Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taantuma näkyy tuotekehityksessä – patenttihakemusten määrä ehtyy

Yhtiön Kiinaan myynyt Veikko Ilmasti, 87, haki ensimmäisen patenttinsa jo vuonna 1960

Talous
 
Markus Jokela HS
Helsinkiläisen Aavi Technologiesin pihalla on laite, jonka Veikko Ilmastin perustama yritys on suunnitellut hiilivoimaloiden päästöjen puhdistamiseen.
Helsinkiläisen Aavi Technologiesin pihalla on laite, jonka Veikko Ilmastin perustama yritys on suunnitellut hiilivoimaloiden päästöjen puhdistamiseen. Kuva: Markus Jokela HS

Helsinkiläinen Veikko Ilmasti, 87, on jättänyt kymmeniä patentteja, mutta ensimmäinen kerta oli erikoisin.

Vuonna 1960 Ilmasti marssi patenttitoimistoon kehittelemänsä laitteen kanssa. Toimistossa vuoroaan odotti muutama ihminen, ja Ilmasti alkoi kysellä toisen hakijan kojeesta.

Paljastui, että laitteiden käyttötarkoitus oli yllättäen sama. Heillä oli molemmilla käsissään laite, jolla mitattiin viljan kosteutta.

Laitteet olivat riittävän erilaisia, ja Ilmasti sai patenttinsa. Hän laskee, että vuosien mittaan eri patentteja on kertynyt 44.

"Nyt on juuri menossa kaksi uutta patenttia, niin sitten 46."

Ilmastin tuoreimmat patentit liittyvät ilmanpuhdistukseen, jonka ympärille hän on rakentanut Aavi Technologies -yrityksen. Ilmasti myi enemmistön parikymmentä ihmistä työllistävästä yrityksestä toissa vuonna Kiinaan.

Ilmastin iässä useimmat ovat olleet eläkkeellä jo neljännesvuosisadan, mutta hän tulee edelleen töihin varhain aamulla ja palaa kotiin illansuussa. Ilmasti ei oikein osaa selittää, mistä palo kehitellä keksintöjä on peräisin.

"Ne syntyvät siitä, että on jokin vaikeus", Ilmasti kuvailee.

Vaikeuksia löytyy ainakin Suomen talouselämästä.

Pitkä hitaan kasvun aika on saanut yritykset karsimaan tutkimus- ja kehityskuluja, ja se näkyy patenttihakemuksissa. Tilastokeskuksen mukaan hakemusten määrä on vähentynyt jo useamman vuoden ajan.

Toimistopäällikkö Eero Bomanson Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH) kertoo, että edes finanssikriisi ei saanut suomalaisyritysten patenttihakemusten määrää laskuun, mutta sen jälkeen on tapahtunut käänne. Kotimaisista tilastoista ei voi suoraan päätellä yritysten intoa patentointiin, mutta Bomansonin mukaan viime ja tänä vuonna hakemusten määrä on ollut laskussa.

Viime vuonna suomalaiset hakivat PRH:sta 1 422:ta patenttia. Yhteensä PRH myönsi patentteja 786.

Tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava vararehtori Tuija Pulkkinen Aalto-yliopistosta huomauttaa, että digitaalisessa maailmassa patentointi ei ole enää välttämättä paras tapa suojata yrityksen osaamista.

Pulkkinen kertoo olevansa silti todella huolissaan suomalaisten yritysten tuotekehityksestä. Suomi on suuren rakennemuutoksen kourissa, eikä perinteisiin teollisuudenaloihin voi luottaa uuden nousun luojina.

Pulkkinen on tyytymätön siihen, että valtio aikoo vastedes tukea aiempaa vähemmän tuotekehitystä. Hallitus aikoo leikata Tekesin tutkimus- ja kehitysavustuksia 95 miljoonalla eurolla.

"Nyt on juuri se aika, kun pitäisi todella miettiä, mikä on Suomen tulevaisuus ja mistä tulevat uudet vientialat", hän sanoo.

Veikko Ilmasti on vuosikymmenten mittaan yrittänyt luoda liiketoimintaa monenlaisten patenttien ympärille. Paperikoneista tulevan paperin aukkoja ja muita virheitä havaitseva laite meni hyvin kaupaksi, mutta nesteiden pinnan korkeutta mittaava koje ei kiinnostanut.

"Hieno juttu, mutta ei mennyt kaupaksi", hän muistelee.

Keksijän elämään on kuulunut muutenkin erikoisia käänteitä. Kahdessa kirjassaan Ilmasti muun muassa muistelee, kuinka hän markkinointimielessä mittautti presidentti Urho Kekkosen sydänkäyrän ja kuinka hän menetti tilauksen Neuvostoliitosta, koska italialaisyritys tarjosi paremmat lahjukset.

Kolmaskin kirja on melkein valmis.

"96 sellaista kertomusta, joissa suurimmassa osassa olisi pitänyt mennä henki", hän kertoo.

Kesällä Ilmastilla on ollut kiireitä, koska yritys on tehnyt tarjousta puolalaiselle hiilivoimalalle. Yrityksen pihalla on kookas prototyyppi laitteesta, jonka on määrä puhdistaa hiilivoimalan päästöjä.

Loppukesästä Ilmasti aikoo jäädä sivuun yrityksen päivittäisestä työstä. "Ei oikein enää jaksa tässä iässä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat