Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustus ja syyttäjät piikittelivät Talvivaara-käräjillä

"Vesiä on läträtty joka paikassa ja sekoiteltu kaikissa muodoissa"

Talous
 

Talvivaaran johtajien puolustus ja syyttäjät piikittelivät toisiaan käräjillä, jotka jatkuivat keskiviikkona Kajaanin käräjäoikeudessa toista päivää.

Talvivaaran toimitusjohtajan Pekka Perän ja kaivoksen johtajan Lassi Lammassaaren puolustus katsoo syyttäjien laajentaneen törkeän ympäristörikoksen tunnusmerkistöä väärille alueille.

Suomen historian laajimman ympäristörikosjutun syytteitä ajaa poikkeuksellisesti kaksikko, kihlakunnansyyttäjät Heikki Ylisirniö ja Kimmo Vakkala.

Kaivoksen johtajan Lassi Lammassaaren puolustus kertoi odottaneensa syyttäjiltä jo kaksi vuotta tietoa siitä, mitä ympäristöluvan kohtaa Talvivaara on rikkonut. Kohtia on 101.

Lammassaaren puolustus viittasi kihlakunnansyyttäjän Ylisirniön tiistain värikkääseen puheeseen, jossa tämä vertasi Talvivaaraa "vapautettuun lampun henkeen".

"Vapautetun lampun hengen ohella syyttäjä esittää takaporttinaan, että Talvivaara on rikkonut ympäristölupaehtoja. Emme kuulleet, mitä lupaehdon numeroa on rikottu. Mihin perustuu väite siitä, että ympäristölupaehtoa on rikottu?", Lammassaaren avustaja Tero Kovanen tiukkasi.

Johtajien puolustuksen mukaan Talvivaara on antanut epätarkkoja arvioita tulevista päästöistään. Tämä ei puolustuksen mukaan kuitenkaan tarkoita, että tiedot olisivat olleet puutteellisia tai harhaanjohtavia.

Toisaalta edes puutteellisten tai harhaanjohtavien tietojen toimittaminen viranomaiselle ei ole rangaistava teko eikä voi täyttää törkeän ympäristön turmelemisen tunnusmerkistöä, johtajien puolustus katsoo.

Syyttäjä Heikki Ylisirniö vastasi samalla mitalla keskiviikkona iltapäivällä, kun oikeus siirtyi käsittelemään kirjallisia todisteita kuten ympäristövaikutusten arviointimenettelyä ja ympäristöluvan yksityiskohtia.

Ylisirniön mukaan haetut luvat ja todellisuus eivät vastanneet toisiaan.

"Näitä vesiä on läträtty joka paikassa ja sekoiteltu kaikissa muodoissa", syyttäjä kuvaili kaivoksen käytäntöjä.

Syyttäjän mielestä Talvivaara johtajineen sai törkeällä ympäristön turmelemisella 13,3 miljoonan euron rikoshyödyn. Rangaistuksena hän vaatii neljälle johtajalle ehdollista vankeutta.

Talvivaara-oikeudenkäynti jatkuu kirjallisten todisteiden läpikäymisellä, todistajien kuulemisella ja kaivoksen katselmuksella lokakuun alkuun asti.

Tuomo Pietiläinen HS
Kajaani

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat