Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netille ja puheluille voi laittaa rajat

Talous
 
Anu Vallinkoski

Valtaosa vanhemmista ostaa operaattoreiden mukaan lapselleen älypuhelimen. Vaikka lapsi oppisi puhelimen teknisen käyttämisen nopeasti, käyttökulttuurissa on opeteltavaa.

Jos vanhempi on huolestunut lapsensa netinkäytöstä, voi puhelimesta jättää nettiyhteyden kokonaan poiskin.

Surffailua voi myös rajoittaa joidenkin älypuhelinsovellusten avulla tai hankkimalla operaattoreilta erilaisia netinkäyttöä rajoittavia palveluita.

Älypuhelimille on tarjolla useita maksullisia niin sanottuja parental control -sovelluksia. Niiden sisältö vaihtelee. Joidenkin sovellusten avulla vanhempi voi seurata, millä nettisivuilla lapsi on käynyt. Osalla sovelluksista voi rajoittaa netinkäyttöä ajallisesti. Osa rajaa tietynsisältöisiä nettisivuja pois käytöstä. Sovellusten hinnat vaihtelevat huomattavasti.

Operaattorit puolestaan myyvät puhelinliittymiin erilaisia turvapaketteja.

Turvapaketit maksavat muutaman euron kuukaudessa ja niihin sisältyy yleensä esimerkiksi tietoturvasta huolehtiminen sekä sopimattomien nettisivujen rajaaminen pois käytöstä.

Pakettiin voi kuulua myös mahdollisuus rajata lapsen netinkäyttöä tiettyihin kellonaikoihin. Lapsen nettiyhteys voidaan ajastaa sulkeutumaan esimerkiksi iltayhdeksältä.

Liittymätyyppiä valitessa kannattaa miettiä myös sitä, miten lapsi ymmärtää rahankäyttöä.

Operaattoreiden mukaan vanhemmat asettavat jälkikasvunsa liittymiin usein saldorajan tai hankkivat heille prepaid-liittymän.

Liittymään voi hankkia myös palvelunumeroeston.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat