Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman kannattajien toivo yhä Fortumissa

Keskustan Pekkarinen närkästyi hallitukselle Fennovoiman lisäajasta. "Hyvä, jos ei enää pomputeltaisi."

Talous
 
Mauri Pekkarinen
Mauri Pekkarinen
Joona Räsänen
Joona Räsänen
Jaana Laitinen-Pesola
Jaana Laitinen-Pesola

Monen kansanedustajan kärsivällisyys Fennovoiman ydinvoimahanketta kohtaan uhkaa loppua. Kotimaisuusehdon täyttymiseksi edustajat katsovat jälleen Fortumiin.

"Totta kai olisi hyvä, jos Fortum pääsisi ratkaisuun Venäjällä", sanoo kansanedustaja, entinen kauppa- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk). Hänestä ei kuitenkaan olisi sopivaa painostaa valtion energiayhtiötä mukaan Fennovoiman hankkeeseen.

Fortumin osallistumisen edellytyksenä on pidetty Luoteis-Venäjän vesivoimavaroja, joista suomalaisyhtiö pyrkii sopimukseen yhdessä Rosatomin kanssa. Yhtiöt yrittävät aiesopimuksen mukaan ostaa Gazpromin ulos pietarilaisesta vesivoimayhtiöstä. Neuvottelut ovat kesken.

Fortum voisi Pekkarisen mukaan vallan hyvin osallistua Fennovoiman hankkeeseen myös "omaehtoisesti", vaikka se ei pääsisi Venäjällä tavoittelemaansa ratkaisuun.

Pekkarisen mukaan Fortumin kannattaisikin nyt pohtia, aikooko se olla mukana ydinvoimaratkaisuissa. "En enää jaksa uskoa uuteen lupaan", hän sanoo ja viittaa esimerkiksi Loviisan voimaloihin, joiden mahdollinen korvaaminen tullee nykyisen eduskunnan päätettäväksi. Voimalat tulevat elinkaarensa loppuun 2027 ja 2030.

"Minua ainakin olisi vaikea saada kannattamaan uutta lupaa", Pekkarinen sanoo.

Kotimaisuusehto tarkoittaa, että vähintään 60 prosenttia Fennovoima-hankkeen omistuksesta pitää olla peräisin EU- tai Efta-alueelta.

Kansanedustajien suhtautuminen ydinvoimaan näyttää viilentyneen.

Ylen torstaina julkaiseman kyselyn mukaan 51 prosenttia vastanneista edustajista ilmoitti, että päätöksiä lisäydinvoimasta ei tarvita vaalikaudella, jos Fennovoima-hanke kaatuu.

Sdp:n äänenkannattajan Demokraatin heinäkuun alussa julkaiseman selvityksen mukaan puolueen edustakuntaryhmä äänestäisi nyt Fennovoimaa vastaan. Viime joulukuussa ryhmän enemmistö vielä kannatti hanketta.

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd) sanoo edelleen kannattavansa ydinvoimaa, vaikka Fennovoima-hanke on ollut "melkoinen farssi", varsinkin sen jälkeen kun saksalainen energiayhtiö E.on vetäytyi hankkeesta.

Kokoomuksen Jaana Laitinen-Pesola kuuluu periaatteessa ydinvoimaa kannattaviin kansanedustajiin, mutta kannatus on hänen mukaansa lieventynyt viime aikoina. Suomessa teollisuuden pitäisi hänen mielestään jo ennustettavuuden nimissä saada tietää, millaisia tulevat energiaratkaisut ovat.

"Fennovoima-hankkeen uskottavuus on mennyt melko täydellisesti."

Pekkarinen on närkästynyt hallitukselle Fennovoiman saamasta lisäajasta. Alun perin omistuspohjan piti olla selvillä kesäkuun loppuun mennessä.

"En käy taistelemaan hallitusta vastaan, mutta olisi hyvä, jos tätä ei enää kovin pitkään pomputeltaisi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat