Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen mobiilifirma aloittaa toimintansa Keniasta – tavoitteena kymmeniä miljoonia käyttäjiä Afrikassa

Mobiilipalvelu auttaa työnhakijoita ja -antajia löytämään toisensa

Talous
 
Trevor Snapp Getty Images
Puhelinmyymälän työntekijä esitteli kännykkää asiakkaalle Nairobissa Keniassa huhtikuussa 2013. Matkapuhelinliittymiä on nyt Afrikassa noin 700 miljoonaa.
Puhelinmyymälän työntekijä esitteli kännykkää asiakkaalle Nairobissa Keniassa huhtikuussa 2013. Matkapuhelinliittymiä on nyt Afrikassa noin 700 miljoonaa. Kuva: Trevor Snapp Getty Images
Sarjassa kerrotaan suomalaisista yrittäjistä Afrikan kasvumarkkinoilla. Sarja päättyy.

Jos et ole muutamaan vuoteen käynyt Afrikassa, ainakin tämä muutos on syytä tietää: useimmilla afrikkalaisilla on nyt kännykkä.

Matkapuhelinliittymiä on nyt Afrikassa lähes 700 miljoonaa. Samalla on nopeasti kehittynyt satojen miljoonien ihmisten uudet markkinat mobiilisovelluksille.

Niille pyrkii nyt myös Fuzu, pieni 15 hengen startup-yritys Helsingistä. Fuzu on kehittänyt kännykässä käytettävän palvelun, joka auttaa työnhakijoita ja -antajia löytämään toisensa.

Fuzu tuo palvelun markkinoille muutaman viikon päästä. Ensijulkistus on Itä-Afrikan Keniassa. Miksi siellä?

"Se on se maailma, jonka me tunnemme", sanoo toimitusjohtaja Jussi Hinkkanen.

Hinkkanen työskenteli aiemmin Itä-Afrikassa kymmenen vuotta teknologia-alalla YK:n ja Nokian palveluksessa ja Mosambikin tiedeministerin neuvonantajana. Perustajakumppani Jussi Impiö veti Nokian Afrikka-tutkimuskeskusta Nairobissa.

He ovat olleet mukana kehittämässä innovaatiokeskuksia ja yrityshautomoita muun muassa Keniassa ja Etelä-Afrikassa.

Afrikassa mobiiliteknologian vaikutus yhteiskuntiin on ollut rajumpi kuin teollisuusmaissa, joissa jo ennen kännyköitä oli toimivia viestiyhteyksiä.

Lankapuhelin ja laajakaista ovat yhä harvinaisuuksia useimmissa Afrikan maissa. Niitä ei ehkä koskaan vedetäkään laajalti – Afrikka hyppäsi suoraan langattomaan viestintään.

Kännykät toivat afrikkalaisille myös pääsyn internetiin, maailman tietoon ja uusiin palveluihin. Kenia on edelläkävijä mobiilirahassa. Alle kymmenesosalla kenialaisista on pankkitili. Mutta nyt rahaa voi liikuttaa tai säilyttää mobiilipankissa.

"Mobiiliteknologian murros on valtava, mutta siitä on nähty vasta vuorenhuippu", Hinkkanen sanoo.

Noin 45 miljoonan asukkaan Kenian työmarkkinoilla on samoja piirteitä kuin muuallakin Afrikassa: työnhakijoita on valtavasti, pätkätöitä paljon ja koulutus usein epämuodollista.

Fuzun palvelu auttaa työnhakijaa osoittamaan taitonsa työnantajalle suosittelijoiden ja testien avulla ja tarjoaa kursseja.

Työnantajia Fuzun sovellus auttaa löytämään 2000 hakijan joukosta 20 sopivinta. Yritykset maksavat palvelusta.

Keniaan Fuzu palkkaa aluksi viisi ihmistä. Sieltä yritys aikoo vielä tulevan syksyn aikana laajentua naapurimaihin Tansaniaan ja Ugandaan ja heti ensi vuonna Länsi-Afrikkaan, jossa Nigeria ja Ghana ovat mobiilikäytön suurmaita.

"Tavoite on kasvaa kymmenien miljoonien käyttäjien palveluksi Afrikassa", Hinkkanen sanoo.

Nyt asiakkuuksia on 12 ison kenialaisyrityksen kanssa, mutta vasta lähikuukaudet näyttävät, kantaako Fuzun palvelu. Sitä on kehitetty kaksi vuotta.

"Isoja henkilökohtaisia riskejä on otettu ja pitkään oltu ilman palkkaa", Hinkkanen sanoo.

Rahoituksensa Fuzu on kerännyt pääasiassa suomalaisilta enkelisijoittajilta ja Rockefeller-säätiöltä Yhdysvalloista. Myös Tekes on tukenut yritystä.

Afrikan väestönkasvu on yksi maailman megatrendeistä ja vaikuttaa myös Eurooppaan.

"Me rakennamme puhtaasti yritystä. Mutta meillä on myös sosiaalinen agenda. Pyrimme ratkomaan Afrikan työllisyysongelmia ja auttamaan ihmisiä löytämään mahdollisuuksia siellä."

Afrikan mobiilimarkkinoilla toimii jo muutamia muitakin suomalaisia pk-yrityksiä. Espoolaisyritys Funzi on esimerkiksi julkaissut swahilinkielisen oppimissovelluksen Keniassa, Tansaniassa, Ruandassa ja Ugandassa.

Jolla-yhtiö aloitti juuri Sailfish-käyttöjärjestelmänsä levittämisen Etelä-Afrikan kautta muualle maanosaan.

Hinkkasen mielestä Suomessa ollaan kuitenkin jäämässä jälkeen. Afrikan 54 valtion joukossa on monta todellisuutta, myös monia talousbuumin maita.

"Yleisesti ottaen Afrikalla menee paremmin kuin luullaan", Hinkkanen sanoo. "Suomi on tukenut teknologiakehitystä Afrikassa, mutta ei ole tajuttu, että voisimme myös hyödyntää sitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat