Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama julkistaa historialliset päästösäännöt

Yhdysvallat rajoittaa ensimmäistä kertaa voimaloiden hiilidioksidipäästöjä

Talous
 
Barack Obama
Barack Obama

Yhdysvallat asettaa voimaloille ensimmäistä kertaa sitovia päästörajoituksia. Presidentti Barack Obama pitää hiilidioksidipäästöjen leikkaustavoitteita koskevan puheen maanantaina Valkoisessa talossa.

Presidentin kanslia julkisti alustavat tiedot uusista rajoituksista sunnuntaina.

Rajoitukset perustuvat Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n esitykseen, joka on talouslehti Wall Street Journalin mukaan kunnianhimoisempi kuin vuoden vanha luonnos.

EPA vaatii voimalaitoksilta 32 prosentin päästövähennyksiä vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Aiemmassa luonnoksessa virasto suunnitteli vain 30 prosentin päästöleikkauksia.

Samalla EPA kuitenkin antaa osavaltioille kaksi vuotta lisäaikaa uusien sääntöjen noudattamiseen. Säännöt astuvat voimaan vasta vuonna 2022.

Osavaltiot saavat myös päättää itse keinoista, joilla voimalat pääsevät riittäviin leikkauksiin vuoteen 2030 mennessä.

Osavaltiot, jotka sitoutuvat päästöjen vähennyksiin jo ennen vuotta 2022, saavat kannustimena liittovaltion rahoitusta.

Aiemmin Yhdysvalloissa ei ole ollut lainkaan sitovia ja koko liittovaltion kattavia päästörajoituksia voimaloille. Vuonna 2016 toisen presidenttikautensa päättävä Obama haluaa jättää perinnöksi tiukan ympäristölainsäädännön.

"Ilmastomme muuttuu tavoilla, jotka uhkaavat talouttamme, turvallisuuttamme ja terveyttämme. Tämä ei ole mielipide vaan fakta, jota tukevat vuosikymmenten aikana huolella kerätty data ja tiedeyhteisön laaja yksimielisyys", Obama toteaa sunnuntaina Facebookissa julkaistulla videolla.

Presidentti mainostaa videolla Puhdas energia -suunnitelmaansa, jonka hän julkistaa virallisesti maanantaisessa puheessaan. Presidentti suitsii hiilen ja öljyn lisäksi myös maakaasun käyttöä, jotta energiayhtiöt panostaisivat kaikkein vähäpäästöisimpiin energiamuotoihin, kuten aurinko- ja tuulienergiaan. Wall Street Journalin mukaan uusi lakiesitys suosii myös ydinvoiman lisärakentamista.

Obaman mukaan suunnitelma on "suurin ja tärkein askel", jonka Yhdysvallat on ottanut ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat