Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä saattaa joutua ostamaan bensiiniä

Suuri öljyntuottaja on pulassa liian vähäisen oman jalostuksen vuoksi

Talous
 
Sergei Karpukhin Reuters
Työläinen katseli öljynpumppausta Keski-Venäjällä Bashkortostanissa viime kuussa.
Työläinen katseli öljynpumppausta Keski-Venäjällä Bashkortostanissa viime kuussa. Kuva: Sergei Karpukhin Reuters

Venäjää uhkaava bensiinipula johtuu liian vähäisestä öljynjalostuksesta ja talouspakotteista, sanoo Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta. Hänen mukaansa Venäjä kärsii "öljykirouksesta".

Vaikka 13 prosenttia maailman öljyntuotannosta tulee Venäjältä, maalla ei ole riittävästi jalostuskapasiteettia.

Artikkeliin liittyvät

"Tätä kroonista ongelmaahan Putinin hallinto on yrittänyt jo pitkään ratkaista", Tynkkynen sanoo.

Venäjän suurimman öljy-yhtiön Rosneftin johtaja Igor Sechin lähetti viime viikolla presidentti Vladimir Putinille avoimen kirjeen, jossa hän varoitti tätä uhkaavasta bensiinipulasta.

Asiasta kertoi CNN. Sechinin mukaan maailman toiseksi suurimmalla öljyntuottajamaalla on vuonna 2017 käsissään jopa viiden miljoonan tonnin bensiinivaje, jos asialle ei tehdä mitään.

Venäjä tuottaa vuodessa noin 500 miljoonaa tonnia öljyä vuodessa, josta neljäsosa jää maan omaan käyttöön.

"Eihän viisi miljoonaa tonnia kotimaisesta kulutuksesta mikään järkyttävä määrä ole, mutta toki iso silti", Tynkkynen sanoo.

Rosneftin johtajan Sechinin mukaan Venäjää uhkaava bensiinivaje on seurausta muuttuneesta verotuksesta, talouspakotteista ja taloudellisesta taantumasta.

Myös Tynkkysen mukaan lännen Venäjälle asettamat talouspakotteet vaikuttavat luonnollisesti Venäjällä uusiin hankkeisiin, niiden rahoitukseen, porausteknologian hankkimiseen ja jalostustoimintaan. Investointirahoituksen saaminen jalostustoimintaan on vaikeutunut.

Öljyfirmoja ei Tynkkysen mukaan kiinnosta investoida Venäjällä ongelmalliseen jalostukseen.

"He vievät öljyä mieluummin maailmanmarkkinoille, josta saa varman tuoton."

Moni etenkin keski-ikäinen ja sitä vanhempi venäläinen on tottunut siihen, että sähkön, kaasun ja bensan tulee olla kansalaisille mahdollisimman halpaa.

"Hillitsee investointihalukkuutta, kun hintaa ei haluta nostaa niin korkealle, että ihmiset alkaisivat protestoida", Tynkkynen sanoo.

"Se vaikuttaisi Putinin hallituksen suosioon."

Venäjän tulisi Tynkkysen mukaan kannustaa energiasektoria investoimaan omaan jalostuskapasiteettiin säätely- ja kannustinjärjestelmää järkevöittämällä.

Muuten voi käydä niin, että venäläisestä öljystä jalostettua bensiiniä aletaan ostaa entistä suurempia määriä ulkomailta, esimerkiksi Suomesta.

"Se kääntäisi Venäjän kauppatasetta negatiiviseksi, mikä ei varmasti ole tässä poliittisessa tilanteessa Putinin hallinnon mieleen", Tynkkynen sanoo.

"Silloin öljymahti Venäjä veisi muualle öljyä, minkä jälkeen se jalostettaisiin muualla ja ostettaisiin takaisin kalliilla."

Öljyn hinta on laskenut alle puoleen vuoden takaisesta. Kun tynnyri maksoi viime heinäkuussa 107 dollaria, on sen hinta maailmanmarkkinoilla nyt vain 44 dollaria. Se näkyy Venäjän öljystä riippuvaisessa taloudessa.

Turun kauppakorkeakoulun Venäjään erikoistunut kansainvälisen liiketoiminnan professori Kari Liuhto kertoo, että karkeiden arvioiden mukaan noin kolmannes Venäjän budjettituloista tulee suoraan tai epäsuorasti öljystä.

"Hinnan laskulla on huikea vaikutus Venäjän talouteen", Liuhto sanoo.

Alhainen öljyn hinta heikentää ruplan kurssia, kun Venäjän pitää paikata budjettivajetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat