Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaalipallo on nyt Nokialla

Yhtiö yrittää vallata keinotodellisuuden keksimällään Ozo-kameralla

Talous
 
Nokia
Ammattikäyttöön tarkoitettu Ozo-kamera nopeuttaa Nokian mukaan huomattavasti virtuaalimaailmojen luomista. Laite tulee myyntiin talvella.
Ammattikäyttöön tarkoitettu Ozo-kamera nopeuttaa Nokian mukaan huomattavasti virtuaalimaailmojen luomista. Laite tulee myyntiin talvella. Kuva: Nokia

Istun vieraana häissä, kun yhtäkkiä tilaisuuden keskeyttää takaa kuuluva miehen ääni. Käännän päätäni ja näen seremonian keskeyttäjän. Hääpari kävelee miltei varpailleni, kun morsiamen ja kuokkavieraan välinen kina yltyy.

Ajantajun olen jo menettänyt, mutta muistan vielä, että olen verkkoyhtiö Nokian tiloissa Espoossa. Huomaan keinotodellisuuden vain siitä, että kuva on rakeinen, mikä johtuu Oculus-virtuaalinäytöstä. Äänimaailmassa ei ole vikaa, ja kääntelenkin päätäni äänien perässä kuvan seuratessa katsettani. Kun otan virtuaalilasit silmiltäni, vieressäni seisoo nokialaisia.

Fakta

Virtuaalitodellisuus

 Keinotekoinen ympäristö, jota aistit pitävät todellisena.

 Perustuu voimakkaasti visuaalisuuteen, mutta kuulo- ja tuntoaistin hyödyntäminen lisääntyy.

 Virtuaalitodellisuuden luomiseksi käytetään näyttöjä, kypäriä ja hansikkaita.

 Virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi asuntonäytöissä, matkailussa ja lääketieteessä.

Tulevaisuudessa esimerkiksi omat häät voisi elää uudestaan niin kuin ne olivat oikeasti, kertoo Nokian Ozo-yksikön johtaja Guido Voltolina.

Näkemäni esitys on luotu Nokian Ozo-virtuaalikameralla ennen kuin laite tuotiin julkisuuteen Los Angelesissa heinäkuun lopussa.

Futuristinen kamera on Nokian ensimmäinen merkittävä julkistus pitkään aikaan. Matkapuhelimista ja Here-karttapalvelusta luopunut yhtiö ei aio keskittyä pelkästään verkkoihin, vaan etsii uutta aluevaltausta virtuaalitodellisuudesta. Ozon kehittäminen alkoi syksyllä 2013, jolloin Nokia ilmoitti myyvänsä matkapuhelimensa ohjelmistoyhtiö Microsoftille.

Virtuaalinäyttöjä ja -järjestelmiä tulee markkinoille jatkuvasti ja niiden laatu kehittyy nopeasti. Ongelmana on se, että sisältöjä on vähän. Nokian Ozo-kamera onkin tarkoitettu ammattilaisille.

"Tavoitteena on tehdä laite niille, jotka osaavat luoda hyviä sisältöjä erilaisille yleisöille."

Ozoa ei ole vielä esitelty kuin kuvissa. Kameran varsinainen julkistus on syksyllä, ja se tulee myyntiin talvella. Hinta on luultavasti viisinumeroinen.

Kahdeksan linssin ja mikrofonin laite ei sattumalta muistuta ihmisen päätä.

"Sen avulla voidaan luoda katsekontakti, esimerkiksi laulaja voi tulla lähelle katsojaa, mikä vaikuttaa voimakkaasti tunteisiin", Voltolina sanoo.

Laite tallentaa stereokuvan ympäristöstä. Ääni viimeistelee sen, että katsoja irtoaa ajasta ja paikasta.

Ozon tutkimusta ja kehitystä johtava Vesa Rantanen sanoo, että kyseessä ei ole vain kameroiden seuraava askel.

"Tämä on kokonaan uudenlainen areena tarinankerronnalle."

Ozon etuna on se, että sisältöjä pääsee tutkimaan muutamassa minuutissa. Aiemmin lopputuloksen valmistumista on pitänyt odottaa pitkään. Kameroita ei myöskään tarvitse asetella erikseen, vaan kaikki tarvittava on samassa möhkäleessä.

Mitä laitteella sitten voi tehdä? Kehittäjät sanovat, että he haluavat rakentaa teknologiaa ja jättää sisällöt ammattilaisille.

"Laite on 80-prosenttisesti valmis. Jotta saisimme sen 100-prosenttiseksi, niin tuotetta pitää kokeilla sisällöntuottajien kanssa", Rantanen kertoo.

Voltolina luettelee erilaisia käyttömahdollisuuksia. Häiden lisäksi jo kokeiltuja ympäristöjä ovat poliittiset tapahtumat ja musiikkiesitykset. Urheilutapahtumiakin voisi seurata eturivistä, vaikka olisi kotisohvalla.

"Myös koulutus tarjoaa hienoja mahdollisuuksia. Lapset voisivat vierailla oppitunnilla esimerkiksi Egyptissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat