Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka kiirehtii sopimusta – uusi hätäpaketti saattaa saada vahvistuksen perjantaina

Neuvottelutulos uudesta hätäpaketista voi syntyä jo tiistain aamutunteina

Talous
 
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikan vuosia jatkunut talouskriisi on tullut kohtalokkaaseen vaiheeseen: Maan rahat ovat loppu, ja muut eurooppalaismaat ovat ladelleet Kreikalle armottomat ehdot, jotka sen on toteutettava, jos se mielii edes neuvotella uudesta lainapaketista. Puolentoista minuutin video selittää napakasti Kreikan velkaongelman suuruuden ja Kreikalle esitetyt vaatimukset. Koonnut: Piia Elonen ja Pekka Mykkänen, grafiikka ja leikkaus: Boris Stefanov, kuvat: Reuters, Lehtikuva.

Kreikan kolmas, lähelle sataa miljardia euroa nouseva pelastuspaketti saattaa saada alustavan vahvistuksen jo ensi perjantaina, kun euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä.

Suomen valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että maanantain ja viikonvaihteen neuvotteluissa Kreikan hallituksen ja velkojien välillä on ollut "toiveikas vire" vallalla sopimuksen syntymisestä. Samaa kertoivat kansainväliset uutistoimistot maanantaina.

Kreikkalaisten uutta asennetta kehutaan. Kreikkalaiset haluavat saada sopimuksen aikaan mahdollisimman nopeasti ja ovat siksi halukkaita myönnytyksiin, jotka voisivat taata uskottavan paketin syntymisen.

Angelos Tzortzinis AFP
Kreikan talousministeri Giorgos Stathakis saapui sunnuntaina ateenalaiseen hotelliin neuvottelemaan maan velkojien kanssa.
Kreikan talousministeri Giorgos Stathakis saapui sunnuntaina ateenalaiseen hotelliin neuvottelemaan maan velkojien kanssa.

Uskottavuutta kaivataan, sillä sopimus käydään vakiintuneen tavan mukaan yksityiskohtaisesti läpi Saksan parlamentissa, jossa on kriittisyyttä ylipäänsä uutta pakettia kohtaan.

Neuvottelut osapuolten välillä jatkuivat myös maanantaina myöhään yöhön. Kreikan hallituksessa toivotaan, että sopimusluonnos olisi valmiina tiistaina aamupäivällä.

Sen jälkeen aikataulu voisi olla seuraava.

Kreikan parlamentti käsittelisi neuvottelutulosta alustavasti vielä tällä viikolla, keskiviikkona tai torstaina.

Viikon tärkein kokoontuminen olisi euroryhmän kokous perjantaina. Mikäli neuvottelut eivät menekään odotetusti vaan jumiutuvat, tätä kokousta ei järjestetä.

Jos euroryhmä hyväksyy ohjelman, Kreikan parlamentti äänestää siitä ensi viikon tiistaina.

Fakta

Pankkipelastus puhuttaa

 Kreikka joutuu mahdollisen uuden apupaketin vastineeksi tekemään kovia hallinnollisia ja taloudellisia uudistuksia.

 Vero-, työmarkkina- ja eläkeuudistusten lisäksi hallitus joutuu velkojien vaatimuksesta myymään valtion omaisuutta yksityisille jopa 50 miljardin euron arvosta.

 Kreikan pankkisektori on tuorein kiistanaihe. Hallituksella ja velkojilla on eri käsitykset, millaisilla toimilla kalliiksi tuleva pankkien pelastus hoidetaan.

Tällöin parlamentti äänestää koko paketin hyväksynnästä ja päättää lisäksi erikseen pikaisista uudistuksista, joita velkojat vaativat tehtäviksi heti, ennen kuin rahaa irtoaa uudesta hätäpaketista.

Suomessa hallitus on valmis hyväksymään uuden hätäohjelman, jos se hyväksytään euroryhmässä.

Tähän on taipunut myös perussuomalaiset, jonka puheenjohtajan ja ulkoministerin Timo Soinin sanomisia siteerattiin viikonvaihteessa kansainvälisessä mediassa.

Uutistoimisto Bloomberg lainaa Soinin haastattelua, jossa tämä sanoo, että perussuomalaiset eivät voi muuta kuin kannattaa tässä tilanteessa kolmatta ohjelmaa, koska muuten hallitus kaatuu ja perussuomalaiset korvataan vasemmistolla.

"Pidin puolueeni oppositiossa tämän asian takia neljä vuotta. Me emme yksin pysty estämään tätä ohjelmaa", Soini selittää.

Soini ei usko, että uusikaan paketti ratkaisee Kreikan ongelmia. "Jotain muuta pitäisi keksiä."

Suomessa eduskunnan suuri valiokunta käsittelee sopimuksen ennen euroryhmän päätöstä.

Uuden paketin kokonaissummaksi on muodostumassa 86 miljardia euroa. Jotkut jäsenmaat haluaisivat tiettävästi tinkiä summaa alaspäin.

Erimielisyyttä on myös ensimmäisen lainaerän suuruudesta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kannattaa tietojen mukaan ykköserän suuruudeksi 30–35 miljardia euroa, mutta eräät maat, kuten Saksa, haluaisi tyytyä noin 20 miljardiin.

Tuosta 20 miljardin ensisummasta Kreikka joutuisi uutistoimisto Reutersin mukaan laittamaan kymmenen miljardia pankkien pääomittamiseen, seitsemän menisi heinäkuussa saadun "siltalainan" maksuun ja kolme miljardia elokuun 20. päivä lankeavaan maksuun Euroopan keskuspankille EKP:lle.

Saksan on väitetty vastustaneen neuvotteluissa kiirehtimistä ja kannattavan uutta siltarahoitusta, joka antaisi lisäaikaa muutamia viikkoja valmistella perusteellisempi ohjelma.

Jotkut pitävät Saksan tiukkaa kantaa neuvottelutaktiikkana. Sillä yritetään painostaa Kreikan hallitusta sopimukseen, joka kelpaa myös Saksan parlamentin kriittiselle joukolle.

Yksittäiset jäsenmaat eivät tässä vaiheessa ole mukana neuvotteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat