Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Škoda ostaa suomalaisen kiskokalustovalmistajan

Rehn: "Transtechin yrityskauppa on erinomainen uutinen"

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Transtechin raitiovaunu esittelyajossa Rautatieaseman edustalla elokuussa 2013.
Transtechin raitiovaunu esittelyajossa Rautatieaseman edustalla elokuussa 2013. Kuva: Juhani Niiranen HS

Suomalainen kiskokalustovalmistaja Transtech siirtyy tšekkiläisen konepajakonserni Škodan omistukseen.

Transtechin hallituksen puheenjohtaja Leif Ekströmin mukaan osake-enemmistön siirtyminen Škodalle mahdollistaa kasvun ja kansainvälistymisen. Transtech toivoo, että uusi omistaja vauhdittaa erityisesti uuden raitiovaunun vientiä. Ekström kertoo, että tähän saakka Transtech on ollut liian pieni pystyäkseen vakuuttamaan kansainväliset kiskokaluston ostajat.

"Olemme yrittäneet ainakin kymmenkunta kertaa, mutta aina se on kaatunut referenssien lukumäärään. Nyt avautuu ovi", Ekström sanoo.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on tyytyväinen kauppaan.

"Yrityskauppa vahvistaa Transtechin asemaa johtavana kiskokalustovalmistajana ja turvaa tärkeän osaamisen säilymisen Kainuussa. Se on erinomainen uutinen yrityksen työntekijöiden, asiakkaiden, alihankkijoiden sekä Kainuun aluetalouden näkökulmasta", Rehn sanoo tiedotteessa.

Kaupan jälkeen yhtiön nimi säilyy ennallaan. Kauppasummaa ei kerrota julkisuuteen.

Hallituksen puheenjohtajan paikalta väistyvä Ekström on seurannut Transtechin kehitystä läheltä kuuden vuoden ajan.

"Se oli alussa hyvin kotimarkkinariippuvainen, niin kuin on nytkin, mutta olemme saaneet kehitettyä uusia tuotteita ja luoneet pysyvän pohjan tulevaisuutta ajatellen."

Transtechillä on toimipaikat Oulussa ja Kajaanissa. Yhtiö työllistää noin 530 ihmistä.

"Kauppa ei vaikuta millään lailla [henkilöstöön], ja tilauskanta on niin kuin ennenkin. Uskomme, että jos vienti avautuu niin [henkilöstön määrä] voi jopa nousta pikkuhiljaa", kertoo Ekström.

Transtech on toimittanut kalustoa muun muassa VR:lle ja Helsingin kaupungin liikennelaitokselle (HKL). HKL on tilannut Transtechiltä 40 Artic-vaunua.

"Ilmassa on ollut hyvin paljon epävarmuutta Transtechin taloudellisen tilanteen takia. Yritysjärjestely tuo taloudellista selkänojaa ja varmistaa sen, että vaunut varmasti toimitetaan meille", sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Škoda pyrkii kaupalla parantamaan asemaansa rautatie- ja raitiovaunujen alalla Suomessa ja Skandinaviassa, kertoo Škodan varatoimitusjohtaja Zdenek Majer tiedotteessa.

Škoda Transportation valmistaa muun muassa matalalattiaraitiovaunuja, sähkövetureita, metrojunia ja johdinbusseja.

"Škoda Transportation on ollut viime vuosina erittäin menestyvä erityisesti vientimarkkinoilla. Pitkän aikavälin pääsuunnitelmamme on vahvistaa yhtiömme asemaa erityisesti Länsi-Euroopassa. Suomalaisen Transtechin yritysosto on yksi askeleista, joilla haluamme saavuttaa päämäärämme", sanoo Škoda Transportationin hallituksen puheenjohtaja Tomá Krsek tiedotteessa.

Suomalainen monialayritys Sinituote Oy jatkaa yhtiön vähemmistöomistajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat