Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordean johtoon nousee suomalainen

Casper von Koskullista tulee yksi vaikutusvaltaisimmista suomalaisjohtajista

Talous
 
Mikko Stig Lehtikuva
Casper von Koskull teki uraa ennen Nordeaa maailman pankkijäteissä Goldman Sachsissa ja Citigroupissa.
Casper von Koskull teki uraa ennen Nordeaa maailman pankkijäteissä Goldman Sachsissa ja Citigroupissa. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Pohjoismaiden suurimman pankin Nordean uudeksi konsernijohtajaksi on valittu suomalainen Casper von Koskull, 54.

Tampereella varttunut von Koskull toimi aiemmin suurasiakkaista ja pääomamarkkinoista vastaavan liiketoiminta-alueen johtajana ja Nordean johtoryhmän jäsenenä.

Kuka

Pankkiiri Casper von Koskull

 Syntynyt vuonna 1960.

 Valmistui ylioppilaaksi Sammon lukiosta Tampereelta. Samalla luokalla oli Ari Kaperi, joka on Nordean riskienhallintajohtaja ja johtokunnan jäsen.

 Pankkialalla noin 30 vuoden ura, josta 12 vuotta Goldman Sachsilla ja viisi vuotta Nordealla. Kokemusta myös UBS:stä ja Citigroupista.

 Harrastaa veneilyä, golfausta ja hiihtoa.

 Asuu Tukholmassa.

 Kaksi lasta, jotka opiskelevat Britanniassa.

"Olen innoissani, tyytyväinen ja osittain ylpeäkin. Tuntemuksissani on mukana myös aimo annos nöyryyttä, sillä tämä on iso tehtävä", von Koskull kertoo.

Nordean nykyinen konsernijohtaja Christian Clausen, jättää tehtävänsä. Tänä vuonna 60 vuotta täyttäneen Clausenin seuraajan haku käynnistyi hänen omasta aloitteestaan.

"Hän kertoi helmikuussa, että hän haluaa pikku hiljaa siirtyä eläkkeelle", toteaa Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

Von Koskull aloittaa konsernijohtajana marraskuun 1. päivänä. Wahlroosin mukaan uusi johtaja valittiin 50 kandidaatin joukosta.

Clausen ehti toimia Nordean johdossa yli kahdeksan vuotta. Hän jatkaa neuvonantajan roolissa vuoden 2016 loppuun.

Tanskalaisessa sanomalehti Berlingskessä kirjoitettiin kesäkuussa, että Clausen olisi saamassa potkut, etenkin kun Wahlroos oli Tukholmassa pitämässään puheessa kutsunut Nordean tulostavoitteita "bullshitiksi".

Wahlroosin mukaan juttu on höperö.

"Puhuin Tukholman Handelshögskolanissa kirjani julkistamistilaisuudessa siitä, että yritysten tulostavoitteet ylipäätään ovat bullshitiä. Eihän se ole tärkeätä, että päästään tavoitteeseen vaan se, että tehdään mahdollisimman hyvää tulosta. Miksi kritisoisin sellaista, jonka olen Nordeassa itse asettanut?"

Tulostavoitteista päättää hallitus, ei toimitusjohtaja.

"En ole sen tyyppinen ihminen, että tekisin neljä vuotta töitä sellaisen ihmisen kanssa, jota en arvosta", Wahlroos sanoo.

Von Koskull tuli Nordean palvelukseen vuonna 2010. Wahlroos kuvailee häntä Pohjoismaiden kansainvälisimmäksi pankkiiriksi.

Von Koskull teki 12 vuoden uran investointipankki Goldman Sachsissa, josta hän sai halutun partnerin eli osakkaan aseman vuonna 2006. Hän on työskennellyt muun muassa Frankfurtissa, New Yorkissa ja Lontoossa.

"Sanon aina synnikseni, että olen ollut pankkiiri koko ikäni. Pyrin olemaan arvojohtaja, joka johtaa ihmisten kautta. Haluan valita ympärilleni oikeita ihmisiä, luottaa heihin ja antaa heille vastuuta", von Koskull kuvailee.

Helppoa uuden konsernijohtajan työstä ei tule.

"Pankkitoimialalla on meneillään suuria muutoksia. Etenkin sääntely-ympäristön muutokset ja digitalisaatio ovat isoja haasteita. Strategiamme seuraava vaihe alkaa tässä keväällä. Olemme luomassa entistä digitaalisempaa pankkia."

Nordea teki viime vuonna 4,5 miljardin euron liiketuloksen. Muhkeista voitoista huolimatta pankkikonserni on sulkenut konttoreitaan ja irtisanonut työntekijöitään. Von Koskull ei suostu sanomaan suoraan, onko luvassa lisää säästöjä.

"Tavoite on aina parantaa. Tämä on lähtökohta kaikkeen. Pankin kannattavuus ja menestyminen tulee sitä kautta, että olemme relevantteja asiakkaillemme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat