Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konecranes fuusioidaan Amerikkaan

Terexin omistajat saavat kolme viidesosaa suuryhtiön osakepääomasta

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Konecranesin hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Stig Gustavson (vas.) ja toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoivat tiistaina Konecranesin ja Terexin fuusiosta.
Konecranesin hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Stig Gustavson (vas.) ja toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoivat tiistaina Konecranesin ja Terexin fuusiosta. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Nostureita valmistava Konecranes siirtyy ensi vuonna amerikkalaiseen määräysvaltaan. Konecranes ja samalla alalla toimiva amerikkalainen Terex ilmoittivat tiistaina fuusioista. Uuden yhtiön osakepääomasta Terexin omistajat saavat 60 prosenttia ja Konecranesin omistajat 40 prosenttia. Yhtiön nimeksi tulee Konecranes Terex.

Hallituspaikat jakautuvat siten, että Terex nimittää hallitukseen viisi ja Konecranes neljä jäsentä.

Fakta

Terexin juuret ovat General Motorsissa

 Armingtonin veljekset perustivat kuorma-autoja tekevän Euclidin 1933.

 General Motors osti menestyvän yhtiön 1953.

 GM keksi divisioonalle Terex-nimen latinan sanojen terra (maa) ja rex (kuningas) pohjalta.

 Yhtiö keskittyi raskaisiin rakennuskoneisiin, muun muassa maansiirtokuorma-autoihin.

 Terexin osti 1986 yrittäjä Randolph Lenz, joka laajensi toimintaa uusille aloille lukuisilla yritysostoilla.

 Vuonna 1991 Terex listattiin New Yorkin pörssiin, ja yhtiö on sittemmin jatkanut kasvuaan yritysostojen kautta.

Yhtiön toimitusjohtajaksi tulee Terexin toimitusjohtaja Ronald M. DeFeo ja hallituksen puheenjohtajaksi Konecranesin hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Stig Gustavson. Fuusion osapuolten mielestä kysymys on tasavahvojen yritysten liitosta.

Suomalainen Konecranes on tällä hetkellä mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark siirtyy syyskuussa johtamaan valtion energiayhtiötä Fortumia.

Konecranesin uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Ahlström Capitalin toimitusjohtaja Panu Routila, mutta hän ottaa tehtävän vastaan myöhemmin syksyllä. Väliaikaisena toimitusjohtajana toimii Konecranesin talousjohtaja Teo Ottola.

Vuorineuvos Gustavson täytti vastikään 70 vuotta, joten hänen liikemiesuransa on jo ehtoopuolella. Hän kertoo jatkavansa hallitustehtävissä vielä pari vuotta.

Gustavsonin mukaan Routilalle löytyy hyvä paikka uudessa Konecranes Terexissä. Terexin toimitusjohtaja DeFeo on 63-vuotias, joten hänelle on kohdakkoin nimitettävä seuraaja.

Fuusion pitäisi tulla voimaan ensi vuoden alkupuolella. Jos Terex päättää nimittää DeFeolle seuraajan ennen yritysjärjestelyn toteutumista, osapuolet ovat sopineet tekevänsä nimityksen "läheisessä yhteistyössä Terexin ja Konecranesin hallitusten välillä".

Konecranes Terexin toimitusjohtajan paikkaa Gustavson ei vielä lupaa Routilalle.

Fuusion osapuolista Terex on paljon suurempi, sillä sen liikevaihto on 5,5 miljardia euroa. Konecranesin vaihto on kaksi miljardia euroa.

Terex kannattaa paremmin kuin Konecranes, sillä viime vuonna sen liikevoittoprosentti oli 6,5. Konecranesin liikevoittoprosentti oli 5,9.

Taseeltaan Konecranes on vahvempi, sillä yhtiöllä on korollista nettovelkaa vain 150 miljoonaa euroa. Terexin korolliset nettovelat ovat runsas miljardi euroa.

Sijoittajia fuusiotieto miellytti, sillä tiistaina iltapäivällä Konecranesin pörssikurssi vahvistui viidenneksen. Iltaan mennessä nousu hiipui runsaaseen 15 prosenttiin. Uusi yhtiö tullaan noteeraamaan sekä Helsingin että New Yorkin pörsseissä.

Sijoittajille uusi yhtiö lupaa 110 miljoonan euron vuosittaiset synergiahyödyt. Niiden odotetaan toteutuvan täysimääräisesti kolmen vuoden kuluessa yritysjärjestelyn toteuttamisesta.

Toimitusjohtaja Lundmarkin mukaan synergioita on mahdotonta saavuttaa ilman henkilöstöleikkauksia. Väkeä joutuu pois hallinnosta ja tukitoiminnoista. Kun yhtiöt yhdistävät hankintojaan, leikkaukset osuvat myös alihankkijoihin.

Konecranesin palveluksessa on 12 000 ja Terexin palkkalistoilla on 20 400 työntekijää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat