Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yoleni's ja muut startupit yrittävät kiskaista talouden kasvuun

Talous
 
Antonis Simos kerää Yoleni'ksen pääkonttorin yhteydessä olevasta varastosta tilatut tuotteet ja pakkaa ne lähetettäväksi maailmalle.
Antonis Simos kerää Yoleni'ksen pääkonttorin yhteydessä olevasta varastosta tilatut tuotteet ja pakkaa ne lähetettäväksi maailmalle.

Ankean ateenalaisen teollisuushallin sisällä joukko alle kolmikymppisiä nuoria ahertaa nenä kiinni tietokoneen ruudussa. Oliivinvihreään pilariin on raapustettu liidulla Twitter-tunnisteita eli hashtagejä: #taste, #family ja #mediterraneanfood. Siinä startup-yrityksen arvot, jotka kai vaativat eteensä risuaidan.

Ruokaverkkokaupan nimi Yoleni's on maalattu seinään lihavan kissan kokoisin kirjaimin. Ilmassa on Aalto-yliopistolta tuttua pöhinää, vaikka ympärillä jyllää Kreikan talouskriisi.

"Ideamme on yksinkertainen: Haluamme tuoda maamme parhaat elintarvikkeet kaikkien saataville netin kautta. Olemme matkustaneet joka puolella Kreikkaa pieniä saaria myöten, löytääksemme parhaat tuottajat", suitsuttaa Haridimos Spinthakis täydellisellä englannilla.

Hän näyttää innokkaasti yhdessä Johnny Georgiadisin kanssa, kuinka kreikkalainen fetajuusto pakataan innovatiiviseen kylmägeeliin ja ilmatiiviiseen pussiin ennen kuin se lähetetään Berliiniin tai Kööpenhaminaan.

Nuorilla miehillä on trendikkäät tittelit. Spinthakis on liiketoiminnan kehitysspesialisti ja Georgiadis markkinointikokemuskoordinaattori.

Kreikkaan rekisteröityjen yritysten määrä on romahtanut Ateenan kauppakamarin tilastojen mukaan viidenneksellä noin 740 000:een vuoden 2010 jälkeen. Etenkin nuorilla on Kreikassa ankarat ajat. Alle 25-vuotiaiden työnhakijoiden työttömyysaste on EU:n korkein, yli 53 prosenttia.

"Sen sijaan, että yliopistosta valmistuvat nuoret tuhlaisivat aikansa valittamiseen, he perustavat yrityksen tai tekevät hyväntekeväisyysprojekteja. Meidän sukupolvemme haluaa olla hyödyksi", Spinthakis sanoo.

Hänen mielestään kreikkalaiset kasvuyritykset ovat maailman parhaimmistoa.

"Suurin osa kreikkalaisista startupeista hyödyntää Kreikan ominaispiirteitä, kuten runsasta auringonpaistetta ja maataloutta."

Kreikan hallituksen kesäkuun loppupuolella asettamat pääomarajoitukset ovat kuitenkin puraisseet yritystoimintaa. Tilisiirrot ulkomaille ovat jäissä.

"Moni yrittäjä hyödyntää bitcoinia vaihtoehtoisena maksutapana", selittää Kreikan kasvuyrityksiä vuosia seurannut teknologiatoimittaja Demetrios Pogkas.

Virtuaalivaluutta bitcoin ei ole kahlittu valtion rajoihin, mutta se on pahamaineisen ailahteleva. Pelkästään tänä vuonna yhden bitcoinin arvo on pomppinut 314–177 dollarin välillä.

Nettiaikakauden yritysten välisissä transaktioissa bitcoin on kuitenkin luonteva vaihdon väline.

Yoleni'sin ohjelmoijat Notis Athanasapoulos ja Petros Agazanis.
Yoleni'sin ohjelmoijat Notis Athanasapoulos ja Petros Agazanis.

Yoleni's toimii vielä toistaiseksi vain euroissa, dollareissa ja punnissa. Koska yrityksen tuotevalikoima on lähes sataprosenttisen kreikkalainen, käärepaperia myöten, Yoleni'silla on vain vähän maksuja Kreikan ulkopuolelle.

Viileässä kellarikerroksessa hyrrää oma palvelinhuone. Huoneen vieressä on futuristinen keittiö, jossa yritys kuvaa reseptivideoitaan.

Yritys käynnisti toimintansa kunnolla viime vuonna, jolloin liikevaihto oli puolisen miljoonaa euroa. Lupaavan alun jälkeen Euroopan tilaukset ovat romahtaneet kolmanneksella viime vuodesta, ja tappiollinen yritys on avaamassa verkkokauppaa Yhdysvaltoihin.

"Kriisin vuoksi kreikkalaistuotteet ovat leimautuneet. Niillä on paha aura. Yhdysvalloissa yritykset palkitaan nopeasti, jos vain osaa tehdä oikeita asioita, oikeaan aikaan. Mikä tahansa kreikkalainen on nyt siellä kovassa huudossa", kertoo toimitusjohtaja Nikolaos Pipas.

Kasvua haetaan nyt nimenomaan ulkomailta. Jo 40 prosenttia Yoleni'sin liikevaihdosta tulee viennistä. Ruokapaketit saapuvat saksalaisen DHL-lähettipalvelun kyydissä EU-maihin 36 tunnin sisällä, syrjäseutuja lukuun ottamatta. Lisäksi Yoleni's myy yrityslahjoja ja ruokaa tukkuna ravintoloihin.

Valikoima on kieltämättä vaikuttava. Pääkonttorin yhteyteen rakennettu logistiikkakeskus pursuaa kreetalaista hunajaa, pistaasipähkinöitä, punaista sahramia, seesamikakkuja ja tietenkin pullotolkulla oliiviöljyä.

Kesäkuussa Yoleni'sista tuli yksi Hellenic entrepreneurship -palkinnon voittajista. Palkinto perustettiin kotimaisia, työllistäviä kasvuyrityksiä varten.

Yoleni's jakaa miljoonan euron rahoituspotin kahden muun yrityksen kanssa.

Heliix kehittää paahtavassa Kreikassa aurinkoenergiateknologiaa, joka tuottaa yhtäaikaisesti sähköä ja lämmintä vettä.

Elektroninen opas Smart Guide aistii näkövammaisten ympäristön esteet ja parantaa heidän työkykyään.

Jonain päivänä nämä ja Kreikan monet muut startupit saattavat kiskaista maan talouden kuiville.

Karoliina Liimatainen HS, teksti
Sami Kero HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat