Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan lainapaketti eduskuntaan huomenna

Stubb: Suomelle on tärkeää, että IMF pysyy mukana

Talous
 
Kreikan tukipaketit rautalangasta väännettynä
Kreikan tukipaketit rautalangasta väännettynä
HSTV väänsi kirjaimellisesti rautalangasta Kreikan kolme suurta tukipakettia. Reippaassa minuutissa pääset myös kärrylle siitä, miksi maan talous on kriisissä. Toimittaja ja leikkaus: Esa Juntunen HS, grafiikka: Sofia Pusa HS.

Suomen eduskunnan suuri valiokunta ottaa Kreikan kolmannen lainapaketin käsittelyynsä torstaina. Euroryhmän valtionvarainministerit kokoontuvat Brysseliin perjantaina.

EU:n komissio vahvisti tiistaina, että periaatteellinen sopimus Kreikan hallituksen ja velkojien välillä on syntynyt.

Suomessa valtionvarainministeriön virkamiehet odottivat tiistaina neuvotteluasiakirjoja komissiosta.

Kun asiakirjat on saatu, ministeriö tekee esityksen hallituksen EU-poliittiselle ministerivaliokunnalle. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) esittelee asian suurelle valiokunnalle.

Stubb sanoi tiistaina, että sana "sopu" on ehkä liikaa sanottu neuvottelutuloksesta.

"Askel kerrallaan. Siellä on vielä yksityiskohtia viilaamatta. Tulemme käsittelemään tätä hallituksessa huomenna ja ylihuomenna, jotta meillä on neuvotteluvalmius perjantaina."

Stubb sanoi Suomen pitävän "keskeisenä kulmakivenä" sitä, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on mukana myös uudessa sopimuksessa.

Suomen hallitus on jo linjannut perussuomalaisia myöten, että se hyväksyy kolmannen paketin, jos muukin euroryhmä kannattaa sitä.

Isot linjat lyötiin lukkoon jo heinäkuussa, kun hallitus ja suuri valiokunta päättivät neuvottelujen aloittamisesta kolmannesta paketista.

Päätöstä oli edeltänyt Kreikan kansanäänestys ja euromaiden päämiesten kireätunnelmainen huippukokous, jossa Suomi Saksan tavoin väläytti mahdollisuutta Kreikan väliaikaisesta eroamisesta eurosta.

Kovat kannanotot pehmittivät Kreikan myönnytyksiin, jotka johtivat neuvottelupöytään.

Alustavan sopimuksen mukaan Kreikka saa luottoja 86 miljardin euron arvosta kolmeksi vuodeksi vastineeksi Kreikan yhteiskuntaa uudistavista muutoksista.

Lainapaketti annettaisiin useassa erässä. Erien maksu riippuisi siitä, miten Kreikan arvioidaan onnistuneen uudistuksissa.

Kreikka on viime päivinä kiirehtinyt neuvotteluja, koska sen pankkisektori tarvitsee pikaista rahoitusapua.

Finanssineuvos Pekka Morén valtiovarainministeriöstä arvioi, että euroryhmän käsittelyssä painaa paljon nyt se, millaisiin toimiin Kreikan hallitus on lupautunut välittömästi, jo syksyn aikana.

"Luottamusta on menetetty. Kreikalta vaaditaan vahvoja toimia pikaisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat