Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen ratkaisu häämöttää

Hankkeen kohtalo ratkeaa pääministeri Sipilän mukaan torstaina

Talous
 
Fennovoima
Havainnekuva Rosatomin laitoksesta Pyhäjoella.
Havainnekuva Rosatomin laitoksesta Pyhäjoella. Kuva: Fennovoima

Fennovoiman ydinvoimahankkeen ratkaisu on enää vain noin vuorokauden päässä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) mukaan päätös tehdään torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa, joka alkaa kello 13.

"Se on tiukka takaraja. Mikäli Fennovoiman omistuksen 60 prosentin kotimaisuusvaade ei silloin täyty, hanke raukeaa", Sipilä sanoi MTV3:n uutisissa maanantai-iltana.

Projektin jatko ei ole enää Fennovoiman itsensä käsissä, vaan siitä päättää kolme muuta energiayhtiötä: suomalainen Fortum ja venäläiset Rosatom ja Gazprom.

Kimurantti kauppaneuvottelutilanne pääsi syntymään viime vuoden loppupuolella.

Joulukuussa Fortumin silloinen toimitusjohtaja Tapio Kuula palasi Moskovasta ja kertoi syntyneestä esisopimuksesta. Sen mukaan Fortum ja Rosatom perustavat Suomen itärajan taakse vesivoimaa hallinnoivan yhteisyrityksen, josta Fortum saa 75 prosenttia ja Rosatom 25 prosenttia.

Vastineeksi Fortum lupasi mennä 15 prosentin osuudella mukaan Fennovoimaan, johon Rosatom on tulossa laitostoimittajaksi ja vähemmistöomistajaksi 34 prosentilla.

Gazprom on mukana, koska se omistaa nyt yhdessä Fortumin kanssa mainitut vesivoimalat sekä muita voimalaitoksia ja sähköverkkoja. Muu kuin vesivoima jäisi järjestelyn jälkeen Gazpromille.

Päästöttömänä sähköntuotantomuotona vesivoima kiinnostaa kovasti Fortumia. Vesivoimaa on rajan takaisissa vesistöissä paljon – 40 voimalaitosta Pietarista Murmanskiin.

Kuulan ilmoituksen jälkeen sopimuksen syntyä pidettiin yleisesti läpihuutojuttuna.

Tämän mittaluokan esisopimuksia ei yleensä julkisteta, jos osapuolet eivät ole sitoutuneet järjestelyyn.

Jokin alkoi hiertää neuvotteluissa. Sopimus ei syntynytkään kesäkuun viimeiseen päivään mennessä, jolloin Fennovoiman oli jätettävä valtioneuvostolle hakemus rakentamisluvasta.

Fennovoiman johdon oli turvauduttava "kotimaisena" omistajana kroatialaiseen pikkufirmaan, jonka asiaa esittelevä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) totesi kahden viikon selvityksen jälkeen epäilyttäväksi. Rehn jätti Fortumille oven auki valtioneuvoston päätökseen asti.

Fennovoiman hanke voi jatkua, jos venäläiset osapuolet ilmoittavat torstaina puoleenpäivään mennessä suostuvansa Fortumin ehtoihin vesivoimayhtiöstä. Fortumista tulee tällöin Fennovoiman osakas.

Jos venäläisiltä ei tule ilmoitusta, Fortum voi silti lähteä Fennovoimaan ja toivoa, että vesivoimasopimus syntyy myöhemmin.

Isolta pörssiyhtiöltä tämä olisi kuitenkin melkoinen myönnytys. Viimeksi kaksi viikkoa sitten Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen vakuutti tiukasti, että Fennovoimaan mennään vain, jos ensin on syntynyt vesivoimasopimus.

Suomessa tulkittiin aiemmin, että Rosatom haluaa lähes ehdoitta päästä rakentamaan ydinvoimaa Suomeen.

Pattitilanne osoittaa, ettei niin välttämättä olekaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat