Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolleet ja elävät osakekurssit

Talous
 
Marko Erola

Luin äskettäin "filtterimenetelmästä", joka pyrkii hyödyntämään hintatrendejä eli osakekurssien taipumusta mennä jonkin aikaa samaan suuntaan. Menetelmä oli yksinkertainen: Jos osakekurssi nousee päivässä yli viisi prosenttia, ostat ja pidät, kunnes kurssi pakittaa viisi prosenttia huipustaan. Sitten shorttaat, kunnes kurssi taas nousee yli viisi prosenttia.

Tämän mekaanisen sijoitusmenetelmän keksinyt professori testasi menetelmäänsä 30 vuoden datalla ja havaitsi, että sijoittaja olisi päässyt keskimäärin 37 prosentin vuosituottoihin, kun yleisindeksi oli samaan aikaan noussut keskimäärin kolmisen prosenttia vuodessa.

Vastaaviin yksinkertaisiin mutta tuottaviin kikkoihin törmää jatkuvasti. Kaikissa niissä on sama ongelma, jonka takia huipputuotot vaihtuvat äkkiä jättitappioiksi.

Ongelma on simppeli. Professorimme laski kuvitteellisten sijoitussalkkujensa tuotot käyttäen päätöskursseja, kun sijoittajan on elettävä reaaliaikaisten, elävien kurssien kanssa.

Oikeassa elämässä kurssit eivät nouse ja laske tasaisesti, sentti sentiltä liukuen. Ne hyppivät usein villisti. Professorimme saisi harvoin ostettua osaketta täsmällisesti viiden prosentin noususta. Usein hän saisi haluamaansa osaketta vasta sen noustua kuusi seitsemän prosenttia.

Sama pätee tietysti toiseen suuntaan. Todelliset osto- ja myyntihinnat eroavat lähes aina mekaanisista tavoitehinnoista, ja pienien erojen vaikutus pitkän ajan tuottoihin on valtava.

Tilastodatan ongelmat on hyvä tiedostaa sijoitusrahastojen mainoksia lukiessaan. Usein rahastot todistelevat menetelmiensä toimivuutta kertomalla, että silloin ja silloin tehty sijoitus olisi poikinut näin hienosti.

Kuolleiden kurssien ero eläviin ei ole näiden simulaatioiden ainoa ongelma. Myös tarkastelujakson alkamis- ja loppumispäivien merkitys on valtava. Tutkimusten mukaan muutama päivä vuodessa tuo käytännössä kaiken vuoden aikana tulevan arvonnousun.

Tämän tiesi myös sankarisalkunhoitaja Bill Miller, jonka luotsaama rahasto voitti S&P 500 -indeksin 14 vuotta peräkkäin. Miller paljasti salaisuutensa Wall Street Journalille:

"Voittoputki on kalenterivahinko. Jos vuosi päättyisi eri kuukausina, putkea ei olisi. Meillä on käynyt tuuri. No, ehkä se ei ole puhdasta tuuria vaan vain 95-prosenttisesti tuuria."

Marko Erola
Kirjoittaja on kirjailija
ja vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat