Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoima korvaisi valmistuttuaan sähkön tuontia

VTT arvioi sähkönkulutuksen nousevan, talouskasvu vaikuttaa kulutukseen keskeisesti

Talous
 
Markku Ruottinen / Str
Fennovoiman toimisto Pyhäjoella.
Fennovoiman toimisto Pyhäjoella. Kuva: Markku Ruottinen / Str

Suomessa kulutettiin sähköä viime vuonna 84 terawattituntia. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n viime vuonna valmistuneen tutkimusraportin mukaan kulutus vuonna 2035 nousee 91–104 terawattituntiin.

Vaihteluvälit ovat suuret, koska talouskasvu vaikuttaa kulutukseen keskeisesti. Taloudellinen taantuma hidastaa kulutusta. Tilastokeskuksen mukaan sähkön kulutus väheni tämän vuoden alkupuoliskolla kaksi prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Hallituksen vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategiassa arvioitiin sähkön kulutuksen nousevan 103 terawattituntiin vuonna 2020. Talouden kehityskuva muuttui sen jälkeen niin paljon, että vuoden 2013 vastaavassa strategiassa todettiin jo, että kulutus vuonna 2020 jää 94 terawattituntiin.

Ennusteita vaikeuttavat sähköntuotantorakenteen kehitys, energialähteiden hintojen kehitys ja teknologian kehittyminen sekä sen vaikutus energian hintoihin ja energian käytön tehokkuuteen.

VTT:n mukaan seuraavien vuosikymmenten sähkön kysynnän arviointia vaikeuttavat erityisesti metsäteollisuuden ja palvelujen sähkön tarpeen kasvu.

Metsäteollisuuteen on tulossa uusia investointeja, jotka lisäävät sähkön kysyntää. Myös datakeskukset kuluttavat paljon sähköä.

Kaikkein eniten sähkönkulutusta nostaa kaivannaisteollisuuden kasvu. Kymmenen viime vuoden aikana kaivannaistoiminnan sähkönkulutus on kasvanut kaikista teollisuudenaloista voimakkaimmin.

Olkiluoto kolmonen valmistuu mahdollisesti vuoteen 2020 mennessä. VTT:n tutkimusraportin mukaan sähkön nettotuonti pysyy varsin suurena Olkiluoto 3:n käyttöönottoon saakka. Vuonna 2020 nettotuonti vähenee 3–6 prosentin tasolle.

Fennovoiman ydinvoimalan valmistuttua nettotuontitarvetta ei enää ole vuosina 2025–2030. Tällöin Suomi saattaa jopa tuottaa sähköä vientiin.

Loviisan ydinvoimalat suljetaan vuoden 2030 molemmin puolin.

Jos Fennovoima ei saisi rakennuslupaa, sen tuotanto korvattaisiin pääosin sähkön tuonnilla ja yhteistuotannolla. Hallitus panostaa uusiutuvaan energiaan, ja tuuli- ja aurinkovoimaa rakennettaisiin hieman enemmän.

Sähkön tuonnista ei kuitenkaan koskaan kokonaan luovuta. Vaikka Suomi pyrkii energiantuotannossaan omavaraisuuden kasvuun, täyteen omavaraisuuteen ei ole syytä pyrkiä, sanoo teollisuusneuvos Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Suomi kuuluu Pohjoismaiden ja Baltian maiden Nord Pool -sähköpörssiin, josta kannattaa ostaa sähköä silloin, kun se on itse tuotettua halvempaa.

Omavaraisuuden kasvattaminen on tärkeää huoltovarmuuden kannalta. Energian huoltovarmuuden parantaminen on EU:n energiapolitiikassakin keskeisellä sijalla. Varsinkin riippuvuus Venäjästä huolettaa. Kaikesta Suomessa kulutetusta energiasta 42 prosenttia tulee Venäjältä.

"Putinin kätyrit", huusivat Fennovoimaa vastustavat mielenosoittajat
"Putinin kätyrit", huusivat Fennovoimaa vastustavat mielenosoittajat
Mielenosoittajat kokoontuivat Valtioneuvoston linnan edustalle osoittamaan mieltä Fennovoiman ydinvoimahanketta vastaan. Toimittaja: Hannes Nissinen, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat