Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaara saa viimeisen oljenkorren

Nikkelikaivoksen sulkeminen yhä mahdollista

Talous
 
Kimmo Rauatmaa Lehtikuva
Talvivaaran kaivoksella rakennettiin uutta tietä Kuusilammen avolouhoksella. Pohjoismontun louhinnan tulisi alkaa syksyn 2015 aikana.
Talvivaaran kaivoksella rakennettiin uutta tietä Kuusilammen avolouhoksella. Pohjoismontun louhinnan tulisi alkaa syksyn 2015 aikana. Kuva: Kimmo Rauatmaa Lehtikuva

Valtio yrittää vielä kerran pelastaa Talvivaaran kaivoksen. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) julkisti perjantaina järjestelyn, jossa uusi valtionyhtiö Terrafame Mining ostaa Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä kaivosliiketoiminnan.

Talvivaaran kohtalo ratkeaa käytännössä jo Vaasan hallinto-oikeudessa elo–syyskuun taitteessa. Jos hallinto-oikeus kieltää jätevesien purkuputken rakentamisen, Talvivaara palautuu uudestaan maan hallituksen pöydälle. Se merkitsisi HS:n tietojen mukaan kaivoksen sulkemista.

Tästä on kyse

 Talvivaara Sotkamo asetettiin viime marraskuussa konkurssiin.

 Valtion Terrafame Mining ilmoitti perjantaina ostavansa kaivoksen liiketoiminnan. Sijoitusyhtiö Audley jättäytyi kaupan ulkopuolelle.

 Konkurssipesän kaivostoimintaa on rahoitettu julkisin varoin. Pörssiyhtiö Talvivaara on myynyt palveluitaan konkurssipesälle.

Elinkeinoministeri Olli Rehn myöntää, että hallinto-oikeuden päätös on ratkaiseva.

"Jos oikeuden päätös on tyrmäävä, se veisi maton pois nyt syntyneen ratkaisun alta."

Hän kuitenkin painottaa, ettei halua puuttua tuomarien päätöksiin millään tavoin.

Myös Terrafame Miningin hallituksen johtoon nimetty teollisuusneuvos Lauri Ratia katsoo, että ilman purkuputkea ei kaivostoiminnalle ole edellytyksiä.

"Kyllä kaivoksen alasajo on silloin lähellä. Se putki tarvitaan."

TEM on HS:n tietojen mukaan jo selvityttänyt, mitä uuden vedenpuhdistamon rakentaminen maksaisi, jos jätevesiä ei voi ohjata pois putkea pitkin. Hinta on huikea, parisataa miljoonaa, eikä takeita toimivuudesta olisi.

Sulkeminen olisi rankka vaihtoehto.

Artikkeliin liittyvät

"Jos sulkutielle joudutaan, se veisi 7–11 vuotta. Ja silloin puhutaan 300 miljoonan euron kustannuksista. Ympäristön kannalta toimiva kaivos on paras vaihtoehto", Ratia sanoo.

Myös STX-telakan pelastusoperaatioon osallistunut Ratia uskoo, että Talvivaara voidaan saada kannattavaksi.

"Tämä on vaativa kansallinen hanke ja erittäin tärkeä Kainuulle. Tällä on paremmat mahdollisuudet onnistua kuin epäonnistua.", Ratia sanoo.

Metallien hinnat ratkaisevat lopulta kaivoksen tulevaisuuden, hän lisää.

Rehnin mukaan monta asiaa tarvitaan, että kaivos nousee kannattavaksi.

"Se edellyttää, että operatiivinen toiminta saadaan kuntoon ja ympäristöongelmat ratkaistua ja että nikkelin hinta kehittyy edes kohtuullisesti."

"Kaikki Terrafame Miningin avainhenkilöt ja Talvivaaran työntekijät tiedostavat, että tämä on nyt näytön paikka", Rehn sanoo.

Rehn pitää mahdollisena, että valtio saa Talvivaaraan laitettuja rahoja jonain päivänä takaisin.

"Valtio voi saada merkittävän osan, mutta rehellisesti sanottuna ei varmasti kaikkea. Talvivaaraan on käytetty suoraa budjettirahoitusta, ja välillisiä kustannuksia on syntynyt merkittävästi."

Ilman yksityissijoittajia ei kaivoksella ole pitkän päälle toimintaedellytyksiä.

"On selvää, että Talvivaaraa ei voi loputtomasti pyörittää valtion varoilla. Kaivos on saatava kannattavaksi, ja mukaan on saatava yksityisiä sijoittajia. Neuvotteluja käydään koko ajan."

TEM:n mukaan aiemmin omistajaksi kaavaillun brittisijoittajan Audley Capital Advisors -yhtiön kanssa neuvottelut on lopetettu.

Audleyn toimitusjohtaja John MacKenzie sanoo kuitenkin sähköpostitse, että "Suomen hallituksen kanssa keskusteluja on yhä käynnissä."

"Molemmat ovat oikein", kuittaa Rehn.

Audley ei ole tulossa enää mukaan sijoittajana. Keskustelua käydään konsulttipalveluista.

Terrafame aloittaa Ratian mukaan sivukiven louhintatyöt jo elokuussa. Varsinainen louhinta voi alkaa syyskuussa.

Kaivosyhtiön hallitukseen nimettiin myös hallitusammattilainen Esa Lager ja Outokumpu Miningin toimitusjohtaja Tuomo Mäkelä.

"Sillä mielellä olen lähtenyt mukaan, että saamme Talvivaaran uuteen lentoon", Lager sanoo.

Kari Pullinen
Elinkeinoministeri Olli Rehn
Elinkeinoministeri Olli Rehn
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat