Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi HS:n johtajien palkka­selvityksessä oli vain 43 yritystä?

Talous
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Helsingin Sanomat julkaisi viikko sitten (HS 25. 7.) pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkkaselvityksen. HS:n selvityksen mukaan toimitusjohtajajoukon palkat ja rahabonukset kasvoivat kahdeksan prosenttia vuonna 2014 verrattuna edellisvuoteen.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa moitti selvitystä HS:n mielipidesivulla (HS 30. 7.).

Keskuskauppakamarin toukokuussa julkistaman palkkavertailun mukaan toimitusjohtajien kokonaispalkkiot eivät nousseet 2014 – vaan päinvastoin laskivat edellisvuoteen verrattuna.

Erot HS:n ja Keskuskauppakamarin palkkavertailuissa johtuvat siitä, että keskuskauppakamarin selvityksessä ovat kaikki 117 pörssiyhtiötä. HS:n selvityksessä on pienempi otos eli 43 suurta pörssiyritystä.

HS on tehnyt toimitusjohtajien palkkaselvityksen jo kymmenen kertaa. Ensimmäiseen, vuonna 2005 tehtyyn palkkaselvitykseen valittiin pörssin isoja yhtiötä. Näitä täsmälleen samoja yhtiöitä on sitten seurattu vuosittain tehdyissä palkkaselvityksissä.

Vuosien varrella osa yrityksistä on pudonnut suurten yritysten listalta ja osan kotipaikka on siirtynyt Ruotsiin.

Silti tämän vuosittain toistuvan otoksen käyttäminen on perusteltua, sillä näin selvityksestä näkee, miten vertailukelpoiset palkat ja palkkiot ovat kehittyneet pidemmällä aikavälillä. Etenkään pienemmät pörssiyritykset eivät erittele raporteissaan ylimmän johdon palkkoja ja palkkioita kovin tarkasti.

Omassa palkkavertailussaan Keskuskauppakamari varoittaa, että "kaikista yksittäisistä yhtiöistä tietoja ei ollut saatavilla".

Silti se kertoo raportoivansa "kaikkien pörssiyhtiöiden tiedot".

Yksi perustelu 43 yrityksen otokseen onkin se, että niistä kaikista HS on saanut vertailukelpoisen erittelyn ylimmän johdon palkasta ja palkkioista.

Linnainmaa moitti HS:n selvitystä myös siitä, että siinä ei huomioitu toimitusjohtajien osakekannustimia.

Pörssiyhtiöt raportoivat ylimmän johdon osakepohjaisista kannustimista hyvin kirjavasti. Tämän on havainnut myös Keskuskauppakamari.

Keskuskauppakamari varoittaa omassa selvityksessään näin: "Osakekannustinjärjestelmiä koskevat tiedot on usein esitetty hyvin seikkaperäisillä ja monipolvisilla sanallisilla kuvauksilla. Kuvausten perusteella ei kuitenkaan aina ole helppoa muodostaa kuvaa esimerkiksi siitä, keitä johdon henkilöitä ohjelmaan kuuluu, minkä arvoisia osakeohjelman etuudet ovat ja miten nämä suhteutuvat muihin maksettuihin palkkioihin."

HS laski, miten osakekannustimien huomioiminen olisi muuttanut alkuperäistä 43 yrityksen palkkavertailua.

Oheisesta grafiikasta näkee, että vuonna 2014 suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien peruspalkat luontoisetuineen, rahabonukset, optiot ja osakepalkkiot nousivat 3,2 prosenttia edellisvuodesta.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat