Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:lla on valta kaataa valtioita

Pitääkö keskuspankin rahoittaa Kreikkaa rajattomasti vai huolehtia enemmän riskeistään?

Talous
 
Ari Kinnari HS

Kreikka on pysynyt viime kuukaudet pystyssä Euroopan keskuspankin, EKP:n varassa. Sen luvalla Kreikan oma keskuspankki antaa joka päivä yhä uudelleen kreikkalaispankeille yli 90 miljardia euroa vuorokauden mittaista lainaa, jolla ne rahoittavat toimintansa. Ilman tätä niin sanottua ela-rahoitusta Kreikan pankit kaatuisivat heti pääomarajoituksista huolimatta.

Pankkien rahoitus ei olisi mahdollista, ellei EKP olisi joustanut moneen kertaan. Monet asiantuntijat ovatkin kauhuissaan keskuspankin riskien kasvusta ja rahan syytämisestä maksukyvyttömään Kreikkaan.

Toisaalta on paljon myös niitä, joiden mielestä EKP rikkoo keskuspankkitoiminnan pyhiä periaatteita, kun se on rajoittanut Kreikan saaman rahoituksen määrää. Näiden teoreetikkojen mielestä keskuspankin tehtävä on rahoittaa käteispulasta kärsiviä pankkeja periaatteessa rajattomasti. Piste.

Kumpi puoli on oikeassa?

Keskuspankit rahoittavat pankkeja yleensä enintään kolmen kuukauden lainoilla. Niitä vastaan pankit antavat keskuspankille vakuudeksi arvopapereita, yleensä valtionlainoja. EKP on hyväksynyt vakuudeksi myös monen muunlaisia arvopapereita, kuten arvopapereiksi paketoituja asunto- tai kulutusluottoja.

Alun perin EKP:n kriteerit olivat tiukat. Vakuudeksi kelpasivat vain hyvän luottoluokituksen valtiolainat. Rajana oli A–-luokitus, jonka Kreikkakin ylitti kirkkaasti ennen velkakriisiä.

Vuonna 2008 iski finanssikriisi. Pankkien normaalit rahoituskanavat kuihtuivat epäluulojen kasvaessa. Yhä useampi pankki kääntyi keskuspankin puoleen.

Samaan aikaan sijoittajat valpastuivat ja alkoivat tarkkailla valtioiden todellista talouskuntoa. Eteläisten euromaiden luottoluokitukset ropisivat, ja niiden lainakorot nousivat.

EKP:n oli pakko alkaa joustaa vakuusehdoissaan, jotta kriisimaiden pankeilta olisi löytynyt vakuudeksi kelpaavia arvopapereita. Se alensi hyväksyttävien joukkolainojen luottoluokitusrajan luokkaan BBB-. Muuten pankit olisivat kuristuneet käteispulaan, koska ne eivät olisi saaneet enää käyttöönsä keskuspankkirahoitusta.

Joulukuussa 2012 EKP päätti hyväksyä Kreikan valtionlainat vakuudeksi, vaikka ne olivat painuneet jo roskalainaluokkaan. Perusteluna oli, että Kreikka oli kuitenkin sitoutunut laina- ja säästöohjelmaansa.

EKP antoi kriisivuosina myös pitkäaikaisia jopa kolmen vuoden mittaisia LTRO-lainoja pankeille hyvin edullisella korolla.

Kun Kreikka ilmoitti tämän vuoden tammikuussa, ettei se noudata lainaohjelmaansa, EKP päätti, etteivät Kreikan valtionlainat käy enää vakuudeksi.

Tilalle tuli kuitenkin hätärahoitus eli ela, jonka myöntää Kreikan oma keskuspankki EKP:n luvalla ja valvonnassa. Se korvasi yhdessä yössä normaalin keskuspankkirahoituksen. Kreikan keskuspankki on hyväksynyt vakuudeksi muun muassa Kreikan valtion takaamia pankkien omia velkakirjoja.

Kuvio siis näyttää siltä, että kreikkalaiset nostavat rahansa pankista ja siirtävät ne patjan alle. Eurojärjestelmä syytää nostettujen seteleiden tilalle uutta rahaa, ja vakuudeksi saadaan maksukyvyttömän valtion takaamia arvopapereita.

Talousbloggaja ja ekonomisti Roger Wessman arvioi, ettei keskuspankilla ole käytännössä ollut muuta vaihtoehtoa kuin toimia näin.

"Kovin helppoja vaihtoehtoja ei ole ollut. Jollei EKP olisi ollut valmis kasvattamaan riskinottoaan, koko eurojärjestelmä olisi romahtanut pankkien kautta. Sen seurauksena olisi ollut taloudellinen kriisi, jossa kaikki olisivat olleet häviäjiä", Wessman sanoo.

Riskien kasvattaminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta. EKP alensi luottoluokitusvaatimuksia viime syksynä muun muassa arvopapereiksi paketoitujen kulutusluottojen osalta. Näin se tulee ottaneeksi kantaa siihen, mihin sijoittajien kannattaa sijoittaa.

"Keskuspankin asia ei olisi päättää, mihin rahat taloudessa kanavoituvat. Se ei ole enää luontevasti keskuspankin toimintaa."

Mitä sitten tapahtuu, jos kreikkalaispankit eivät pysty maksamaan ela-rahoitusta takaisin? Wessmanin mukaan tappioita ei koidu niin kauan kuin rahat ovat kreikkalaisten patjojen alla. Sieltä ne voivat päätyä aikanaan takaisin pankkeihin.

"Mutta siinä vaiheessa kun ne käytetään ostoksiin Kreikan ulkopuolella tai Kreikka eroaa eurosta, niistä tulee keskuspankkijärjestelmälle tappio", Wessman sanoo. Käytännön vaikutus mihinkään olisi kuitenkin melko pieni ellei mitätön.

Bruegel-tutkimuslaitoksen johtaja Guntram Wolff ja monet muut ovat kirjoittaneet eurokriisiin liittyen, että keskuspankin kuuluukin tarjota vakavaraisille pankeille likviditeettirahoitusta rajattomasti, jotta ne selviävät väliaikaisesta kriisistä. Se on yksinkertaisesti keskuspankin tehtävä, eikä siinä ole pikkumaiselle vakuustarkastelulle sijaa.

Keskuspankki ei voi olla se, joka kaataa pankkeja ja talouksia, vaan sen pitää päinvastoin pitää ne pystyssä. Pankkivalvonnan tehtävänä on sitten katsoa, että rahoitettavat pankit ovat elinkelpoisia.

EKP rikkoi tätä periaatetta vastaan, kun se kesäkuun lopussa ilmoitti, ettei ela-rahoitus saa kasvaa yli 89 miljardin euron. Se pakotti Kreikan pankit rajoittamaan nostoja ja muuta rahaliikennettä. Wessmanin mielestä EKP toimi kuitenkin tässäkin oikein.

Perinteinen keskuspankkiajattelu rajattomasta rahoituksesta toimii nimittäin huonosti rahaliitossa, johon kuuluu useita valtioita, joilla on itsenäinen talouspolitiikka. Yhden maan rajaton rahoittaminen voi kaatua muiden maksettavaksi.

"EKP on toiminut Draghin aikana mielestäni johdonmukaisesti. Se on valmis rahoittamaan pankkeja rajattomasti niin kauan kuin maa noudattaa sovittua talouspolitiikkaa. Jos tällaista rajoitetta ei olisi, mikä tahansa maa voisi elää yli varojensa muiden kustannuksella", Wessman sanoo.

Kriisin aikana Kreikka ei ole ainut, joka on saanut valtavia summia hätärahoitusta. Irlanti sai suhteessa maan kokoon vielä enemmän. Nyt se on jo maksettu takaisin.

EKP:n on siis pakko tasapainotella periaatteiden ja todellisuuden välimaastossa. Se edellyttää, että maat noudattavat yhteisiä sääntöjä, joista kuitenkin poliitikot sopivat – ei keskuspankki. Toisaalta se ei saa pelätä riskien kasvattamista, koska rahoitusmarkkinan kuristaminen kuristaa koko talouden. Esimerkiksi Kreikan talouskehitys tulee olemaan hyvin heikkoa niin kauan kuin pääomarajoitukset ovat voimassa.

"Näiden periaatteiden mukaan olisi luontevaa, että Kreikan rajaton rahoittaminen palautetaan, jos kolmas tukisopimus saadaan aikaan", Wessmann sanoo.

Ehkä kreikkalaiset alkaisivat luottaa pankkeihinsa ja tallettaisivat rahat takaisin tileilleen. Ongelmana on vain luottamus.

"Toinen vaihtoehto on, että kun rahahanat avataan, kreikkalaiset nostavat loputkin talletukset pankeista. Toteavat, että nyt on kaikki tyhjennetty ja sitten lähtevätkin eurosta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat