Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan tavalliset osakesäästäjät menettivät pörssi­romahduksessa satoja miljardeja

Pekingiläinen eläkeläisnainen odottaa uutta kurssinousua ja aikoo myydä vasta sitten

Talous
 
REUTERS
Kiinalaismies seurasi, kuinka pörssit vajosivat keskiviikkona. Kiinassa punainen väri kertoo kurssien noususta, vihreä laskusta. CSI 300 -indeksi on romahtanut lähes 30 prosenttia kesäkuun alun huippulukemista, mutta vuoden aikajänteellä se on yhä yli 60 prosenttia plussan puolella.
Kiinalaismies seurasi, kuinka pörssit vajosivat keskiviikkona. Kiinassa punainen väri kertoo kurssien noususta, vihreä laskusta. CSI 300 -indeksi on romahtanut lähes 30 prosenttia kesäkuun alun huippulukemista, mutta vuoden aikajänteellä se on yhä yli 60 prosenttia plussan puolella. Kuva: REUTERS

Kiinalaisen Citic-finanssiyhtiön konttorilla Pekingissä käy kova puheensorina, mutta tunnelma on kiinalaiseksi vaisu. Pörssisalissa noin sata pekingiläistä piensijoittajaa seuraa osakekursseja, valmiina ostamaan tai myymään tietokonepäätteillä.

Heistä valtaosa on menettänyt rahaa Kiinan pörssiromahduksessa kesän aikana. Paikalla on enimmäkseen iäkästä väkeä, koska nuoremmat hoitavat sijoituksiaan mieluummin netissä.

Salin ovella tulee vastaan kiihtyneen oloinen eläkeläismies shortseissa ja teepaidassa.

"Ajattelin pitkään, että osakekurssit vielä putoavat. Tämän vuoden alussa päätin silti ostaa. Sen jälkeen kurssit vielä nousivat, kunnes ne romahtivat. Menetin rahaa", mies sanoo.

"Luulin, että Kiinan hallitus aikoo pitää Shanghain osakeindeksin alarajana neljätuhatta. En usko, että se enää koskaan nousee niin korkealle."

Mies ei halua nimeään julki, kuten ei kukaan muukaan salissa olevista asiakkaista. Huonoa menestystä raha-asioissa ei pidetä Kiinassa asiana, josta kannattaa huudella. Monet ovat varovaisia myös, koska kiinalaismediassa kommentoineille osakesäästäjille on viime aikoina naureskeltu nettikeskusteluissa ilkeään sävyyn.

Pörssikurssit ovat Kiinassa kesän aikana romahtaneet lähes 30 prosenttia. Pörssiyritysten arvosta on huvennut yli kolmetuhatta miljardia euroa, eli lähes 15 kertaa Suomen vuotuisen bruttokansantuotteen verran.

Pörssiarvosta yksityisten sijoittajien omistuksia on karkeasti arvioiden 20–30 prosenttia, kertoo Nordean Aasian talouksista vastaava ekonomisti Amy Zhuang puhelimitse Singaporesta. Kiinan yksityiset osakesäästäjät ovat lähinnä kaupunkien keskiluokkaa.

Zhuangin mukaan yksityisten sijoittajien osaketilejä Kiinassa on jo noin 175 miljoonaa. Ne osakesäästäjät, jotka ehtivät pörssinousuun mukaan vasta loppukeväästä, ovat voineet menettää romahduksessa tuhansia euroja. Jo tuhat euroa on tavalliselle kiinalaiselle paljon rahaa.

Hurjimmat riskinottajat ovat menettäneet paljon enemmän kuin koko omaisuutensa, sillä viime vuonna alkaneessa pörssihuumassa velkavivulla sijoittaminen yleistyi rajusti. Jotkut ovat ottaneet villeiltä nettilainoittajilta lainoja osakesijoituksiinsa yli 20 prosentin marginaalikorolla, kertoi uutistoimisto Bloomberg heinäkuussa.

Kiinalaiset ovat vasta hiljattain innostuneet velkavivuista, joita osakevälittäjät tarjoavat heille.

"Aiemmin he eivät niitä käyttäneet, eivätkä he tunne niitä", sanoo kiinalaisen Cinda-pankkiiriliikkeen analyytikko Chen Jiahe puhelinhaastattelussa. "On hyvin vaikea sanoa, kuinka yleistä tämä on, mutta jotkut käyttävät velkavipuja, ja sehän tarkoittaa rahan lainaamista."

Vaikka kurssit ovat sukeltaneet, kaikki piensijoittajat eivät ole luopuneet toivosta.

"Uskon, että kurssit vielä nousevat", sanoo Citicin salissa istuva 60-vuotias eläkeläisnainen.

Hän kertoo alkaneensa työkaverin vinkistä sijoittaa säästöjään osakkeisiin jo viime vuosikymmenellä, kun hän oli vielä työelämässä.

"Ennen kesää sain paljon voittoa. Kesäkuussa menetin melkein kaikki voitot, mutta en jäänyt miinukselle", nainen kertoo.

Shanghain ja Shenzhenin pörssien arvo-osakkeista koostuva CSI 300 -indeksi on vuoden takaiseen verrattuna 62 prosenttia plussalla – keskikesän romahduksesta huolimatta.

Eläkeläisnainen sanoo sijoittaneensa lähinnä internet-, rautatie- ja maatalousosakkeisiin, mutta ei kerro rahasummia. Hän pystyi aiempina vuosina rahoittamaan osaketienesteillä esimerkiksi asunnon remontin ja elektroniikkaostoksia. Hän aikoo vähitellen myydä osakeomistuksiaan, jos kurssit kääntyvät taas nousuun.

"Olen luottavainen, koska Kiinan talous kuitenkin kasvaa."

Nyt hän ei ole tekemässä kauppoja, vaan lähinnä viettämässä aikaa. Citicin salissa tapaa tuttuja, ja siellä on ilmastointi, mikä on mukavaa yli 30-asteisessa Pekingin kesässä. Salissa voi rupatella muiden piensijoittajien kanssa markkinoista ja vaihtaa perheen kuulumisia.

"Käyn täällä silloin tällöin, kun minulla on aikaa. Osaan tehdä osakekauppoja myös tietokoneella kotona. Kaikkihan tietokonetta osaavat käyttää."

Salin laidalla iäkäs rouva kutoo puikoilla vaaleanpunaista vaatetta. Kolme pientä seuruetta pelaa korttia. Välillä vilkuillaan suurelle valotaululle, jonne osakekurssit päivittyvät.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat