Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina jatkaa vientivetoisella linjalla

Talous
 
aly song reuters
Kiinan vienti hyötyi vuosia keinotekoisen heikosta valuutasta.
Kiinan vienti hyötyi vuosia keinotekoisen heikosta valuutasta. Kuva: aly song reuters

Kiinan valuuttakurssi on maailmantalouden keskiössä, sillä Kiinan nousu maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi on tapahtunut määrätietoisen valuuttapolitiikan avulla.

Yhdysvallat on iät ja ajat syyttänyt Kiinan käyvän eräänlaista valuuttasotaa pitämällä yuanin arvon suhteessa Yhdysvaltojen dollariin keinotekoisen alhaisena. Näin se on tukenut omaa vientiään muiden kustannuksella.

Heikkoa yuania on syytetty lähes kaikista maailmantalouden ongelmista, Euroopan ja Yhdysvaltojen työpaikkojen kadosta finanssikriisiin.

Noin kymmenessä vuodessa tilanne on kuitenkin hitaasti tasoittunut. Lukuun ottamatta paria finanssikriisin jälkeistä vuotta Kiina on antanut valuutan kellua rajallisissa määrin, ja yuan on vahvistunut suhteessa dollariin noin kolmanneksen. Viime keväänä Maailman valuuttarahasto IMF totesikin, ettei yuan enää ole aliarvostettu.

Tänä kesänä Kiinan vienti romahti 8,3 prosenttia edellisvuodesta, ja tiistaina keskuspankki painoi yuanin kurssia alas kaksi prosenttia.

Yllättävä devalvaatio nosti jälleen esiin pelot maailmanlaajuisesta valuuttasodasta, jossa suuret taloudet alkaisivat kilpailla keskenään polkemalla valuuttojensa kursseja yhä alemmas. Näin vienti halpenee, mutta tuonti kallistuu, mikä pitää tuotteiden kysynnän maailmanlaajuisesti alhaisena.

Devalvointi lisää kiinalaisten yritysten kilpailukykyä, mutta se voi johtaa myös siihen, että kilpailijamaatkin heikentävät valuuttaansa.

Professori Pertti Haaparannan mukaan Kiina on viime vuodet parantanut kilpailukykyään etupäässä jalostamalla tuotantorakennettaan.

Kiinan tuottavuus Yhdysvaltoihin verrattuna on vuosi vuodelta parantunut, ja sen on pitkään odotettu siirtyvän vientivetoisesta talouskasvusta kotimaista kysyntää korostavaan malliin. Tiistain devalvaatiopäätös on merkki siitä, että Kiina jatkaa vientivetoisella linjalla.

"Tuottavuuden parantaminen on hyvää kilpailukykyä, joka ei ole muilta pois. Nyt sekin tie on mahdollisesti heikentymässä juuri globaalin taantuman takia. Silloin helpoin konsti on yrittää ryövätä markkinoita muilta alentamalla valuutan arvoa", Haaparanta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat