Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heitä syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta

Talous
 

Pekka Perä

Nykyisen Talvivaara Sotkamo Oy:n hallituksen puheenjohtajana 10. 3. 2004 lähtien. Toimitusjohtajana Perä on toiminut 10. 3. 2004–26. 4. 2012 sekä 16. 11. 2012 lähtien.

Esitutkinnan mukaan jo kaivostoiminnan alussa jätettiin selvittämättä siitä aiheutuvat jätevesipäästöt. Myöhemmin lisärakentamisen yhteydessä ei tehty tarvittavaa ympäristövaikutusselvitystä.

"Talvivaara on kaikilta osin noudattanut valvovalta viranomaiselta saamiaan lukuisia määräyksiä", Perä sanoi kuulusteluissa kesäkuussa 2012.

Kaivoksen johtaja Lassi Lammassaari
Kaivoksen johtaja Lassi Lammassaari

Lassi Lammassaari

Kaivoksen johtajana elokuusta 2008 lähtien. Esitutkinnan mukaan Lammassaari osallistui Talvivaaran ympäristövaikutusten arviointi- ja luvitusmenettelyihin ja vastasi kaivoksen infrastruktuurin rakentamisesta. Lammassaaren johtajakaudella rakennettiin kipsisakka-allas, jonka rakenne ei täyttänyt ympäristöluvan määräyksiä. Johtajana Lammassaari toimi esimiehenä metallien talteenottolaitoksen osastopäällikölle, joka on myös syytteessä. Vesistöpäästöjä tapahtui juuri talteenottolaitoksella.

"En ymmärrä (Kainuun ely-keskuksen) tutkintapyynnön perustetta, koska samanaikaisesti ely-keskus on tehnyt useita päätöksiä, että toiminnanharjoittaja on tehnyt riittäviä toimenpiteitä, että toiminta voi jatkua", Lammassaari sanoi kuulusteluissa lokakuussa 2012.

Entinen toimitusjohtaja Harri Natunen
Entinen toimitusjohtaja Harri Natunen

Harri Natunen

Toimi kaivosyhtiön toimitusjohtajana 26. 4. 2012–16. 11. 2012. Esitutkinnan mukaan sinä aikana kaivoksella korotettiin kipsisakka-allasta, johon myös pumpattiin noin miljoona kuutiota ympäristölle vaarallista raffinaattia ympäristöluvan vastaisesti.

"Uutta kahden miljoonan kuutiometrin kokoista allasta ei olisi ehtinyt tehdä kesän aikana. Tuollaiselle altaalle ei ollut ympäristölupaa ja sen hankkiminen ja altaan rakentaminen ei olisi ehtinyt tapahtua kesän 2012 aikana", Natunen sanoi kuulusteluissa huhtikuussa 2013.

Osastopäällikkö

Metallien talteenottolaitoksen osastopäällikkönä 1. 1. 2010–31. 3. 2012 toimineen syytetyn aikana muutettiin laitoksen toimintatapoja ja rakennettiin lisää natriumhydroksidia käyttäviä pesureita haisevan rikkivedyn käsittelyyn. Esitutkinnan mukaan muutosten ja rakentamisen ympäristövaikutuksia ei selvitetty, ja myöhemmin ne aiheuttivat vesistöpäästöjä. Lammassaaren, osastopäällikön esimiehen, mukaan osastopäällikkö johti itsenäisesti osastonsa toimintaa.

"En katso syyllistyneeni rikokseen –– enkä, että muutkaan olisivat. On pyritty toimimaan mahdollisuuksien mukaan niin, että ei aiheudu haittaa", osastopäällikkö sanoi kuulusteluissa kesäkuussa 2012.

Ossi Mansikka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat