräilyesineiden hankkiminen ansaitsemisen vuoksi poikkeaa osakkesijoittamisesta. Oikeita arvopapereja ostava hankkii palan liiketoimintaa, ja liiketoiminnan arvon määrittämiseen on olemassa – ainakin periaatteessa – selkeä kaava.

Keräilyesineen rahallinen arvo syntyy sen sijaan vain siitä, kuinka paljon joku muu siitä on valmis maksamaan.

Antiikkia, antiikkia -ohjelmasta tutun Wenzel Hagelstamin mielestä keräilyharrastuksesta voi tulla hyvä sijoitus, mutta se ei voi olla keräilyn lähtökohta.

"Keräilyyn pitää liittyä intohimoa", Hagelstam sanoo.

Hagelstamin mielestä sana sijoitus ei sovi keräilyyn. Myös Jyrki Ervasti haluaa suhtautua keräilyyn hauskana ja mielenkiintoisena harrastuksena.

Hagelstam antaa neuvon keräilijöille: Jos jokin yhtiö tuo myyntiin keräilykohteena mainostetun tuotteen, siitä ei ikinä tule keräilykohdetta.

Juuri näin korttiyhtiöt tekivät 1990-luvulla. Ne väittivät luovansa arvokkaita keräilykohteita, vaikka painokoneet jauhoivat myyntiin miljoonittain kortteja. Samoja piirteitä on nykyisin esimerkiksi keräilyrahojen valmistuksessa.

Pikkuveljeni ei kaupitellut Eric Lindros -korttiaan uudelleen. Se löytyy yhä varastosta paksuun suojamuoviin pakattuna.

Olisiko kannattanut myydä? Koululainen olisi saanut 800 markalla monta vitosen karkkipussia, sarjakuvalehteä tai uutta korttipakkausta.

Jos hän olisi ollut tylsä ja pannut rahat tavalliseen Suomeen sijoittavaan osakerahastoon, sijoituksen arvo olisi yli 1 200 euroa.

Nyt kortin listahinta on kolme dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat