Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina yllätti devalvaatiolla

Keskuspankin kahden prosentin devalvaatiopäätös ei riitä auttamaan heikkenevää vientiä

Talous
 
Helsingin Sanomat
Jason Lee Reuters
Sadan yuanin seteleissä on yhä Kiinaa vuosina 1945–1976 johtaneen Mao Tse-tungin kuva.
Sadan yuanin seteleissä on yhä Kiinaa vuosina 1945–1976 johtaneen Mao Tse-tungin kuva. Kuva: Jason Lee Reuters

Kiinan keskuspankin päätös devalvoida maan valuutta kahdella prosentilla yllätti markkinat täysin. Länsimaiden pörssien indeksit laskivat prosentin kaksi.

"Markkinareaktiot olivat aika voimakkaita, sillä missään ei vielä maanantaina odotettu, että yuan devalvoitaisiin", Suomen Pankin ekonomisti Anni Norring sanoo.

Fakta

Kansainvälistyvä Kiinan yuan

 Kiinan nykyinen valuutta otettiin käyttöön vuonna 1949. Viralliselta nimeltään renminbi ("kansan valuutta"), arkikielessä yuan.

 Vuoteen 2005 asti ja vuosina 2008–2010 Kiinan keskuspankki määritti arvon suhteessa Yhdysvaltojen dollariin.

 Vuodesta 2010 lähtien arvo on kellunut Kiinan keskuspankin sallimissa rajoissa.

 Tämän vuoden alusta lähtien maailman viidenneksi käytetyin maksuväline Yhdysvaltojen ja Kanadan dollarien, euron ja Japanin jenin jälkeen.

Hongkongin pörssissä kiinalaisten osakkeiden kurssit laskivat hieman.

"Se, miten devalvaatio vaikuttaa kiinalaisten yritysten kursseihin, riippuu toimialasta. Niille, joiden päätoimiala on vienti, tämä on hyvä asia. Lentoteollisuudelle tämä on huono juttu, koska lentoyhtiöt tarvitsevat polttoainetta, joka on dollarihinnoissa ja siten muuttunut vähän kalliimmaksi", Norring sanoo.

Kiinan keskuspankki alensi Kiinan valuutan yuanin arvoa suhteessa Yhdysvaltojen dollariin vajaat kaksi prosenttia tiistaina.

Kiina on maailman toiseksi suurin talous, joten vaikka devalvaatio on pieni, sillä on merkitystä. Toimenpide heijastelee talouden vaikeuksia. Tuoreiden lukujen mukaan Kiinan vienti pienentyi heinäkuussa kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta. Talouskasvu on muutenkin hidastunut.

Norringin mukaan näin pieni devalvaatio ei riitä auttamaan kiinalaisia vientiyrityksiä suhteessa kilpailijamaihin. Kiinan talousvaikeudet näkyvät kuitenkin nopeasti esimerkiksi suomalaisyritysten tuloksissa.

Eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajan Timo Ritakallion mukaan Kiina on suuri markkina Suomen suurimmille pörssiyhtiöille.

Toisaalta Kiinan hyytyminen vaikuttaa hyödykkeiden, kuten öljyn, maailmanmarkkinahinnan kehittymiseen. Tätäkin kautta Kiinan talouskasvun hidastuminen tulee tuntumaan monin tavoin Suomessa.

Artikkeliin liittyvät

"Suomessa on isoja pörssiyrityksiä, joiden loppuasiakkaiden liiketoiminta liittyy raaka-aineisiin kuten metalliin. Tätä kautta on selvää, että esimerkiksi Outotecin ja Metson tuotteiden kysyntä on aiempaa vähäisempää", Ritakallio sanoo.

Muita Kiinan tilanteesta kärsiviä yrityksiä ovat esimerkiksi Wärtsilä, Konecranes ja Cargotec. Näiden yritysten asiakkaat eivät enää investoi, koska tavaravirrat eivät liiku.

Kiinan keskuspankki muutti tiistaina myös tapaa, jolla valuutan arvo määräytyy. Arvon annetaan heilahdella entistä vapaammin markkinoiden mukaan. Keskuspankki sanoikin devalvoinnin olevan reaktio valuutan heikkenemiseen markkinoilla. Heti devalvoinnin jälkeen yuanin markkinakurssi heilahti uudestaan sallitun vaihteluvälin heikompaan laitaan.

"Eli syntyi paine devalvoida uudestaan, vaikka keskuspankki sanoi, että tämä oli ainutkertainen tapahtuma", Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoi.

Hänen mielestään on kuitenkin hyvä uutinen, että Kiina yrittää auttaa talouttaan devalvoimalla.

Sallimalla valuutan arvon heilahtelevan markkinoiden mukaan, Kiina pyrkii toisaalta vahvistamaan valuuttansa asemaa kansainvälisesti.

Maa pyrkii saamaan yuanin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n reservivaluuttojen joukkoon, johon nykyisellään kuuluvat esimerkiksi euro, Yhdysvaltain dollari ja Japanin jeni.

Nämä ovat kaikki kelluvia valuuttoja, eli niiden arvo määräytyy vapaassa kaupankäynnissä. IMF on aiemmin sanonut, että yuanin keskikurssin ja markkinakurssin välinen ero on toistaiseksi liian suuri, jotta yuan voisi olla reservivaluutta.

Kiina on viime vuosina tehnyt uudistuksia talouteensa. Suomen Pankin Norring uskookin, että syyt olla ottamatta yuania reservivaluuttojen koriin on pitkälti ratkottu.

"IMF on julkisesti sanonut, ettei kyse ole siitä, otetaanko Kiina reservivaluuttojen joukkoon, vaan siitä, koska."

Yuanin pääsy reservivaluutaksi on Kiinalle iso arvovaltakysymys.

"Se tuo uskottavuutta. Jo nyt yuania käytetään paljon kaupankäyntivaluuttana, mutta reservivaluuttastatus on hyvin tärkeä, jotta yuan olisi maailman mittakaavassa oikeasti merkittävä", Norring tiivistää.

Jos Kiinan keskuspankin lausunto siitä, että markkinavoimat vaikuttavat tulevaisuudessa enemmän yuanin kurssiin pitää paikkansa, tulee yuanin arvo myös vaihtelemaan aiempaa enemmän.

"Mitä markkinaperusteisemmaksi kurssi muuttuu, niin sitä parempi", Norring sanoo.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta muistuttaa, ettei valuuttamarkkinoiden nopea vapauttaminen ole riskitöntä.

"On aika vahvoja todisteita, että sääntelyn äkillinen purku johtaa talouskriiseihin, huomattaviin nousukausiin ja pitkiin lamoihin. Jos Kiina purkaa valuuttansa sääntelyä, se todennäköisesti tekee sen hyvin hitaasti, niin kuin tutkimusten mukaan pitääkin", Haaparanta sanoo.

Nopean vapauttamisen riskeistä on kokemusta myös Suomessa.

"Todennäköisesti yuanin kysyntä ja käyttö kansainvälisen kaupan laskutusvaluuttana tulevat kasvamaan pikkuhiljaa. Dollari on pitkään ollut käytetyin laskutusvaluutta, mutta jossain vaiheessa euron osuus oli kasvamassa. Yuanin osuus kasvanee myös. Se tarkoittaisi, että sen vaihtoa pitää tehdä helpommaksi", Haaparanta sanoo.

 

Työryhmä: Kirsti Karttunen, Matti Koskinen, Anni Lassila, Tuomo Pietiläinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat