Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koiran hoitopaikka voi lihottaa loman hintaa satoja euroja – näin etsit hoitolan

Lemmikkieläimille tarkoitettujen hoitoloiden määrä on lähes kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Talous
 
Näin sujuu koirahotellin päivä
Näin sujuu koirahotellin päivä
Koirahoitoloiden määrä Suomessa kasvaa samaa vauhtia kuin koirien määräkin lisääntyy. Kaikilla ei ole mahdollisuutta viedä lemmikkiään lomamatkan ajaksi hoitoon sukulaisille tai tuttaville. Apu löytyy silloin hoitolasta. HS tutustui yhden koirahoitolan päivään. Toimittaja: Pauliina Grönholm, Kuvaaja: Katarina Sällylä, leikkaus: Jani Viskari

Vantaalainen Tarja Hasan on matkailusta nauttiva lemmikkien omistaja. Hän tekee kesällä kolmen viikon matkan ja talvisin viikon matkan.

Koska Hasan asuu yksin, hänen pitää hankkia lomansa ajaksi eläimilleen hoitopaikka. Hasan on päätynyt viemään kissansa ja koiransa lemmikkihotelliin.

Fakta

Eläinhotelli Tassun & Tassun päivä

 Kello 7–9: koirien ulkoilutus ja ruokinta

 Kello 9: kissojen ruokinta ja asuntojen siivonta

 Kello 10–14: leikkiä pihalla pareittain koirakaverin kanssa tai yksin, lepoa

 Kello 14–16: koirien ulkoilutukset remmissä

 Kello 16–20: koirat lepäävät, henkilökunta siivoaa

 Kello 19: kissojen ruokinta

 Kello 20: koirien ruokinta

 Kello 20–22: koirien ulkoilutus

 Kello 22: uniaika

"Joku eläinrakas tuttava saattaa ehkä yhden lemmikin ottaa, mutta useampi eläin vaatii jo sen verran rutiinia, ettei ketä tahansa halua vaivata. Kesällä ihmiset myös haluavat itsekin lomailla, jolloin toisen lemmikin hoitaminen on aika suuri rasite."

Hasanin pulma on tuttu monelle lemmikinomistajalle. Jos sukulaiset asuvat kaukana ja ystävilläkin on menoa, lemmikin sijoittaminen hoitolaan on ainoa ratkaisu.

Kesälomakausi on eläinhoitoloiden kiivainta sesonkia. Tarve on synnyttänyt markkinaraon. Hoitoloiden määrä on kasvanut Suomessa sitä mukaa kuin lemmikkien määräkin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella lemmikkihoitoloita on 114 ja koko maassa 340. Vielä vuonna 2010 hoitoloita oli koko maassa 120.

"Etenkin maakunnissa on tavallista, että hoitolat ovat paikallisten eläinsuojeluyhdistysten ylläpitämiä ja sijaitsevat löytöeläintalojen yhteydessä, mutta kaupungeissa on jo paljon ihan puhtaasti kaupallistakin toimintaa", kertoo Etelä-Suomen läänineläinlääkäri Jessica Löfgren-Eriksson.

Hoitolan perustaminen on luvanvaraista toimintaa. Ammattimaisesta lemmikkieläinten pidosta on tehtävä kirjallinen ilmoitus aluehallintovirastolle.

Niitä valvovat kunnaneläinlääkäri ja kunnan terveystarkastajat.

"Tavoitteena olisi, että eläinlääkäri kävisi kerran vuodessa tarkastamassa jokaisen hoitolan, mutta käytännössä tätä ei aina ehditä tekemään", Löfgren-Eriksson kertoo.

Hän kertoo suomalaisten koirahoitoloiden olevan yleensä asiallisia. Niistä ei ole hänen tietojensa mukaan tehty yhtään valitusta.

Katarina Sällylä HS
Beagle Luna tervehtii Susanna Paavilaista koirahotellin takapihalla. "Monista hoidokeista tulee meille hyvinkin tuttuja", Paavilainen kertoo.
Beagle Luna tervehtii Susanna Paavilaista koirahotellin takapihalla. "Monista hoidokeista tulee meille hyvinkin tuttuja", Paavilainen kertoo.

Hoitolan voi perustaa kuka tahansa ilman mitään tutkintoa. Ne ovat kuitenkin ammattimaistumassa, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesyn puheenjohtaja Susanna Paavilainen. Ammattiopistoissa pystyy tätä nykyä opiskelemaan eläintenhoitolanpitäjäksi.

"Nykyhoitoloissa työskentelevät ammattilaiset, jotka osaavat tunnistaa, jos lemmikillä ei ole kaikki kunnossa, ja tarjota oikeanlaista hoitoa. Ystävät ja sukulaiset eivät aina tähän pysty."

Paavilaisella itsellään on kaksi koirahoitolaa, toinen Helsingissä ja toinen Mäntsälässä.

Useimmista koirahoitoloista saa perushoidon lisäksi ostettua erilaisia lisäpalveluita, kuten trimmausta, koirankoulutusta, lisälenkkejä tai kynsienleikkuuta.

"Monet omistajat haluavat tällä tavoin lisätä lemmikkinsä hyvinvointia", Paavilainen kertoo.

Tarja Hasan on nähnyt alan kehityksen. Ensimmäisen kerran hän käytti lemmikkihotellin palveluita 1980-luvulla. Silloin paikkoja oli vähän ja niitä oli vaikea löytää.

"Keltaisilta sivuilta etsittiin ilmoituksia ilman mitään takeita, että paikat olivat hyviä. Ne olivat myös paljon karumpia. Kyllähän niistä hoidon sai, mutta ei paljon muuta", hän kertoo.

Hasanin mielestä parhaiten hoidon tasosta omistajalle kertoo oman koiran käytös hoitolajakson jälkeen.

"Se toivottaa tervetulleeksi takaisin häntä heiluen, mutta ei välttämättä edes haluaisi lähteä kotiin", hän kertoo. "Melkein joka kerta se on saanut jonkun uuden bestiksen, jonka kanssa loma on riehuttu."

Koiran vieminen lemmikkihotelliin voi nostaa lomareissun kustannuksia monella sadalla eurolla. Hasanin mukaan hinta on pieni oman lemmikin hyvinvoinnista.

"Kallistahan se kieltämättä on, mutta kaikki harrastukset maksavat. Lemmikki on sekä elämäntapa että harrastus. "

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat