Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä puhelin ekaluokkalaiselle? Arviossa neljä puhelinmallia

Talous
 
Anu Vallinkoski
Koululaiset kertovat, mitä toivovat kännykältä
Koululaiset kertovat, mitä toivovat kännykältä
Itäkeskuksen ostoskeskuksessa monet lapsiperheet valmistautuvat kouluvuoden alkuun päivittämällä kännykän uuteen. Toimittaja: Hannes Nissinen. Kuvaus ja editointi: Jani Viskari

Koulut alkavat, ja puhelinliikkeiden ovet käyvät tiuhaan. Uusien ekaluokkalaisten vanhemmat etsivät koulutulokkaille ensimmäistä omaa puhelinta.

Markkinoilla ei ole erikseen lapsille räätälöityjä matkapuhelimia, joten pienelle koululaiselle sopiva kännykkä pitäisi löytää aikuisille suunniteltujen puhelinten joukosta.

Operaattoreiden mukaan valtaosa ekaluokkalaisten vanhemmista lähtee kaupasta kainalossaan älypuhelin, mutta myös näppäimistöllisiä peruspuhelimia myydään yhä.

Älypuhelintensuosion nopeaa nousua selittää edullisten mallien määrän kasvu. Digitaalisen median asiantuntija, päällikkö Veera Uusoksa Pelastakaa Lapset ry:stä toteaa, ettei älypuhelinten tekniikka ole nykypäivän lapsille yleensä hankalaa.

"Ekaluokkalaiset oppivat puhelimen toiminnot tavallisesti parissa päivässä. Moni on käyttänyt jo vanhempiensa puhelimia. Enemmän opeteltavaa on käyttökulttuurissa", hän sanoo.

Uusoksan mukaan ensimmäistä puhelinta hankkiessa kannattaa miettiä ensisijaisesti sitä, mihin tarkoitukseen lapsi puhelinta käyttää. Onko kännykkä vain soittamista ja viestittelyä varten vai onko tarkoitus pelata, ottaa kuvia tai kuunnella musiikkia?

Jos puhelin on vain yhteydenpitoväline, riittää hyvinkin yksinkertainen kännykkä. Kosketusnäytölliset älypuhelimet soveltuvat paremmin pelaamiseen. Nettiyhteys taas on hyvä olla, jos aikoo kuunnella musiikkia.

Laura Mendelin HS
Elli Airaksinen (vas.), Pyry Lähdes, Vappu Vallinkoski ja Santeri Sonninen ovat yhtä mieltä siitä, että ekaluokkalaisella pitää olla jo oma puhelin. Vallinkoskella ei kuitenkaan vielä ole omaa kännykkää.
Elli Airaksinen (vas.), Pyry Lähdes, Vappu Vallinkoski ja Santeri Sonninen ovat yhtä mieltä siitä, että ekaluokkalaisella pitää olla jo oma puhelin. Vallinkoskella ei kuitenkaan vielä ole omaa kännykkää.

Mitä enemmän puhelimessa on erilaisia toimintoja, sitä enemmän lapsen ja vanhemman on yhdessä sovittava ja keskusteltava puhelimen käyttökulttuurista.

"Esimerkiksi jos puhelimessa on nettiyhteys ja kamera, lapsen ja vanhemman pitää keskustella siitä, millaisia kuvia voi ladata ja minne", Uusoksa selittää.

Uusoksa opastaa vanhempia miettimään myös oman lapsensa kehitystasoa ja sitä, miten lapsi pystyy huolehtimaan puhelimestaan.

"Jos omista tavaroista huolehtiminen on lapselle vielä hankalaa, ei kannata ostaa kovin arvokasta puhelinta. Lapsen käsissä puhelin menee helposti rikki tai hukkuu."

Lapselle kannattaakin opettaa aivan konkreettisesti puhelimen käsittelyä. Kännykän tiputtelu tai liian pieneen housuntaskuun sullominen ei kannata. Suojakuori on hyvä hankinta.

Puhelinta ostaessa tarjoutuu hyvä mahdollisuus kasvattaa lasta vastuullisuuteen ja huolellisuuteen.

Jos lapsi maksaa osan puhelimen hinnasta omista säästöistään, hän käsitellee laitetta huolellisemmin kuin jos saisi sen lahjaksi, Uusoksa vinkkaa.

Ensimmäinen oma puhelin voi olla myös käytetty. Tavallista on, että pienemmät sisarukset perivät puhelimen isosiskoiltaan tai -veljiltään.

Mutta tarvitseeko ekaluokkalainen välttämättä puhelimen?

"Onhan sitä ennenkin ilman tultu toimeen. Puhelin luo kuitenkin monille turvallisuutta. Usein puhelin hankitaankin koululaiselle paljolti vanhemman tarpeesta. On mukava tietää, että tarpeen tullen lapsi saa yhteyden vanhempiinsa", Uusoksa aprikoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat