Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SRV:n Kokkila: Fennovoiman kaatuminen olisi jättänyt syvät arvet Suomen ja Venäjän suhteisiin

Rakennusyhtiö SRV sai satojen miljoonien jättiurakan Fennovoiman ydinvoimalasta

Talous
 
Juha Metso
SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila, 67, pelasi tennistä Myllypuron tenniskeskuksessa torstaina. Fennovoima-pelissä hän voitti kotiin jättimäisen projektiohjausurakan.
SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila, 67, pelasi tennistä Myllypuron tenniskeskuksessa torstaina. Fennovoima-pelissä hän voitti kotiin jättimäisen projektiohjausurakan. Kuva: Juha Metso

"Jumalauta, nyt me päästään tekemään se!" riemuitsi rakennusyhtiö SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila toimitusjohtaja Juha Pekka Ojalalle, kun varmistui, että yhtiö otti kotiin Fennovoiman jättimäisen projektinohjausurakan.

SRV oli kaikessa hiljaisuudessa työstänyt yhtiön mukaan lähtöä Fennovoimaan jo viitisen vuotta. Vasta keskiviikkona SRV tuli asialla ulos ja julkisti osallistumisensa Fennovoimaan, samaan aikaan kuin koko hankkeen toteutumisen varmistanut Fortum.

"Ei näistä kannata hiiskahtaa ennalta mitään. Päätökset olivat kaikille niin isoja ja merkittäviä", Kokkila sanoo.

Kokenut Kokkila on ollut vahvasti taustalla sommittelemassa Fennovoiman viimeisiä käänteitä. Hän tunsi venäläiset ja suomalaiset toimijat sekä tiesi, mitä epäonnistuminen voisi merkitä.

"Jos tämä olisi kaatunut, se olisi jättänyt syvät arvet Suomen ja Venäjän, ehkä myös Fortumin ja Venäjän, suhteisiin pitkäksi aikaa", Kokkila sanoo.

Fennovoiman draama oli HS:n tietojen mukaan loppusuoralla ankaraa peliä, jossa oli mukana myös Suomen korkein poliittinen johto.

Kiristettiinkö, käskettiinkö, koplattiinko?

"Ei", kiistää Kokkila ja painottaa, että jokainen Fennovoiman toimija lähti mukaan omista intresseistään, SRV tietysti jättiurakan haistaneena.

"Totta kai Fortumille mieluisinta olisi ollut Loviisan laajennus, senhän he itsekin sanoivat. Mutta se peli meni ohi jo vuosia sitten."

"Outokumpu tarvitsee taas varmuuden sähköstä ja sähkönhinnasta, ja he ovat laittaneet tähän jo paljon rahaa kiinni."

SRV osallistuu Fennovoimaan 1,8 prosentin osuudella. "Muutama kymmenen miljoonaa kymmenen vuoden aikana", Kokkila laskee sijoituksen arvoksi.

Se on myös hintalappu jättiurakkaan mukaan pääsemisestä.

SRV:lle Fennovoiman ydinvoimalan projektijohtajuus on yhtiöhistorian suurin rakennushanke. Sen arvo noussee satoihin miljooniin euroihin.

Kokkila ei summaa paljasta.

"Ei tätä ole vielä edes valmiiksi laskettu, mutta onhan tämä yksittäisenä projektina tietysti valtava."

Koko investoinnin arvo on lähes seitsemän miljardia euroa.

Voimalan varsinainen rakennustyö maksaa Kokkilan mukaan kolmisen miljardia.

"Pääurakoitsija on venäläinen Titan, joka luultavasti tekee työstä valtaosan, venäläisellä kalustolla ja kaiketi venäläistyömiehillä. Mutta totta kai he tarvitsevat suomalaispartnerin, ettei käy kuin Olkiluodossa."

"Voimalan ohjaus ja automatiikka ovat olleet ilmeisesti Olkiluodossa ongelmakohdat. Juuri siksi meille on tärkeää, että Fortum lähti mukaan", Kokkila toteaa.

Titan on Kokkilan mukaan kokenut ydinvoimalarakentaja.

"Pietarissa on rakenteilla samanlainen laitos, jota Fennovoima nyt suunnittelee. Suomalaispartneri tarvitaan huolehtimaan, että piirustukset ja paperit täyttävät myös Säteilyturvakeskuksen ja viranomaisten vaatimukset."

Reaktorin toimittavalle Rosatomille Fennovoima on tärkeä referenssihanke.

"Venäläisyhtiöllä on yli 20 samankaltaista projektia vireillä ympäri maailmaa. Rosatomille on tärkeää, että he pääsevät kehittämään suomalaisten kanssa ohjausjärjestelmää ja osaamistaan", Kokkila sanoo.

Fennovoima tarvitsee vielä varmuuden jätteiden loppusijoituspaikasta. Kokkila uskoo, että ne sijoitetaan Posivan luolaan, missä ovat jo muut ydinjätteet.

Fennovoiman kannattavuudesta moni on esittänyt epäilyjä.

"Sen tietävät sitten ne haudalla laulajat, kuinka viisas tämä oli ja mihin sähkönhinta 20 vuoden päästä asettuu", hän kuittaa.

"Putinin kätyrit", huusivat Fennovoimaa vastustavat mielenosoittajat
"Putinin kätyrit", huusivat Fennovoimaa vastustavat mielenosoittajat
Mielenosoittajat kokoontuivat Valtioneuvoston linnan edustalle osoittamaan mieltä Fennovoiman ydinvoimahanketta vastaan. Toimittaja: Hannes Nissinen, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat