Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n Alahuhta suomii tutkimukseen kohdistuvia rajuja leikkauksia

Hallitus linjaa kärkihankkeidensa rahanjakoa tulevalla viikolla. EK:n puheenjohtaja sijoittaisi koulutukseen ja tutkimukseen.

Talous
 
Kari Pullinen
EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta pohtii Suomen talousongelmia niin paljon, että joskus ne herättävät hänet öisin. Etenkin koulutus ja tutkimus olisi hänen mielestään syytä pitää tasokkaina, jos Suomi aikoo pärjätä tulevaisuudessa.
EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta pohtii Suomen talousongelmia niin paljon, että joskus ne herättävät hänet öisin. Etenkin koulutus ja tutkimus olisi hänen mielestään syytä pitää tasokkaina, jos Suomi aikoo pärjätä tulevaisuudessa. Kuva: Kari Pullinen

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Matti Alahuhta on huolissaan hallituksen kaavailemista leikkauksista koulutukseen ja tutkimukseen.

Erityisen huolissaan Alahuhta on Tekesiin kohdistuvista rajuista leikkauksista.

Kuka?

Matti Alahuhta

 Syntynyt vuonna 1952.

 Tekniikan tohtori.

 Koneen toimitusjohtaja vuosina 2005–2014.

 Sitä ennen pitkään johtajana Nokiassa.

 Nykyään Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja.

 Hallituksen puheenjohtajana myös Outotecissä, Aalto-yliopistossa ja sijoitusyhtiö Devcossa.

 Lisäksi Koneen, UPM:n, Volvon, ABB:n, IMD:n, Evan ja Etlan hallituksissa.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelman mukaan Tekesin myöntämää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta pienennetään 138 miljoonalla eurolla vuoden 2016 alusta, mikä on noin 30 prosenttia Tekesin nykyisestä avustuspotista. Edellisellä vaalikaudella Tekesiltä leikattiin 126 miljoonaa.

Suurin vaikutus Tekes-leikkauksella on yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimusrahoitukseen, josta leikkaukset vievät sata miljoonaa euroa.

"Se ei ole oikea päätös. Se iskee yliopisto- ja yritysyhteistyöhön, innovaatioketjumme kansainvälisestikin arvostettuun vahvuuteen. Tätä päätöstä pitäisi harkita uudelleen", Alahuhta toteaa.

Hänen mittapuullaan tämä on voimakkaasti sanottu.

Alahuhdan kannanotto ei ole harkitsematon heitto, vaan sen taustalla on analyysi Suomen tilanteesta. Hän on miettinyt aihetta pitkään.

"Olen herännyt parina yönäkin sitä pohtimaan", Alahuhta naurahtaa.

Nyt analyysi ja sen pohjalta rakennettu toimintaohjelma on tiivistetty Alahuhdan edessä olevalle paperille.

Kuten yrityksenkin strategiatyössä, Alahuhta tarkastelee ensin nykytilaa.

Euroopan komission tuoreen ennusteen mukaan Suomen talouskasvu on tänä vuonna EU:n toiseksi heikoin, ensi vuonna heikoin. Vuodesta 2008 Suomen talous on supistunut kuusi prosenttia, samaan aikaan Ruotsi on kasvanut kuusi. Vienti ei vedä, investointeja ei tule. Kauppakorkeakoulu IMD selvitti kuinka paljon eri maat ovat saaneet ulkomaisia investointeja. Suomi oli 61 maan listalla sijalla 60.

"Meillä on kriisi", Alahuhta sanoo.

Hän korostaa, että kriisin taustalla on iso murros: globalisaation ja digitalisaation mukana maailma on peruttamattomasti muuttunut. Eri maiden taloudet ovat kytkeytyneet tosiinsa. "Sen myötä on syntynyt maailmanlaajuinen kilpailu työstä – tai siitä, missä työtä tehdään."

Alahuhdan mukaan Suomessa on olennaista ymmärtää, että vanhat toimintatavat eivät enää toimi.

"Suomi ei ole uudistunut siinä tahdissa kuin maailma on muuttunut. Jos me juutumme menneisyyden toimintatapoihin, Suomea uhkaa putoaminen pohjoismaisesta viiteryhmästä. Samalla menetämme pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylläpitokyvyn. Sitä minä en halua – enkä usko, että muutkaan suomalaiset", Alahuhta sanoo.

Alahuhdan mukaan nyt ei pidä kieriskellä synkkyydessä tai syytellä muita, vaan ryhtyä toimiin.

"Kaikki tekevät virheitä. Kaikille maille ja kaikille yrityksille tulee vääjäämättä vastoinkäymisiä, mutta parhaat ryhtyvät tekemään määrätietoisesti korjaavia toimenpiteitä."

Alahuhdan korjausohjelmassa on kolme kohtaa.

Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Anssi Vanjoki ja Matti Alahuhta esittelivät messuilla Nokian uutuuksia vuonna 2002. Alahuhta on tehnyt suurimman osan urastaan Nokiassa.
Anssi Vanjoki ja Matti Alahuhta esittelivät messuilla Nokian uutuuksia vuonna 2002. Alahuhta on tehnyt suurimman osan urastaan Nokiassa.

"Ensinnäkin pitää saada Suomen kustannustaso kuntoon", Alahuhta sanoo. "Koska globalisaatio ja digitalisaatio ovat tuoneet työn kilpailun piiriin, meidän pitää parantaa kustannuskilpailukykyä."

Lisäksi Alahuhdan mielestä julkisen sektorin menot pitää saada vähennettyä tasolle, jota Suomella on varaa ylläpitää.

"Toinen asia on huolenpito ihmisistä. Globalisaatio ja digitalisaatio aiheuttavat eri toimialoilla rakennemuutoksia, ja se tarkoittaa usein työttömyyttä. Muutosturvaa työpaikoilla täytyy parantaa. Kun ihminen menettää työnsä, häntä pitää auttaa eteenpäin."

Alahuhta ei suostu konkretisoimaan huolenpitoa tämän enempää.

"Nämä asiat ovat mukana yhteiskuntasopimuksessa. Neuvottelijoille pitää antaa työrauha."

Sen sijaan kolmannesta kohdasta puhetta riittää. Se on koulutus ja tutkimus – tai "edelläkävijäosaaminen", kuten Alahuhta sanoo.

Kustannuskilpailukyky ja huolenpito luovat hänen mielestään perustan, joka antaa Suomelle edellytykset selvitä kriisistä.

"Edelläkävijäosaaminen on suurempi päämäärä, erottautumiskeino muista maista. Osaaminen on hallitusohjelmassa Suomen vision ytimessä", Alahuhta sanoo.

Suomi keikkuu kansainvälisten koulutusvertailujen kärjessä. Suomen ehdoton valtti on peruskoulu, josta "täytyy pitää hyvää huolta".

"Viime aikoina on tihkunut heikkoja signaaleja, joiden mukaan peruskoulun vahvuus olisi alkanut heikentyä. Sitä täytyy aktiivisesti kehittää. Kaikki, mitä ei aktiivisesti kehitetä, ennen pitkää hiipuu."

Yliopistojärjestelmän kehittämisessä on Alahuhdan mukaan paljon työtä.

Maailman talousfoorumin WEF:n tuoreessa raportissa moititaan Suomen yliopistojen tutkimuksen laatua. Suomen Akatemian kokoaman Tieteen tila -selvityksessä arvioidaan, että Suomen yliopistojärjestelmän keskeinen ongelma on pirstaleisuus. Suomessa on 14 yliopistoa.

"Yliopistojärjestelmää voi parantaa, keinoja on paljon. Kilpailuttamisen kautta tulee nykyistä useammin hakea parhaat ideat ja tiimit. Tutkimuksesta pitää tehdä ammattimaista vaikuttavuusanalyysiä", Alahuhta sanoo.

Alahuhta patistaa yliopistoja profiloimaan itseään nykyistä reippaammin.

"Lisäksi pitäisi poistaa yliopistojen päivänselviä päällekkäisyyksiä."

Hallitus on ilmoittanut satsaavansa seuraavan kolmen vuoden aikana 1,6 miljardia euroa kärkihankkeisiin, joilla tavoitellaan talouskasvua ja työllisyyttä. Hankkeet liittyvät megatrendeihin kuten digitaalisuus, biotalous, cleantech eli puhdas teknologia, kiertotalous ja hyvinvointi.

Hallitus käsittelee ensi viikolla kärkihankkeiden rahanjakoa.

Alahuhta pitää tärkeänä, että kärkihankkeet suunnataan mahdollisimman paljon "laadukkaaseen ongelmalähtöiseen tutkimukseen ja koulutuksen uudistamishankkeisiin".

"Kasvattamalla osaamista megatrendien alueilla parannamme yritystemme mahdollisuuksia päästä nopeaan kasvuun. Megatrendeihin kytkeytyminen ja niiden murroskohtien hyödyntäminen on paras tapa kasvaa. Ja kasvua me nyt tarvitsemme" Alahuhta toteaa.

Merkittäviä päätöksiä pitäisi Alahuhdan mukaan saada aikaan mahdollisimman pikaisesti. "Jotta koko kansa näkee, että nyt syntyy jotain uutta. Ilmapiiri muuttuu ja positiivisia päätöksiä alkaa syntyä muuallakin."

Alahuhta uskoo, että Suomi kykenee lyömään kriisin.

"Positiivista on se, että olemme vieläkin tilanteessa, jossa talouden käänteen saaminen on omissa käsissämme. Mutta kiire alkaa olla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat