Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen ydinvoimala on puhdasta politiikkaa – Fennovoima-vääntö on oman aikansa kopio Loviisasta

Suomen ensimmäinen ydinvoimala Loviisassa oli samantapainen taloudellinen ja poliittinen solmu kuin Fennovoiman voimalahanke

Talous
 
Matti Virtanen HS
Kuva Loviisan ydinvoimalan rakentamisesta vuodelta 1975. Loviisan ensimmäinen reaktori käynnistettiin vuonna 1977. Voimala sai Vuoden rakennusinsinöörityö 1977 -palkinnon.
Kuva Loviisan ydinvoimalan rakentamisesta vuodelta 1975. Loviisan ensimmäinen reaktori käynnistettiin vuonna 1977. Voimala sai Vuoden rakennusinsinöörityö 1977 -palkinnon. Kuva: Matti Virtanen HS
Martti Peltonen HS
Pääministeri Mauno Koivisto palasi hymyillen Moskovasta vuonna 1968.
Pääministeri Mauno Koivisto palasi hymyillen Moskovasta vuonna 1968.

Suomen ensimmäinen ydinvoimala käynnistettiin aurinkoisessa mutta koleassa Loviisassa keskiviikkona 23. maaliskuuta 1977. Kello 11.52 käynnistysnappia painoivat tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin. Oikeasti päämiehet vain lisäsivät tehoa, sillä voimala oli käynnistetty jo tammikuussa.

"Saavutus se on siksi, että kummallakin osapuolella on edellytyksiä ja pyrkimyksiä rehelliseen ja todella ystävälliseen yhteistyöhön", Kosygin kehui puheessaan HS:n mukaan.

Pääministeri Martti Miettunen sanoi, että "Neuvostoliitolla on perinteisesti ollut keskeinen asema Suomen energiahuollossa", ja muistutti syvenevästä yhteistyöstä.

Energiapolitiikan asiantuntija, valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta kertoo, että Suomessa energia on poliittisesti poikkeuksellisen vaikea kysymys.

"Eduskunnassa ydinvoimaa on käsitelty omantunnon kysymyksenä, ikään kuin se olisi epäpoliittinen kysymys", Ruostetsaari sanoo.

Loviisan ydinvoimalan synnyssä oli samankaltaisia poliittisia sävyjä kuin Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.

"Teknologia on viime kädessä poliittista, ja ydinvoima paljastaa sen, kuinka poliittista energia voi olla", sanoo historioitsija Tuomo Särkikoski, joka käsitteli väitöskirjassaan atomivoimaratkaisun teknopolitiikkaa vuosina 1955–1970.

Caj Bremer HS
Työntekijä Loviisan ydinvoimalan suojakuvun sisällä. Suomalaiset halusivat mahdollisimman raskaan suojakuvun ja neuvotteluissa kupu nousi kynnyskysymykseksi.Kuva 1970-luvulta.
Työntekijä Loviisan ydinvoimalan suojakuvun sisällä. Suomalaiset halusivat mahdollisimman raskaan suojakuvun ja neuvotteluissa kupu nousi kynnyskysymykseksi.
Kuva 1970-luvulta.

Loviisan ydinvoimalan juuret vievät vuoteen 1955. Tuolloin Suomeen perustettiin professori Erkki Laurilan johtama energiakomitea. Laurila oli toivoa täynnä ja halusi Suomen tekevän itsenäisiä ratkaisuja. Suomalaisiin vaikuttaminen alkoi nopeasti.

Yhdysvaltain suurlähetystö järjesti ruotsinkielisellä kauppakorkeakoululla Hankenilla tilaisuuden, jossa ilmoitettiin insinöörien, fyysikoiden ja kemistien tutkijavaihto-ohjelmasta. Yksi suomalainen tutkija lähti isotooppi- ja säteilysuojakursseille Yhdysvaltoihin. Ei mennyt kauaa, kun Neuvostoliitto kertoi mahdollisuudesta lähettää yksi edustaja Moskovan kansainväliseen atomikonferenssiin.

Vuosien selvittelyn jälkeen kaikki oli valmista, ja Suomen ensimmäisen ydinvoimalan tarjouskyselyt postitettiin kesällä 1965.

Kulisseissa ydinvoimalasta väänsivät poliitikot, teollisuus ja rannikkokaupungit. Poliitikot taistelivat arvovallasta ja laitevalmistajat näkivät ydinvoimalan mahdollisuutena päästä korkean teknologian markkinoille. Loviisan kaupunki myi energiayhtiö Fortumin edeltäjälle Imatran Voimalle tontin, joka sijaitsi noin 15 kilometriä Loviisan keskustasta kaakkoon.

Imatran Voiman tarjouskilpailuun osallistui kolme yhdysvaltalaista, kaksi länsisaksalaista sekä ruotsalainen, kanadalainen ja englantilainen yhtiö.

"Ainutlaatuista oli se, että melkein kaikki maailman reaktorivalmistajat tarjosivat Suomeen laitosta", Särkikoski kuvailee.

Suomalaiset lähestyivät yhtiöitä kirjeitse. Vaikeuksia aiheutti se, ettei Neuvostoliitosta löytynyt tarkkaa osoitetta, vaan kysely lähetettiin kahteen valtion virastoon.

Neuvostoliitto antoi tarjouksensa myöhässä, eivätkä kilpailutuksen säännöt olleet tuttuja.

"Neuvostoliitto jätti tarjouksensa, joka käsitti hyvin hataran selostuksen ydinvoimalasta sekä 4–5 luonnospiirrosta", HS kirjoitti.

Länsisaksalainen AEG nousi Imatran Voiman suosikiksi, mutta Länsi-Saksan asema oli poliittisesti hankala. Imatran Voima tarjosi hallitukselle poliittista ulospääsyä ehdottamalla kahden laitoksen hankkimista.

"Se oli täydellisesti kylmän sodan politiikkaa. Neuvostoliitolla oli omat syynsä epäillä länsiteknologiaa, sillä samaan aikaan keskusteltiin siitä, että Natolle tulisi ydinaseita Eurooppaan", Särkikoski sanoo.

Hanke osoittautui ulkopoliittisesti niin mutkikkaaksi, että se keskeytettiin keväällä 1967. Suomen käytöstä moitittiin jyrkästi.

Länsisaksalainen AEG toivoi Suomen löytävän uudestaan "vanhat hyvät liikemiestavat".

"Suomen hallituksen syitä ei yhtiön johto halua kommentoida, joskin tässä yhteydessä viitattiin poliittisiin näkökohtiin sekä niihin liikkuviin tietoihin, jotka kertovat ulkoapäin tulleesta asiaan puuttumisesta", HS kirjoitti huhtikuussa 1967.

Hannu Lindroos HS
Loviisan ydinvoimala Hästholmenin saarella. Kuva vuodelta 1971.
Loviisan ydinvoimala Hästholmenin saarella. Kuva vuodelta 1971.

Neuvostoliitto otti asian esiin vuoden 1967 touko-kesäkuun vaihteessa, kun Helsingissä järjestettiin taloudellisen yhteistyökomission kokous.

Ydinvoimalan rakentaminen heräsi henkiin heinäkuussa, mutta edelleenkään ei nimetty voimalatyyppiä tai rakentajaa.

Vuoden kuluttua näytti taas siltä, että koko ydinvoimalahanke oli kaatumassa, ja Suomen energiahuolto perustuisi lähivuosina kivihiileen. Voimalahankkeesta tihkui huhuja oikeastaan vain kiertoteitse, esimerkiksi Ruotsin kautta, vaikka asiasta puhuttiin Suomen ja Neuvostoliiton välisissä tapaamisissa.

Särkikosken näkemys on se, että Urho Kekkonen toimi kaupan takuumiehenä, mutta ei varsinaisesti päättänyt voimalasta.

"Hän tiesi teknologian monimutkaisuuden ja luotti akateemikko Erkki Laurilan näkemyksiin."

HS kirjoitti syksyllä 1968, että pääministeri Mauno Koivisto oli antanut Oslossa lausunnon, jonka katsottiin merkitsevän voimalatilausta Neuvostoliitosta.

Suomi allekirjoittikin toukokuussa 1969 Neuvostoliiton kanssa atomienergiasopimuksen, joka oli edellytys ydinvoimalan tilaamiselle.

Alle viikko atomienergiasopimuksen jälkeen opetusministeri Johannes Virolainen sanoi HS:ssa, että päätös ydinvoimalan tilaamisesta Neuvostoliitosta olisi tehtävä viipymättä.

Loviisassa teitä kunnostettiin ja uusia asuinalueita suunniteltiin helpottuneina.

Jo kesäkuussa 1969 hallitus päätti aloittaa neuvottelut ydinvoimalan hankkimiseksi Neuvostoliitosta.

Kynnyskysymyksenä oli reaktorirakennuksen suojakuori. Neuvostoliitossa voimalat sijoitettiin kauas asutuksesta, eikä niihin siksi tehty raskaita suojauksia. Suomalaiset halusivat massiivisen suojakuoren. Neuvottelut yksityiskohdista etenivät niin, että sopimus solmittiin 9. syyskuuta 1969.

Samana syksynä liikkui puheita painostuksesta.

"Neuvostoliitto käytti poliittista painostusta suomalaista sähköyhtiötä vastaan estääkseen sitä tilaamasta keväällä 1968 ydinvoimalaa Länsi-Saksasta", sanoi Länsi-Saksan entinen tiedeministeri Gerhard Stoltenberg HS:n mukaan.

Ydinvoimalaa suunniteltiin samaan aikaan, kun neuvoteltiin sopimuksen tarkasta sisällöstä.

Imatran Voiman ja Tekhnopromeksportin välinen sopimus oli lopulta satojen sivujen paksuinen. Rakennustyöt pääsivät vauhtiin, mutta aikataulua venyttivät korkeat laatuvaatimukset ja hankkeen erityisyys idän ja lännen yhteisponnistuksena.

Ykkösreaktori kuljetettiin Loviisan kaupungin läpi Hästholmenin saareen kesällä 1973, ja lopulta reaktori käynnistyi tammikuussa 1977.

Tuomo Särkikosken mukaan Loviisan raskas ja poliittisesti tasapainotteleva hanke ei mennyt hukkaan.

"Loviisa osoittaa sen, että aikanaan hyvinkin ristivetoinen prosessi voi ajan saatossa liudentua hallituksi ja tavanomaiseksi tekniikaksi", Särkikoski kertoo.

Suomen ensimmäinen ydinvoimala sai Vuoden rakennusinsinöörityö 1977 -palkinnon. Yhtenä perusteluna oli "idän ja lännen insinööritaitojen yhdistäminen", HS kirjoitti.

Heti Loviisan jälkeen yksityisten teollisuus- ja voimayhtiöiden omistama TVO rakensi voimalan Olkiluotoon.

Se hankittiin lännestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat