Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myllykosken biohanke saattaa kaatua olkipulaan

Maanviljelijät ovat solmineet verkkaisesti oljen toimitussopimuksia

Talous
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Myllykoskelle kaavailtu bioetanolitehdas tarvitsee olkea 330 000 tonnia vuodessa.
Myllykoskelle kaavailtu bioetanolitehdas tarvitsee olkea 330 000 tonnia vuodessa. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Kouvolan Myllykoskelle suunniteltu bioetanolilaitos saattaa kaatua maanviljelijöiden haluttomuuteen myydä tehtaalle raaka-ainetta. Etanolihanketta vetävä Suomen Bioetanoli ei ole saanut riittävästi toimitussopimuksia viljelijöiden kanssa, jotta projekti etenisi alkuperäisessä aikataulussaan.

Yhtiö haluaisi rakentaa UPM:n vanhaan paperitehtaaseen viinatehtaan, jonka raaka-aine olisi olki. Bioetanolin toimitusjohtajan ja omistajan Aate Laukkasen mukaan onnistumisen mahdollisuudet ovat 50 prosentin tuntumassa.

Artikkeliin liittyvät

Tehtaan perustamiskustannukset ovat 150 miljoonaa euroa, ja valtio on luvannut projektille tukea 30 miljoonaa euroa. Tuotannon on määrä käynnistyä vuoden 2018 alussa.

Laitoksen tuotannoksi on ajateltu 72 000 tonnia etanolia vuodessa, mitä varten tarvitaan 330 000 tonnia olkea. Sitä varten tarvitaan 100 000 hehtaaria peltoa.

Laukkanen on lähettänyt viljelijöille 3 700 kirjettä ja muistutuskirjeet perään. Hänen mukaansa ensi viikkoon mennessä tarvittaisiin tuhat ja kaiken kaikkiaan pari tuhatta toimitussopimusta.

"Veikkaan, että niitä on nyt 300–400", hän kertoo.

Laukkasen mukaan viljelijät ovat kovin rauhallisia käänteissään. "Siinä mietitään, pohditaan ja ajatellaan asiaa eri kanteilta. Meinasin saada sopimukset aikaan puolessa vuodessa, mutta se ei taida onnistua."

Suomen Bioetanoli maksaa olkitonnista 17 euroa. Viljelijälle tarjotaan "pystykauppaa", jossa Bioetanolin värväämät urakoitsijat paalaavat oljet pellolla elonkorjuun jälkeen ja kuljettavat tavaran Myllykoskelle.

Laukkasen mukaan hintaa ei pysty nostamaan, sillä se kalvaisi tehtaan tulosta.

"Tuottotavoitteen pitää olla niin hyvä, että se kiinnostaisi sijoittajia. Raaka-aine on suurin menoerä. Jos oljen hintaa nostetaan, se syö kannattavuutta, ja sitten ei tule investointirahaa", hän sanoo.

Maanviljelijöiden etujärjestö MTK suhtautuu myönteisesti Myllykosken viinatehtaaseen, mutta järjestö ymmärtää myös jäsentensä pohdiskelua.

MTK:n toiminnanjohtajan Antti Sahin mielestä odotukset ovat olleet liian korkealla.

"Tämä on maanviljelijöille kovin uusi asia. He miettivät taloutta ja sitä, mitä se merkitsee maaperälle. Jos se lisää lannoituksen tarvetta, aiheuttaako se lisää kustannuksia", Sahi sanoo.

Sahin mukaan uusi toimija voi herättää epäluuloja. "Miten tämä hanke kantaa, ja onko maksukykyä? Kaikkea tällaista liittyy toiminnan käynnistämiseen."

Valtion tukilupaus on voimassa syyskuun loppuun saakka. "On ruvettava nöyräksi ja pyydettävä sille jatkoa. Ei tämä muuten mene maaliin mitenkään", Laukkanen sanoo.

Hänen mukaansa uusi aikaraja voisi olla ensi vuoden helmikuu.

Hallitusneuvos Anja Liukko elinkeinoministeriöstä kertoo, että jatkoaikaa voidaan hakemuksesta myöntää. "Yleensä ensimmäiseen jatkoaikapyyntöön suhtaudutaan myönteisesti. Mutta jos niitä alkaa tulla koko ajan, suhtautuminen muuttuu kielteisemmäksi", hän sanoo.

Bioetanolille on valmiit markkinat, sillä Euroopan unionin mukaan osa liikennepolttoaineista on oltava peräisin uusiutuvista energialähteistä. Myllykosken bioetanoli olisi tarkoitus sekoittaa bensiinin joukkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat