Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan näkymät synkkenivät entisestään

Kaupan liiton mukaan myynti ei kasva vielä ensi vuonnakaan

Talous
 

Vähittäiskaupan myynti vähenee tänä vuonna, eikä helpotusta ole luvassa vielä ensi vuonnakaan. Näin arvioi Kaupan liitto maanantaina julkistetussa suhdanne-ennusteessaan.

Sen sijaan tukkukauppa kääntyy ennusteen mukaan hitaaseen, noin prosentin kasvuun ensi vuonna teollisuuden investointien ja rakentamisen elpyessä.

Aiemmin tänä vuonna liitto arvioi, että vähittäiskauppa kääntyisi hienoiseen kasvuun jo ensi vuonna. Tuoreen ennusteen mukaan näin ei tapahdu, koska kuluttajien ostovoima heikkenee edelleen hallitusohjelmaan kirjattujen julkisen talouden leikkausten vuoksi.

"Julkisen sektorin ja vientiteollisuuden ongelmat maksatetaan kaupan alalla", kiteytti Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Vähittäiskaupan aloista parhaiten menestyvät nyt optiikka- ja urheiluliikkeet sekä edullisista hinnoistaan tunnetut vähittäiskaupat. Eniten vaikeuksia on niillä, jotka kilpailevat ulkomaisen verkkokaupan kanssa.

Hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus ei tuo lähiajan näkymiin helpotusta, koska sen vaikutukset tuntuisivat vasta 2017. Jos sopimus kariutuu, seuraukset ovat Kurjenojan mukaan kaupalle dramaattiset. Hallitus tekisi silloin 1,5 miljardin lisäleikkauksia ja veronkiristyksiä, jotka leikkaisivat entisestään kuluttajien ostovoimaa.

"Vähittäiskauppa pääsisi hädin tuskin nollakasvuun vasta 2017", Kurjenoja sanoi.

Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä, mutta viimeisen kahden vuoden aikana sen työvoima on vähentynyt noin 10 000:lla. Ala työllistää noin 290 000 ihmistä.

Samaan aikaan kun työttömien määrä alalla on kasvanut, avoinna olevien työpaikkojen täyttäminen on hidastunut. Kaupan liiton mukaan yksi syy tähän ovat kannustinloukut eli työn vastaanottamisen ongelmat.

"Esimerkiksi osa-aikaisiin työsuhteisiin ei löydy riittävästi työntekijöitä tai he eivät halua ottaa lisätunteja vastaan. Syynä voi olla esimerkiksi se, että lisätulo leikkaa asumistukea", sanoi Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat