Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia myy karttayksikön

2,8 miljardin euron kauppa vahvistaa Nokian tasetta, kun fuusio Alcatel-Lucentin kanssa lähestyy

Talous
 
Krisztian Bocsi Bloomberg
Nokia päätyi myymään Heren 2,8 miljardilla eurolla saksalaisille autonvalmistajille. Lehtitietojen mukaan Nokia tavoitteli neljää miljardia euroa karttayksiköstä, josta se itse aikoinaan maksoi 5,7 miljardia. Heren auto kurvaili Berliinin kaduilla huhtikuussa.
Nokia päätyi myymään Heren 2,8 miljardilla eurolla saksalaisille autonvalmistajille. Lehtitietojen mukaan Nokia tavoitteli neljää miljardia euroa karttayksiköstä, josta se itse aikoinaan maksoi 5,7 miljardia. Heren auto kurvaili Berliinin kaduilla huhtikuussa. Kuva: Krisztian Bocsi Bloomberg

Verkkolaitteita valmistava Nokia kertoi maanantaina myyvänsä karttapalvelu Heren saksalaisille autonvalmistajille. Kaupan velaton arvo on noin 2,8 miljardia euroa.

Autonvalmistajien yhteenliittymään kuuluvat Audi, BMW ja Daimler.

Tästä on kyse

 Nokia myy karttapalvelunsa Heren 2,8 miljardilla eurolla saksalaisille autonvalmistajille.

 Analyytikoiden mukaan Here-palvelussa on kasvumahdollisuuksia autoteollisuuden teknologioiden murroksen ansiosta.

 Kauppaan vaikuttaa yritysjärjestely ranskalaisen Alcatel-Lucentin kanssa. Yhdistymisen on tarkoitus toteutua ensi vuoden alkupuolella.

Osapuolet arvioivat kaupan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä.

Autoteollisuuden teknologia ja ohjelmistot elävät valtavaa murrosta.

Navigointipalveluiden merkitys korostuu, sillä monet autonvalmistajat kehittelevät itsestään ohjautuvia autoja. Digitaalisia karttoja hyödynnetään laajasti puhelimien ja taulutietokoneiden sovelluksissa sekä ajoneuvojen tietokoneissa.

"Heren kasvupotentiaali on siinä, että navigointilaitteet yleistyvät autoissa. Nyt standardi on, että autoissa tulee olla radio, mutta se muuttuu pian lopullisesti. Uusi standardi on navigointiohjelmisto", toteaa Inderesin analyytikko Mikael Rautanen.

Hän arvioi, että Nokia saattaa vielä katua kauppaa.

"Jos katsotaan, mihin autoteollisuuden ohjelmistot ja teknologia ovat menossa, niin kauppahinta voi harmittaa kymmenen vuoden päästä."

OP-Pohjolan analyytikko Hannu Rauhala arvioi, että Nokian puolelta ajoitusta on mietitty tarkkaan.

"Autonvalmistajat harkitsevat juuri tällä hetkellä, miten älyautojen palvelukonseptiin lähdetään mukaan. Nokian puolelta se ymmärretään. Nyt varaudutaan tulevaan kehitykseen", Rauhala sanoo.

Kauppahinta vastaa viime viikkoina liikkuneita arvioita, mutta se on vähemmän kuin mitä Nokia lehtitietojen mukaan halusi.

Heinäkuussa uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Nokia tavoittelee Heren myynnillä neljää miljardia euroa.

Nokian karttayksikön liiketoimintamalli on tähän mennessä perustunut pitkälti lisenssien myyntiin. Kauppahinta määrittyy sitä kautta.

"Autonvalmistajat pystyvät suhteellisen tarkkaan arvioimaan, kuinka paljon kymmenen vuoden aikana myydään autoja, millaisia navigointiohjelmia tarvitaan, mikä on Heren keskimääräinen markkinaosuus ja kuinka paljon on keskimääräinen lisenssihinta", Rauhala sanoo.

Here-kaupan taustalla vaikuttaa ennen kaikkea Nokian aikomus ostaa ranskalainen kilpailijansa Alcatel-Lucent. Verkkolaitteita valmistava Nokia yhdistyy Alcatel-Lucentiin ensi vuoden alkupuolella. Kaupan arvo on 15,6 miljardia euroa, eli kyseessä on Suomen taloushistorian suurin yritysjärjestely.

Myös Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri korostaa tiedotteessaan tulevan fuusion merkitystä.

"Jatkossa keskitymme suunnittelemaamme yhdistymiseen Alcatel-Lucentin kanssa. Kunhan se on saatu vietyä loppuun, Nokia on uudistunut yhtiö."

Rauhala arvioi, että Nokia hyötyy vahvasta taseesta suuren yrityskaupan lähestyessä.

"Laitetoimittajille vahva tase on aina etu. Se osoittaa, että yrityksellä on potentiaalia kehittää tuotteita. Kun fuusio tulee eteen, niin aina pitää varautua siihen, että jotain yllättävää voi tapahtua", Rauhala sanoo.

Nokia ei kerro, vaikuttaako kauppa mahdollisesti Heren työntekijöiden määrään.

"Here jatkaa toimintaansa tavanomaiseen tapaan osana Nokiaa kaupan toteutumiseen saakka", yhtiöstä kommentoidaan.

BMW on arvioinut, että Here pysyy itsenäisenä toimijana. Rauhalan mukaan autonvalmistajilla ei ole tarvetta muuttaa sitä tapaa, jolla Here tekee bisnestä.

"Eli siinä mielessä ei varmaankaan vaikuta työntekijöiden määrään."

Kauppa voi tuoda Hereen uutta palvelutoimintaa.

"Mutta autonvalmistajat ovat tuoneet esiin, että he eivät ole innokkaita antamaan dataa kolmansille osapuolille. Ilman dataa on hyvin vaikeaa rakentaa toimivaa palvelukonseptia", Rauhala sanoo.

Heren toimitusjohtaja Sean Fernback vakuuttaa, että kauppa on hyvä uutinen niin Heren asiakkaille kuin henkilöstöllekin.

"Uusi omistusrakenne mahdollistaa strategiamme vauhdittamisen ja liiketoimintamme kasvattamisen", hän arvioi tiedotteessa.

Yhtiö tavoittelee Fernbackin mukaan johtavaa asemaa pilvipohjaisissa paikkatiedoissa eri teollisuuden aloilla.

Here pohjautuu yhdysvaltalaiseen karttayritykseen Navteqiin, jonka Nokia osti 5,7 miljardilla eurolla vuonna 2007.

Aleksi Tuomola Lehtikuva
Hereen kuuluu muun muassa navigointipalveluja ja joukkoliikenteen reittiopas.
Hereen kuuluu muun muassa navigointipalveluja ja joukkoliikenteen reittiopas.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat