Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risteilyjen suosio kasvaa jälleen taantumassa

Laivamatkat ovat lamatuotteitta. Ilmiö syntyi jo 1990-luvun alun taantumassa.

Talous
 

Taantumasta huolimatta Itämerellä liikennöivät suuret varustamot ovat tehneet keskikesällä matkustajaennätyksiä. Viking Line ja Tallink kertovat, että heinäkuussa matkustajia on ollut enemmän kuin edellisinä vuosina heinäkuussa.

Vikingin laivoilla matkusti heinäkuussa 945 343 matkustajaa eli 20 519 asiakasta enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa, jolloin varustamo teki edellisen heinäkuun ennätyksen. Eniten kasvoi matkustus reiteillä Turku–Ahvenanmaa–Tukholma ja Tukholma–Maarianhamina.

Asiakasmäärä supistui hieman reitillä Helsinki–Tukholma ja pysyi ennallaan Helsingin ja Tallinnan välillä.

Vikingin toimitusjohtajan Jan Hansesin mukaan kilpailu joillakin reiteillä on kivenkovaa, mistä asiakkaat ovat hyötyneet.

Tallink kuljetti heinäkuussa Helsinki–Tallinna-reitillä lähes 600 000 matkustajaa, mikä on varustamon uusi heinäkuun ennätys. Aiemman heinäkuun ennätyksen, 560 000 matkustajaa, varustamo teki 2013.

Tallinkilla meni hyvin myös muilla reiteillä, sillä konsernin kuljettamien matkustajien kokonaismäärä kasvoi heinäkuussa 3,7 prosenttia 1,1 miljoonaan matkustajaan.

Varustamojen analyysin mukaan laivamatkat ovat lamatuotteitta. Ilmiö havaittiin jo 1990-luvun talouskriisissä, jolloin suomalaiset korvasivat kalliit kaukomatkat lyhyillä ja halvoilla risteilyillä.

Matkustusintoa lisää se, että varsinkin Helsingin ja Tallinnan välillä varustamojen välinen hintakilpailu on kiivasta.

Viking on havainnut trendin, jonka mukaan asiakkaat varaavat matkalippunsa entistä myöhemmin, usein päivän varoitusajalla, ja he ostavat lyhyempiä matkoja. "Paljon on spontaania matkustamista", Vikingiltä kerrotaan.

Kun talous piristyy, matkailu Itämerellä ei välttämättä vähene. Yrityksillä on aiempaa enemmän rahaa, ja ne järjestävät kokousmatkoja.

Tallinkin käsityksen mukaan sateinen heinäkuu on saattanut edistää lipunmyyntiä. Varustamon mukaan taantumassa asiakkaat suosivat mieluummin lyhyitä ja edullisia matkoja kuin ostaisivat kalliita kaukomatkoja.

Eniten Tallinnan-laivoilla on suomalaisia matkustajia, mutta Tallinkin mukaan aasialaisten ja keskieurooppalaisten turistien määrä kasvaa lupaavasti.

Suomessa matkailua tutkii Lapin ja Itä-Suomen yliopisto.

Suomen matkailututkimuksen seuran puheenjohtajalle, professori Antti Honkaselle vilkas laivamatkailu ei ole yllätys.

"Ihmiset käyttäytyvät samalla tavalla kuin edellisessä lamassa. 1990-luvulla erityisesti lähimatkailu naapurimaihin ja risteilyt kasvoivat. Matkailua ei haluta lopettaa, mutta sitä tehdään vähän halvemmalla. Risteily Tallinnaan on aika halpa vaihtoehto", Honkanen sanoo.

Honkasen mukaan lamassa tuotteen halpa hinta korostuu. "Hinnat Tallinnassa ovat nousseet aika paljon, mutta kaupungin maine on yhä halpa ja alkoholi on edelleen edullista."

Professorin mukaan vaihtelun ja matkustamisen tarve ei taantumassakaan katoa. "Silloin kaukokohteet ovat kärsijöitä ja lähikohteet ovat voittajia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat