Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsä Group kannatti kilpailijoitaan paremmin

Selluloosa toi kaksi kolmasosaa voitosta

Talous
 
Juha Sorri
Äänekosken uusi sellutehdas valmistuu nykyisen tehtaan alueelle. Uuden tehtaan pitäisi käynnistyä vuoden 2017 loppupuoliskolla.
Äänekosken uusi sellutehdas valmistuu nykyisen tehtaan alueelle. Uuden tehtaan pitäisi käynnistyä vuoden 2017 loppupuoliskolla. Kuva: Juha Sorri

Metsänomistajien Metsä Group eli Metsäliitto löi selvästi UPM:n ja Stora Enson huhti–kesäkuun tulosvertailussa. Yhtymän liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 137 miljoonaa euroa eli 10,3 prosenttia liikevaihdosta. Stora Enso ylsi 8,1 prosenttiin ja UPM lähes yhdeksään prosenttiin.

Sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna kannattavuusero oli vielä suurempi. Metsäliiton tuotto oli 14 prosenttia, kun Stora Enso ja UPM jäivät alle kymmenen prosentin.

Fakta

Metsänomistajien osuuskunta

 Metsäliitto on osuuskunta, johon kuuluu 122 000 suomalaista metsänomistajaa. Osuuskunnan markkinointinimi on Metsä Group.

 Metsäliitto ostaa omistajiltaan puita, jotka se toimittaa omille tehtailleen.

 Metsäliiton suurin tytäryhtiö on kartonkia valmistava Metsä Board, joka noteerataan Helsingin pörssissä.

 Kannattavin tytäryhtiö on selluloosaa valmistava Metsä Fibre, joka rakentaa uuden massatehtaan Äänekoskelle.

 Sellun ja kartongin lisäksi Metsäliitto valmistaa sahatavaraa, vaneria sekä vessa- ja talouspaperia.

Strategialtaan Metsäliitto on täysin erilainen kuin kilpailijansa. UPM ja Stora Enso ovat kansainvälisiä metsäyhtiöitä, kun taas Metsäliiton tärkeimmät tehtaat ovat Suomessa. Yhtymä osti 2000-luvun alussa hienopaperitehtaita Keski-Euroopasta, mutta valloitusretki epäonnistui perusteellisesti.

Metsäliiton tärkein tuote on selluloosa, joka tuo kaksi kolmasosaa liikevoitosta. Selludivisioonan sijoitetun pääoman tuotto oli peräti 52,4 prosenttia.

Pääjohtaja, vuorineuvos Kari Jordan myöntää, että yli 50 prosentin tuotto ei ole normaali. Huima prosentti johtuu massan hyvästä hinnasta ja siitä, että sellutehtaiden pääoma-arvo ei enää ole kovin korkea.

Jordanin mukaan tilanne normalisoituu, kun Äänekosken yli miljardi euroa maksava uusi sellutehdas aloittaa tuotantonsa parin vuoden kuluttua. Normaalia tuottoprosenttia Metsäliiton johto ei halunnut määritellä.

Vaikka Metsäliiton kilpailukyky on kunnossa, Jordanin mielestä Juha Sipilän (kesk) hallituksen ajatus yhteiskuntasopimuksesta on Jordanin mielestä hyvä.

"Pääministeri on oivaltanut oikein, että suomalainen kilpailukyky on huono, ja sitä pitää korjata."

Yhteiskuntasopimuksen vauhdittamiseksi Suomen elinkeinoelämän keskeiset vaikuttajat Antti Herlin, Matti Alahuhta ja Reijo Karhinen lupasivat lahjoittaa palkastaan viisi prosenttia hyväntekeväisyyteen. Jordan ei halua osallistua lahjoituskeskusteluun.

"En sano juuta, en sano jaata. En sano siihen asiaan mitään. Jokainen voi tehdä just semmoisia asioita kuin itse haluaa. En halua ystävieni tekemisiä lähteä arvioimaan."

Viime vuonna Metsäliitto maksoi Jordanille palkkaa, palkkioita ja muita etuisuuksia 2,6 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat