Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pörssikuplan vaikutus reaalitalouteen vielä näkemättä

Seuraavina voivat olla vuorossa velkakupla ja kiinteistökupla

Talous
 

Kiinan pörssiromahduksen taustalla on se, että osakkeiden hinnoissa on ilmaa. Osakekurssit alkoivat kohota viime vuoden loppupuolella huimasti, mikä johtui paljolti siitä, että yhä useampi innostui sijoittamaan osakkeisiin muutakin kuin omia rahojaan.

Kurssien noustessa osakkeita ostettiin velkarahalla suurten voittojen toivossa. Se ruokki osakekursseja entisestään, kunnes sijoittajien usko loppui.

Pörssiromahdus ei vielä suoraan vaikuta Kiinan reaalitalouteen. Vaikutus voi kuitenkin olla pahimmillaan katastrofaalinen jos romahdus johtaa Kiinan talouden muiden kuplien puhkeamiseen, sanoo Nordean Aasia-ekonomisti Amy Zhuang puhelimitse Singaporesta.

Hän ei usko, että näin kävisi enempää kuin 30 prosentin todennäköisyydellä. "Mutta riski on varmasti kasvanut."

"Erityisesti olen huolissani velkakuplasta, mutta jos kiinteistökupla puhkeaa, se lisää myös velkakuplan puhkeamisen todennäköisyyttä", Zhuang sanoo.

Kiinassa esimerkiksi paikallishallinnoilla ja kiinteistöyhtiöillä on erittäin paljon velkaa. Velkarahalla on rakennettu muun muassa asuntoja ja muita kiinteistöjä, kun niiden hinnat ovat nousseet vauhdilla.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat