Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP:n ote suomalaisten asuntolainoista kasvaa

Vahvan tuloksen tehneen OP-ryhmän markkinaosuus asuntoluottokannasta on liki 40 prosenttia

Talous
 
Kirsti Karttunen

Finanssiryhmä OP:n ote suomalaisten asuntolainoihin tiukentuu.

OP-ryhmän markkinaosuus asuntolainakannasta on nykyisellään hieman yli 38 prosenttia. Vielä vuonna 2007 OP:n osuus asuntolainakannasta oli vajaat 35 prosenttia.

OP-ryhmän ote on vahva myös yrityslainoissa, joissa sen markkinaosuus on noin 36 prosenttia. Vuoden 2007 noin 28 prosentin osuudesta kasvua on siis tullut noin kahdeksan prosenttiyksikköä.

Asunto- ja yrityslainat ovat osaltaan myös OP:n hyvän tuloksen takana.

"Luottokysyntä on piristynyt ja olemme selkeä markkinajohtaja. Luottoja on meiltä saanut ja saa jatkossakin", OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo.

Asuntoluottokanta kasvoi vuodessa kolme prosenttia. Yritysluottokannassa kasvua oli 7,5 prosenttia.

"Asuntoluottokannan kolmen prosentin kasvu ei ole paljon, mutta se on selvästi markkinaa parempi", Karhinen toteaa.

Tammikuu on kuluvan vuoden kuukausista ainut, joka hävisi edelliselle vuodelle uusien nostettujen lainojen määrässä. Helmikuusta lähtien uusia lainoja on joka kuukausi nostettu enemmän kuin vuosi sitten.

Uusien lainojen marginaalit ovat laskeneet hieman, mutta ne ovat yhä hieman korkeampia kuin vanhojen lainojen marginaalit keskimäärin.

"Emme elä merkittävää marginaalien muutoksen aikaa", Karhinen sanoo.

Kevättalvella tarjottuun mahdollisuuteen kuluttomasta lyhennysvapaasta tarttui noin satatuhatta OP:n asiakasta. Karhinen sanoo tämän tarkoittavan sitä, että noin 450 miljoonaa euroa vapautui muuhun kuluttamiseen.

Vielä kevään tulosjulkistusten yhteydessä OP ja Nordea arvioivat yrityslainojen piristymisen olevan alueellista ja painottuvan Etelä- ja Länsi-Suomeen. OP:n tämän hetkinen arvio on, että yrityslainojen nostaminen lisääntyy koko maassa.

"Hyvät yritysasiakkaat saavat rahaa nyt halvemmalla kuin koskaan", sanoo Karhinen, jonka mukaan uusien investointien tekeminen on nyt kannattavaa.

OP:n keskiviikkona julkistettu tulos, 627 miljoonaa euroa ennen veroja, on sen paras puolivuotistulos kautta aikojen. Hyvää tulosta sopi odottaa, sillä OP-ryhmä teki Suomen heikosta taloustilanteesta huolimatta keväällä historiansa parhaan neljännesvuosituloksen.

Karhinen sanoo tulosparannuksen tulevan laajalta rintamalta.

"Unelmatilanne. Tuotot kasvavat selvästi ja kulut ovat pienessä laskussa."

Mutta miten historian paras puolivuotistulos voidaan saavuttaa tällaisessa taloustilanteessa?

"Siihen on kohtuullisen helppo vastata. Jos meillä ei olisi luottokysyntää, niin silloinhan tuloskin kehittyisi huonosti", Karhinen sanoo.

"Olemme hyödyntäneet tilannetta, jossa aika moni toimija on jonkin verran jarruttanut, olemme saaneet itsellemme lisää tasetta. Kasvulla on iso merkitys."

Merkitystä on silläkin, että varainhankinnan hinta on halventunut.

"Saamme tukkumarkkinasta rahaa hyvin lähelle sillä hinnalla, mitä saimme vuonna 2007."

Hyvän tuloksen takana on myös onnistunut sijoitustoiminta sekä se, että kuluja on saatu pienennettyä. Kasvua oli varsinkin henki- ja vahinkovakuutusten nettotuotoissa.

Tärkeintä on kuitenkin markkinoita nopeampi kasvu.

"Luvut olisivat paljon pienempiä, jos emme olisi voittaneet markkinaosuutta", Karhinen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat